Πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουν αθλητές διαφόρων κατηγοριών ή ακόμα και ερασιτέχνες που έχουν αποφασίσει να αθλούνται στην καθημερινότητά τους, είναι η άσκηση με άδειο στομάχι. Και το παράδειγμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό: όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη, έτσι και εμείς χρειαζόμαστε φαγητό για να καλύψουμε τα χιλιόμετρα που επιθυμούμε.

Το γεύμα πριν την προπόνηση παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο: γεμίζει, πέρα από το στομάχι, και το μυαλό. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όταν το μυαλό καταλαβαίνει ότι δεν έχει την απαραίτητη τροφή ο οργανισμός, μάς κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και πεινασμένοι. Και δυστυχώς αυτό το συναίσθημα δεν μπορούμε να το σταματήσουμε. Αυτό γίνεται γιατί ο εγκέφαλος είναι συνδεδεμένος με το συκώτι, το οποίο όπως είναι φυσικό, είναι εξαντλημένο μετά από τον νυχτερινό ύπνο και την έλλειψη τροφής για τόσες ώρες. Για αυτό λοιπόν, το να τρώμε πρωινό πριν την οποιαδήποτε άσκηση βοηθάει στο να ξυπνήσει ο οργανισμός, να γεμίσει ενέργεια και αυτή την ενέργεια να τη διοχετεύσουμε στην άσκηση.

Τί να τρώτε πριν την προπόνηση

Το κύριο συστατικό που χρειάζεται η προπόνηση είναι υδατάνθρακες. Ένα ελαφρύ γεύμα με απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να θέσει τα θεμέλια για την πρωινή σας προπόνηση.

Το να βρείτε τώρα τις τροφές για το πρωινό σας είναι περισσότερο θέμα πειραματισμού. Αυτό εξαρτάται από τις γευστικές προτιμήσεις, το στομάχι και την ποσότητα που καλείται ο καθένας να καταναλώσει. Μόλις βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό των παραπάνω, φροντίστε να τον εφαρμόζετε συχνά στην καθημερινότητά σας και κυρίως, την ημέρα του αγώνα. Αλλαγές σε μια τόσο σημαντική ημέρα για εσάς ίσως να προκαλέσουν προβλήματα πριν ή κατά τη διάρκεια του ακοιτάξετε για υγρές μορφές γεύματος όπως είναι οι χυμοί ή κάποιο ποτό αντικατάστασης γεύματος.

Πότε να τρώτε πρωινό

Ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο είναι ο χρόνος μεταξύ του γεύματος και της προπόνησης. Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού ένα σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ φαγητού και προπόνησης μπορεί να προκαλέσει από μια απλή δυσφορία και σύντομο τέλος της προπόνησης, μέχρι και πιο σοβαρές συνέπειες, όπως εισρόφηση.

Οι επαγγελματίες αθλητές προσπαθούν να αφήνουν τουλάχιστον μια ώρα μεταξύ της κατανάλωσης του πρωινού και της έναρξης της άσκησης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα πέψης – απορρόφησης μέρους της τροφής και συγχρόνως δίνει και την απαραίτητη ενέργεια στον εγκέφαλο να προετοιμαστεί για την άσκηση.

Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος το πρωί, τότε μπορείτε να προετοιμάσετε το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, ξυπνώντας το επόμενο πρωί, θα είναι το πρώτογώνα.

Σχετικά με την ποσότητα που αναφέραμε και παραπάνω, πολλές φορές εξαρτάται και από την ένταση της άσκησή σας. Αν ασκείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα με χαμηλούς ρυθμούς, τότε μπορείτε να φάτε μεγαλύτερη ποσότητα πρωινού. Αν πάλι κάνετε έντονη άσκηση, η οποία δεν βοηθάει στην εύκολη χώνεψη του φαγητού, θα μπορούσατε να  πράγμα που θα κάνετε, κερδίζοντας έτσι χρόνο για την προετοιμασία για την άσκησή σας και συγχρόνως χρόνο για την πέψη της τροφής. Αν πάλι ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα και μπορείτε να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα πρωινού, τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προπόνηση, δοκιμάστε να φάτε και ένα μικρό γεύμα περίπου 20 λεπτά πριν την έναρξη, όπως ένα κομμάτι φρούτου ή λίγο χυμό. Αυτό θα κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε υψηλό επίπεδο και θα είστε έτοιμοι για τον στόχο που έχετε θέσει.

Συμπερασματικά, το πρωινό πριν την πρωινή άσκηση είναι απαραίτητο. Δοκιμάστε να φάτε κάτι ελαφρύ και ιδανικό για τις διατροφικές σας συνήθειες τουλάχιστον μια ώρα πριν την προπόνηση. Ο καφές σίγουρα είναι ένα ρόφημα που θα βοηθήσει στο ‘’ξύπνημα’’ του οργανισμού, όμως μην ξεχνάτε πως η διατροφική του αξία είναι ελάχιστη. Προτιμήστε φαγητό πλούσιο σε υδατάνθρακες, αφού αυτοί προσφέρουν την πηγή ενέργειας που ζητάτε για προπόνηση.

Leave a Reply