Κουφονήσια

Κρυμμένα ανάμεσα στους πιο φανταχτερούς και διάσημους γείτονές του, τα Κουφονήσια αποτελούν μια πηγή αγνής ομορφιάς και αψεγάδιαστης γης.

Πρόκειται για δυο νησάκια, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό πλάτους, μόλις, 200 μέτρων. Στο Κάτω Κουφονήσι θα βρείτε ένα γραφικό λιμανάκι και λιγοστές κατοικίες, ενώ το Πάνω Κουφονήσι έχει μόνιμους κατοίκους και φιλοξενεί κάθε χρόνο έναν αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Για πολλούς αποτελούν το συνώνυμο της καλοκαιρινής ανεμελιάς και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού προσφέρουν ήρεμες και χαλαρές διακοπές.

Αξιοθέατα

Στο Πάνω Κουφονήσι θα βρείτε τον γραφικό οικισμό της Χώρας και μοναδικό του νησιού, ακριβώς επάνω από το μικρό λιμάνι. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπιτάκια και τα ασβεστωμένα σοκάκια. Στο κέντρο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο προστάτης του νησιού.

Μοναδικές είναι και οι Θαλασσινές σπηλιές – Βρίσκονται στο Πάνω Κουφονήσι, πίσω από την παραλία Πορί. Το μοναδικό τοπίο αποτελείται από απόκρημνα βράχια που σχηματίζουν σπήλαια και μικρές παραλίες, που μοιάζουν με πισίνες. Το κολύμπι σε αυτές είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Πολύ κοντά στην παραλία Πορί, στο άκρο του κόλπου αντίθετα από το Γάλα βρίσκετε μία μικρή σπηλιά ‘Το Μάτι του Διαβόλου’. Δεν είναι εύκολο να την βρείτε, διότι η είσοδός της δεν είναι ορατή από το μονοπάτι. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε.

Αν θεωρήσουμε ότι αφήσαμε την όμορφη παραλία Πλατιά Πούντα για να κατευθυνθούμε προς την παραλία Πορί. Θα περάσουμε την Πισίνα, μετά από 250 μέτρα περίπου θα δούμε την παραλία Πορί. Σταματάμε, ενώ μπροστά μας βρίσκετε η παραλία εμείς κοιτάμε δεξιά, προς την θάλασσα. Ένα βατό άνοιγμα από βράχια. Κατευθυνόμαστε προς την θάλασσα δεξιά. Έπειτα απο20 περίπου βήματα γυρίζουμε δεξιά και βλέπουμε την είσοδο της σπηλιάς. Η σπηλιά είναι χαμηλή, θα μπούμε σκυφτοί. Στην είσοδό της στην δεξιά πλευρά υπάρχει μία τρύπα που επικοινωνεί με την θάλασσα, είναι Το Μάτι του Διαβόλου. Τα θαλάσσια ρεύματα ανεβάζουν το νερό έως το πάτωμα της σπηλιάς για να το ρουφήξουν πάλι στο εσωτερικό της τρύπας. Η δύναμη της θάλασσας, ο ήχος, το συνεχές πήγαινε έλα του αφρισμένου νερού, η σπηλιά, η θέα της θάλασσας δημιουργούν ένα φαινόμενο καθηλωτικό.

Παραλίες

Στο Πάνω Κουφονήσι οι επιλογές είναι πολλές. Το Λουτρό, ο Παριανός, ο Φοίνικας, ο Φανός, η Ιταλίδα και το Πορί. Στο Κάτω Κουφονήσι θα βρείτε ερημικές αμμώδεις παραλίες, όπως η Παναγιά, ο Δέτης και το Νερό. Οι βραχώδεις σπηλιές στις βόρειες ακτές του Κουφονησίου και στο Κάτω Κουφονήσι είναι ιδανικοί ψαρότοποι και θα ενθουσιάσουν τους ερασιτέχνες ψαράδες.

Outdoor Activities

Οι θάλασσες της περιοχής είναι ιδανικές για θαλάσσια αθλήματα, όπως το windsurf. Στο Πορί θα βρείτε πολλούς σέρφερ να κάνουν προπόνηση, ενώ άλλοι προτιμούν την Πλατιά Πούντα. Από την άλλη ιδανικό θεωρείται το μέρος και για πεζοπορία. Μοναδικά μονοπάτια, κάποια απάτητα για πολύ καιρό, θα σας οδηγήσουν σε μοναδικές παραλίες . Μην ξεχάσετε να φέρετε επίσης μαζί σας τον εξοπλισμό σας για κατάδυση, αφού τα ψάρια είναι πολλά και ο βυθός…μοναδικός!

Leave a Reply