Παρνασσός

Τοποθετημένος στο κέντρο της Ελλάδας ο Παρνασσός  είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα βουνά της χώρας. Ψηλότερο σημείο είναι η κορυφή Λιάκουρα στα 2.457μ. ενώ ακολουθούν οι κορυφές Τσάρκος (2.415μ.) και Γεροντόβραχος (2.389μ.). Από το 1938 μεγάλο μέρος της δασικής έκτασης του όρους, έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικός Δρυμός, ο οποίος μάλιστα μαζί με αυτόν του Ολύμπου ήταν οι πρώτοι που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το βουνό του Απόλλωνα, όπως αλλιώς λέγεται, είναι γνωστό από την αρχαιότητα, αφού πολλοί είναι οι μύθοι που το συνοδεύουν.

Ονομασία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, του βουνό οφείλει το όνομά του στον ήρωα Παρνασσό, ο οποίος είχε κτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη που καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Τότε οι κάτοικοι της πόλης ακολουθώντας τις κραυγές των λύκων οδηγήθηκαν ψηλότερα στο βουνό για να γλιτώσουν από τον κατακλυσμό, όπου έχτισαν μια νέα πόλη την οποία ονόμασαν Λυκώρεια, που σημαίνει κραυγές των λύκων.

Ο Παρνασσός αποτελεί έναν μοναδικό και ιδιαίτερο τόπο, καταφύγιο άγριας ζωής, ενώ στα εδάφη του φυτρώνουν πολλά ενδημικά φυτά όπως η Παιώνια Παρνασσού.

Χωριά
Στον ορεινό όγκο του Παρνασσού βρίσκονται αρκετά μεγάλα ή μικρότερα παραδοσιακά χωριά. Η Αράχωβα και οι Δελφοί βρίσκονται στις νότιες πλαγιές του βουνού σε υψόμετρο 960μ. και 570μ. αντίστοιχα. Και τα δύο χωριά δέχονται μεγάλο όγκο επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η πασίγνωστη Αράχωβα με την όμορφη αρχιτεκτονική έλκει χιλιάδες επισκέπτες κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι Δελφοί λόγω των αρχείων μνημείων έλκουν και πολλούς ξένους τουρίστες όλο το χρόνο. Η Αγόριανη (Επτάλοφος) βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού σε υψόμετρο που εκτείνεται από 830μ.-950μ. Χωριό με πολλά νερά και πυκνά δάση ελάτης, αλλά και με την πανέμορφη πλατεία με τα πλατάνια και τον καταρράκτη, θεωρείται το ομορφότερο χωριό της περιοχής, κυρίως λόγω του φυσικού του κάλλους. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Η Αμφίκλεια είναι κωμόπολη, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και αποτελεί το κέντρο του Βορρά. Δεκάδες μαγαζιά, μεγάλη αγορά, κέντρο υγείας αλλά και η εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό την καθιστούν ιδανικό προορισμό. Η Πολύδροσος βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. επίσης στη βόρεια πλευρά του βουνού και έχει άμεση πρόσβαση στα περισσότερα χωριά του Παρνασσού, αλλά και στο χιονοδρομικό. Η Άνω Τιθορέα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους στην αρχή της χαράδρας της Βελίτσας σε υψόμετρο 400μ. Ένα από τα ομορφότερα χωριά του Παρνασσού είναι η Βάριανη και βρίσκεται στο δυτικό άκρο του βουνού, στα σύνορα με τη Γκιώνα και σε υψόμετρο 900μ. με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά.

Ιστορία

Η ίδρυση του Μαντείου των Δελφών, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, προσέδωσε αίγλη στο βουνό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κάνοντάς το εξίσου ιερό στα μάτια των Ελλήνων με τον Όλυμπο. Ο Παρνασσός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα και στις «Κωρυκειάδες νύμφες», οι οποίες ζούσαν στο Κωρύκειο άντρο πάνω στη Λυκώρεια, ενώ εδώ ζούσαν και οι Μούσες. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο Παρνασσός αποτελούσε τον προμαχώνα των ελληνικών φύλων της νότιας Ελλάδας, έναντι των επιδρομέων από τον βορρά, με κορυφαίο γεγονός τη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. κατά των Περσών.

Το βουνό έπαιξε σπουδαίο ρόλο την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφού σε αυτό έλαβαν μέρος σπουδαίες μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, κυρίως οι μάχες της Αλαμάνας και της Γραβιάς.

Δραστηριότητες

 • Skiing & Snowboard: Στο άκουσμα της λέξης «Παρνασσός», αναμφίβολα ένα πράγμα έρχεται στο μυαλό μας. Χιονοδρομία! Με χιονοπέδιλα ή χιονοσανίδα…Στο άκουσμα της λέξης «Παρνασσός», αναμφίβολα ένα πράγμα έρχεται στο μυαλό μας. Χιονοδρομία! Με χιονοπέδιλα ή χιονοσανίδα…
 • Πεζοπορία: Τοπία που κόβουν την ανάσα. Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση, αρχαία μνημεία και ο παλιότερος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Με πάνω από 100χλμ. σεσημασμένων μονοπατιών, ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρει τη δυνατότητα να τον ανακαλύψετε πεζοπορώντας.
 • Ορειβατικό σκι: Ο Παρνασσός αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά για ορειβατικό σκι στην Ελλάδα. Σε αυτό συμβάλλουν η μεγάλη έκταση του βουνού και του αλπικού πεδίου, η μεγάλη χιονοκάλυψη που διαρκεί πολλούς μήνες, οι γνωστές και μεγάλες διαδρομές, ενώ σημαντική θεωρείται και η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου, που, για πολλούς, διευκολύνει την πρόσβαση στο πεδίο του ορειβατικού σκι.
 • Mountain Biking: Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 100 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike.
 • 4×4 off road διαδρομές: Λάσπη, χιόνι, χώμα, νερά, λίμνες. Σε δελεάζει να ορμήσεις με τα άλογά σου. Ο ορεινός όγκος του Παρνασσού με τους δεκάδες δασικούς δρόμους μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του, προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες οδήγησης με 4×4 και ATV.
 • Aναρρίχηση: Όντας ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Παρνασσός δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά πεδία αναρρίχησης της χώρας, όπως αυτό του Κούβελου και η ορθοπλαιγά του Γεροντόβραχου. Στο βουνό πραγματοποιούνται και σχολές αναρρίχησης.
 • Snow mobile: Η συναρπαστική εμπειρία της οδήγησης στο χιόνι. Κατά την επίσκεψή σας στον Παρνασσό τον χειμώνα, μην ξεχάσετε να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ή βόλτας με snow mobile. Θα βρείτε να ενοικιάσετε σε σημεία στο βουνό.

  Για περισσότερες πληροφορίες στο onparnassos.gr/el  

   

 

 

Leave a Reply