Μονεμβασιά

Μονεμβασία η επίσημη ονομασία, Μονεμβασιά στην ποιητική  εκδοχή της, Μονεμβάσια ή Μονοβάσια για  τους ντόπιους, Μαλβουαζ για τους Φράγκους και Μαλμζύ  κατά τους Άγγλους, η ονομασία της περιοχής προέρχεται από  τα  συνθετικά «μόνη» και «έμβαση», τη μια και μόνη είσοδο της Καστροπολιτείας.

Παλιά πόλη

Η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς είναι ένας ζωντανός μεσαιωνικός οικισμός, διατηρημένος με άψογο τρόπο. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και βασικό σταθμό για κάθε περιηγητή της Πελοποννήσου. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική, γεμάτη ρομαντισμό και ιστορίας. Μνημεία και εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτα στο Κάστρο ενώ μια σημαντική αρχαιολογική συλλογή στεγάζεται στο Παλιό Τζαμί στην Πλατεία του Ελκομένου Χριστού.

Ιστορικά Μνημεία

Ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών μνημείων βρίσκεται διάσπαρτος σε όλο το Δήμο Μονεμβασιάς. Όπως συμβαίνει γενικά στην Πελοπόννησο, έτσι και σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν οι σιωπηλοί μάρτυρες του παρελθόντος που αφηγούνται μια πολυτάραχη ιστορία ανθρώπινων επιτευγμάτων, εισβολών και πολέμων, πολιτισμού και προόδου.

Ο επισκέπτης του Δήμου Μονεμβασιάς έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί δύο μοναδικής αρχαιολογικής αξίας βυθισμένες πολιτείες. Τόσο ο προϊστορικός οικισμός στο Παυλοπέτρι μεταξύ της Νεάπολης και της Ελαφονήσου, όσο και η αρχαία βυθισμένη πολιτεία της Πλύτρας στον Ασωπό φανερώνουν την ένταση των γεωλογικών ανακατατάξεων σε όλη τη χερσόνησο Μαλέα. Τα ερείπια των δύο αυτών πόλεων είναι ορατά από την ακτή και μπορούν εύκολα να εξερευνηθούν κολυμπώντας με μάσκα και αναπνευστήρα.

Τα αναρίθμητα κάστρα δείχνουν ότι ο πλούτος της περιοχής ανέκαθεν προσέλκυε εισβολείς. Ήδη από την αρχαιότητα αλλά πολύ περισσότερο το μεσαίωνα οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να οχυρωθούν προκειμένου να επιβιώσουν σε έναν κόσμο συνεχών πολέμων, ξένων εισβολών και ληστρικών επιδρομών από πειρατές. Εντυπωσιακότερη όλων – και μια από τις ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις της Μεσογείου – είναι η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς που αποτέλεσε για πολλούς αιώνες ένα απόρθητο φρούριο αλλά και τόπο ευημερίας και πολιτισμού.

Παραλίες

Λίγες περιοχές της Μεσογείου είναι σε θέση να προσφέρουν τόσες επιλογές παραλιών, όσες ο Δήμος Μονεμβασιάς. Πάνω από πενήντα είναι οι παραλίες οι οποίες προσεγγίζονται εύκολα από την στεριά, ενώ πολλές είναι και οι μικρές κρυφές γωνιές για τους λάτρεις της εξερεύνησης.

Αμμώδεις ή με πολύχρωμα βότσαλα, πολυσύχναστες ή ερημικές, όλες με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Πολλές από αυτές είναι βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία, δείγμα της καθαριότητας και της οργάνωσής τους.

Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε επιλέξτε παραλίες της Ανατολικής Ακτής προς το Μυρτώο Πέλαγος, παραλίες με δυτικό προσανατολισμό προς τη μεριά του Λακωνικού κόλπου, ή πάρτε μία γεύση από τον θρυλικό Κάβο Μαλέα και τις παραλίες των Βατίκων.

Outdoor-Activities

Πέρα από υπέροχες παραλίες, η Μονεμβασιά ενδείκνυται και για τους λάτρεις των extreme sports. Ιδίως οι φίλοι του windsurf και kitesurf θα βρουν στην περιοχή κάποια από τα καλύτερα σημεία στην Ελλάδα για να εξασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα. Η περιοχή προσφέρεται επίσης για καταδύσεις, διαθέτοντας μάλιστα δύο βυθισμένες αρχαίες πολιτείες – στην Πλύτρα και στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο Παυλοπέτρι και την Πούντα – στις οποίες επιτρέπεται η κατάδυση μόνο με αναπνευστήρα.

Η πολυμορφία της ακτογραμμής, η ύπαρξη ασφαλών καταφυγίων, με πιο εντυπωσιακό το φιόρδ του Γέρακα, καθώς και τα αναρίθμητα σημεία ενδιαφέροντος στη στεριά καθιστούν το Δήμο Μονεμβασιάς προορισμό για όσους ασχολούνται με την ιστιοπλοία. Ανάλογα με την εποχή του έτους και την κατεύθυνση των ανέμων, οι ιστιοπλόοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε εναλλακτικές διαδρομές τόσο από την πλευρά του Μυρτώου Πελάγους όσο και στο Λακωνικό Κόλπο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ονομάσει κανείς την περιοχή της Μονεμβασιάς ως τον παράδεισο της πεζοπορίας. Από το βορρά μέχρι το νότο της χερσονήσου υπάρχουν δεκάδες διαδρομές, που συνδυάζουν το εντυπωσιακό ορεινό και παράκτιο σκηνικό της πελοποννησιακής φύσης, με γραφικούς οικισμούς και ιστορικά μνημεία από όλες τις εποχές.

Η Μονεμβασιά αποτελεί, εξάλλου, ένα από τα καταλληλότερα μέρη της χώρας για γεωλογικές εξερευνήσεις. Διάσπαρτα σε όλη την περιοχή υπάρχουν δεκάδες σπήλαια, ωστόσο αυτό που είναι εύκολα προσβάσιμο και εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους είναι το Σπήλαιο Καστανιάς. Επίσης μοναδικό στο είδος του είναι το Απολιθωμένο Δάσος στον Άγιο Νικόλαο Νεάπολης.

 

Leave a Reply
0