Καστοριά

Αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με πλούσια φύση και ιστορία: η πόλη της Καστοριάς, από κάθε άποψη, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της. Η περίοδος είναι ιδανική για να την ανακαλύψεις και να βιώσεις τη μαγεία του Χειμώνα στην Ελλάδα.

Τα αξιοθέατα της Καστοριάς

Ο γύρος της λίμνης

Ο γύρος της λίμνης είναι από τις πιο κλασικές διαδρομές που κάνει ένας Καστοριανός και που φυσικά προτείνει στον κάθε επισκέπτη της πόλης. Ξεκινάμε τη διαδρομή από την Νομαρχία και καταλήγουμε κάπου στο Δημαρχείο. Έτσι, διανύοντας όλη την παραλιακή οδό που βρίσκεται μέσα στην πόλη, ο επισκέπτης έχει την χαρά να δει κόσμο στα καφέ, πλατάνια, πάρκα αλλά και την μοναδική αντανάκλαση της πόλης, μέσα στην λίμνη.

Βόλτα στο Ντολτσό

Μεγάλο μέρος της πόλης, της παλιάς Καστοριάς, που σώζεται ανέπαφο από τα χρόνια που πέρασαν, βρίσκεται στην περιοχή Ντολτσό. Η περιοχή αποτελείται από στενά πλακόστρωτα καλντερίμια και αν κάποιος δεν είναι γνώστης της, μπορεί να εγκλωβιστεί σε κάποιο αδιέξοδο που φτάνει στην αυλόπορτα κάποιου αρχοντικού. Η περιοχή Ντoλτσό βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, τα παραδοσιακά καστοριανά σπίτια βρίσκονται πάνω στον δρόμο σε οδηγούν εύκολα σε αυτή. Και αφού ο περιηγητής ανακαλύψει τις χάρες της παλιάς πόλης, μπορεί να καταλήξει στην μικρή πλατεία με τα πλατάνια για φαγητό ή καφέ.

Βόλτα στον Προφήτη Ηλία

Μία άλλη υπέροχη διαδρομή είναι αυτή που καταλήγει στον προφήτη Ηλία και στο καταφύγιο του Αΐ Θανάση. Ανεβαίνοντας την οδό Μητροπόλεως και φτάνοντας στην πλατεία Ομονοίας, ο δρόμος συνεχίζει να ανηφορίζει ως το σημείο που βρίσκεται ο ναός του Προφήτη Ηλία. Από τον αυλόγυρο της εκκλησίας η θέα είναι μοναδική. Στον απέναντι λόφο βρίσκεται η Καλλιθέα και ακριβώς από κάτω, ο δρόμος που ενώνει την πόλη με την περιοχή της Χλόης. Στο μικρό λιμανάκι μπορεί κανείς, πολύ εύκολα, να ξεχωρίσει το καράβι που είναι αγκυροβολημένο, αν βέβαια δεν είναι η ώρα που κάνει τις βόλτες του στην λίμνη. Από εκεί ψηλά φαίνεται όλη η βόρεια πλευρά της πόλης, η συνοικία που από τους Καστοριανούς αποκαλείται «Απόζαρι». Συνεχίζοντας την ανάβαση, κάπου στη μέση της διαδρομής, μέσα στα δέντρα και τα αγριόχορτα υπάρχει ένας δρόμος και μία πινακίδα που σε κατευθύνει προς το θεατράκι. Το θεατράκι είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και τα καλοκαίρια φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Στο σημείο αυτό, θα απολαύσεις τη θέα της νότιας πλευράς της πόλης.

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων

Το νέο καταπληκτικό «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή, αποτελεί κόσμημα για το αναφερόμενο χωριό και γενικότερα για το Νομό Καστοριάς.

Λαογραφικό Δεληνάνειο μουσείο

H συνοικία του Ντολτσό στεγάζει και αυτόν τον μουσειακό χώρο από το 1977, υπό την φροντίδα του συλλόγου Κυριών. Όσον αφορά στα εκθέματα: όλες οι παλιές Καστοριανές φυλούσαν στα σεντούκια τους αντικείμενα που τα είχαν είτε σαν κειμήλια είτε σαν προικιά. Αντικείμενα που με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της καθημερινότητας ήταν πλέον άχρηστα για τα νοικοκυριά τους.

Μουσείο Μακεδονικού αγώνα

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα του Νομού Καστοριάς, το οποίο ίδρυσε ο Σύλλογος που φέρει την επωνυμία Σύλλογος «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα». Στο μουσείο μπορεί να βρει κανείς  πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα και κειμήλια που παρέδωσαν οι απόγονοι των αγωνιστών Μακεδονομάχων.

Λιμναίος οικισμός

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς, σε ένα μικρό παραλίμνιο χωριό, το Δισπηλιό, υπάρχει η αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Ο οικισμός βρισκόταν σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, μόλις 4 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς.  Στην περιοχή φιλοξενούνται το πρώτο οικομουσείο της χώρας μας, καθώς κι ένας μουσειακός χώρος. Όσον αφορά στα εκθέματα: στο χώρο του οικομουσείου, οι αρχαιολόγοι του Α.Π.Θ. δημιούργησαν μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού σε πραγματικές διαστάσεις με επικεφαλής τον καθηγητή  Γ. Χουρμουζιάδη.

Παναγία Μαυριώτισσα

Χτισμένη στα χρόνια του Αλέξιου Α’ Κομνηνού από το 1081 έως το 1118, η μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, προσέλκυε το θρησκευτικό ενδιαφέρον πολλών αξιωματούχων του Βυζαντίου. Βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο από την λίμνη όσο και από την στεριά. Η Μονή διοικήθηκε από αξιόλογους αρχιμανδρίτες, οι οποίοι εξασφάλιζαν με μεγάλη αμεσότητα την επικοινωνία της Μονής με άλλους ασκητικούς τόπους της περιοχής, καθώς και με την δυναμική παρουσία της σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πόλη, μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Γι’ αυτό και λέγεται πως ήταν τόπος στρατηγικής σημασίας με ουσιαστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της Καστοριάς.

Σπηλιά του Δράκου

Το σπήλαιο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, στους πρόποδες του μικρού βουνού, που δημιουργεί την χερσόνησο που είναι χτισμένη η πόλη. Δίπλα ακριβώς από την σπηλιά, είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω στα βράχια.

Η παράδοση θέλει τη σπηλιά, να είναι ένα χρυσορυχείο το οποίο φύλαγε, άγρυπνος φρουρός ένας δράκος. Η είσοδος του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1954, ενώ η χαρτογράφησή του έγινε το 1968. Το μεγαλύτερο βάθος από την είσοδο φτάνει τα 18 μέτρα και η θερμοκρασία μέσα σε αυτό, δεν ξεπερνάει τους 18°C, με μέση θερμοκρασία τους 16°C. Η περιγραφή του εσωτερικού της σπηλιάς είναι: 10 αίθουσες διαφόρων διαστάσεων, 7 υπόγειες λίμνες και 5 σήραγγες. Κατά την περίοδο των εργασιών που έγιναν στο σπήλαιο, ανακαλύφθηκαν οστά αρκούδας των σπηλαίων, που χρονολογούνται 10.000 χρόνων.

Leave a Reply