Αφροδίτη Γιαρένη: ‘’Όλα ξεκινούν από το πάθος και την αγάπη για αυτό που κάνεις’’

Είναι μόλις 24 ετών και έχει ήδη καταφέρει να περάσει μια ζωή στην πισίνα. Και όχι τυχαία αφού οι διακρίσεις της την κατατάσουν στις κορυφαίες. Ο λόγος για την Αφροδίτη Γιαρένη, αθλήτρια της κολυμβητικής ομάδας του Ολυμπιακού.

Ξεκίνησε μόλις στην ηλικία των 4 ετών και από 10 χρονών συμμετέχει πιο συστηματικά σε αγώνες και πανελλήνια πρωταθλήματα. Σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα των ηλικιακών της κατηγοριών ήταν στην 3άδα των μεταλλίων. Έχει συμμετάσχει στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ευρώπης το 2006( 2 πρώτες και 2 δεύτερες θέσεις), στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στο Κατάρ το 2009 και στους Μεσογειακούς Αγώνες Ανδρών-Γυναικών στη Μερσίνη της Τουρκίας το 2012. Κι όμως, ‘’οι διακρίσεις είναι απλά το επιπλέον κίνητρο’’ λέει στο outdoor-activities.gr.

Τί σε κέρδισε στην κολύμβηση?

Αυτό που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή είναι η αίσθηση που έχεις μέσα στο νερό. Θυμάμαι από μικρό παιδί ότι ένιωθα πολύ όμορφα μέσα στην πισίνα, σα να είμαι στο φυσικό μου περιβάλλον, στο στοιχείο μου, στο «χώρο» μου. Δε συμβαίνει πάντα αυτό με όλους, αλλά προσωπικά μου ταίριαξε πολύ το υγρό στοιχείο. Επίσης, μεγαλώνοντας που γίνονται σταδιακά και πιο απαιτητικές οι προπονήσεις, σίγουρα με κέρδισε το ότι ως άθλημα η κολύμβηση είναι πολύ απαιτητικό δεδομένου και ότι η ιδιοσυγκρασία μου ως άνθρωπος είναι τέτοια που μου αρέσει να δοκιμάζομαι στα δύσκολα. Οπότε, κάπως έτσι «κόλλησα» με το κολύμπι.

Ποια θεωρείς πώς είναι η σημαντικότερη επιτυχία σου?

Δε νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω κάποια από τις επιτυχίες μου γιατί κάθε μία έχει διαφορετική σημασία για μένα. Σίγουρα, όμως, δύο πολύ σημαντικές στιγμές της έως τώρα πορείας μου ήταν όταν στα 200 μέτρα μικτή ατομική κατάφερα να φτάσω μόλις 40 εκατοστά του δευτερολέπτου κοντά στο Πανελλήνιο Ρεκόρ Γυναικών, που κρατεί από το 2004, και όταν στα 400 μέτρα μικτή ατομική ο χρόνος που σημείωσα ήταν κάτω από 4’50’’, καθιστώντας με μία από τις τρεις Ελληνίδες κολυμβήτριες όλων των εποχών που το έχουν καταφέρει.

Oι διακρίσεις αποτελούν έξτρα κίνητρο ή αυτοσκοπό?

Αναμφίβολα αποτελούν έξτρα κίνητρο προκειμένου να συνεχίσεις την ενασχόλησή σου με το άθλημα που έχεις επιλέξει. Ειδικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού, όπου είναι ιδιαίτερα επίπονο το πρόγραμμα και η καθημερινότητα ενός πρωταθλητή, η έλλειψη διακρίσεων και αντικρίσματος αντίστοιχου της προσπάθειας που ο αθλητής έχει καταβάλει, εύκολα μπορεί να τον κάνει να απογοητευτεί και συνεπώς να τον απωθήσει από το χώρο του αθλητισμού. Ανεξαρτήτως των διακρίσεων, πάντως, θεωρώ ότι όλα ξεκινούν από την αγάπη και το πάθος για αυτό που κάνεις σε όποιο άθλημα και αν βρίσκεσαι. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη που θα σε κάνει να προσπαθείς  και να ξεπερνάς τον εαυτό σου. Οι διακρίσεις είναι ένας σημαντικός αλλά ,ωστόσο, συμπληρωματικός παράγοντας στην όλη διαδικασία.

Έχει υπάρξει κάποια στιγμή που η προσωπική σου ζωή ή κάποιος τραυματισμός ίσως σε έχουν κάνει να σκεφτείς να τα παρατήσεις?

Η αλήθεια είναι ότι, όπως συμβαίνει σε όλους τους αθλητές, πέρασα και εγώ από κάποιες περιόδους στην ζωή μου που οι συγκυρίες με έκαναν να σκεφτώ να τα παρατήσω. Δεν είχε ποτέ σχέση με κάποιο τραυματισμό, γιατί ό,τι και να συνέβαινε, προσπαθούσα να το διαχειρίζομαι με ηρεμία και να το ξεπερνάω σταδιακά, με τον προβλεπόμενο τρόπο αποκατάστασης, πάντα υπό την καθοδήγηση ειδικών, και σίγουρα δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό, ώστε να με κάνει να παρατήσω την κολύμβηση που τόσο αγαπώ. Ούτε η προσωπική μου ζωή θα με οδηγούσε ποτέ σε με τέτοια απόφαση, γιατί οι δικοί μου άνθρωποι που είναι δίπλα μου και με νοιάζονται, όχι μόνο κατανοούν το πρόγραμμά μου και το πάθος μου για αυτό που κάνω, αλλά με στηρίζουν στην όλη προσπάθεια.  Σκέφτηκα, κυρίως, να σταματήσω τον πρωταθλητισμό τα δύο τελευταία χρόνια της φοίτησής μου στο Πανεπιστήμιο λόγω των βεβαρημένων υποχρεώσεων που είχα τόσο από τη σχολή μου όσο και από την κολύμβηση, αλλά τελικά με «κέρδισε» η πισίνα και δεν το έκανα.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Ο ελεύθερός μου χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος, αλλά όταν βρίσκω λίγο, προτιμώ να κάνω πράγματα που με χαλαρώνουν, όπως να πάω μια βόλτα με φίλους, να ακούσω λίγη μουσική ή να δω μια ταινία.

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση το άθλημα της κολύμβησης αλλά και γενικότερα τον αθλητισμό?

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει βαθύτατα όλους τους τομείς της ζωής μας και συνεπώς και τον αθλητισμό με πολλούς τρόπους. Πλέον, οι επιχορηγήσεις και τα κρατικά κονδύλια που προσφέρονται στο χώρο του αθλητισμού είναι πενιχρά και συνεπώς ανεπαρκή, προκειμένου να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες των αθλητών στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους. Για παράδειγμα, οι υποδομές και οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις δε συντηρούνται σε μια αξιοπρεπή κατάσταση που να επιτρέπουν στους αθλητές να προπονηθούν απρόσκοπτα και χωρίς τραυματισμούς ούτε προσφέρονται ευκαιρίες για συμμετοχή σε διοργανώσεις του εξωτερικού, που αποτελούν πολύτιμα εφόδια και εμπειρίες για τους αθλητές. Γενικότερα, δεν υπάρχουν και δεν παρέχονται προνόμια στους αθλητές που πετυχαίνουν εξαιρετικές διακρίσεις, κάτι που θα αποτελούσε και κίνητρο για τους νεότερους. Αντίστοιχη κρίση συναντάμε και στην ελληνική κολύμβηση με μειωμένες κατά πολύ παροχές σε πολλαπλά επίπεδα και με κολυμβητήρια να κλείνουν λόγω του απαιτούμενου κόστους για τη θέρμανση του νερού, το οποίο οι αρχές δεν μπορούν να καλύψουν. Είναι μια θλιβερή κατάσταση που ελπίζω και εύχομαι να αλλάξει προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια.

Βλέπω ότι ασχολείσαι και με αγώνες μαζικού αθλητισμού. Τί σε κερδίζει ώστε να συμμετάσχεις σε έναν αγώνα?

Επειδή ο χαρακτήρας μου είναι τέτοιος που μου αρέσει γενικά να δοκιμάζομαι σε καινούρια πράγματα, να δοκιμάζω τα όριά μου και να συμμετέχω σε κάτι που μου φαίνεται πρόκληση σε συνδυασμό με το ότι εδώ και 20 χρόνια έχω ασχοληθεί μόνο με το χώρο της πισίνας, θα έλεγα πως με συναρπάζει η εμπειρία και μόνο που θα ζήσω συμμετέχοντας σε έναν τέτοιο αγώνα, γιατί είναι πρωτόγνωρη για εμένα.

Θεωρείς ότι υπάρχει έδαφος για περαιτέρω εξέλιξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα?

Διαπιστώνω ότι ολοένα και περισσότερες εκδηλώσεις και αγώνες μαζικού αθλητισμού διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πολύ όμορφη χώρα που συνδυάζει βουνό, θάλασσα και προσφέρει μαγευτικά τοπία. Δε μας λείπει τίποτα. Πιστεύω ότι με λίγη καλή θέληση, όρεξη και οργάνωση μπορεί να υπάρξει περαιτέρω άνθιση στο χώρο του μαζικού αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον?

Πιστεύω ακράδαντα αυτό που λέμε «Υγεία πάνω από όλα», καθώς αν έχεις την υγεία σου (σωματική και πνευματική) μπορείς στη συνέχεια να επιδιώξεις την επίτευξη όλων των άλλων στόχων σου. Επομένως, ευελπιστώ, πρωτίστως, να είμαι υγιής, ώστε να έχω τη δυνατότητα να προσπαθώ για εξέλιξη σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο και να γυμνάζομαι, και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν.

Τί συμβουλή θα έδινες σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με Outdoor-Activities?

Θα τους προέτρεπα να ασχοληθούν και να λάβουν μέρος σε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες μπορούν, γιατί τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν είναι πολλά. Όμορφες και αξέχαστες εμπειρίες, σωματική άσκηση, ευεξία, χαλάρωση από την πίεση της καθημερινότητας. Είναι ένας εναλλακτικός και διασκεδαστικός τρόπος άσκησης, που σίγουρα θα πρέπει όλοι να δοκιμάσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους.

Leave a Reply