Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει τον αθλητισμό

Eίναι σε όλους γνωστό το πολλαπλό όφελος του αθλητισμού για το παιδί, ως προς τη βιολογική αλλά και την ψυχολογική του αναπτυξη και κυρίως την κοινωνικοποιηση του.

Όταν το παιδί ασχολείται με κάποιο άθλημα, είτε αυτό είναι ατομικό είτε ομαδικό, μαθαίνει να συνεργάζεται με άλλους και αναπτύσσει κοινωνικές επαφές πέραν του σχολικού περιβάλλοντος σε ένα πλαίσιο κοινής προσπάθειας και συλλογικότητας για μια δραστηριότητα που έχει το ίδιο επιλέξει και αγαπά.

Παρολ αυτά υπάρχουν παιδιά που απλά δεν τους αρέσει ο αθλητισμός για ποικίλλους λόγους. Οι γονείς δε θα πρέπει να επιβάλλουν στο παιδί την ενασχόληση του με τον αθλητισμό. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι προκειμένου οι γονείς να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ετσι ώστε να ο αθλητισμός να είναι ευχάριστος και το παιδί να τον απολαμβάνει.

  1. Το παιδί κάνει αθλητισμό για τον εαυτό του και όχι για εμάς! Άθελά μας, συχνά πιέζουμε τα παιδιά να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις μέσω των οποίων θα ικανοποιήσουμε δικές μας φιλοδοξίες ή προσωπικούς αθλητικούς στόχους που δεν πραγματοποιήσαμε εμείς. Συχνό είναι το φαινόμενο το παιδί να απολαμβάνει τον αθλητισμό, ενώ ο γονιός να αγχώνεται καθώς περιμένει από εκείνο να αποδίδει με τρόπο αντάξιο της εικόνας που έχει ο γονέας για τον εαυτό του.
  2. Αφήστε του την ελευθερία της επιλογής αθλήματοςαλλά μέσα σε κάποια όρια, καθώς η ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού μπορεί να προκρίνουν κάποια αθλήματα σε σχέση με άλλα.
  3. Αφήστε τον προπόνητή να έχει τον ρόλο του «κακού». Το παιδί περιμένει και δέχεται ευκολότερα την κριτική και την πίεση από τον προπονητή του, παρά από τον γονιό. Μέσα του αισθάνεται ότι ο προπονητής του είναι συνεργάτης του και περιμένει την άποψή του όσο σκληρή κι ας είναι. Αντιθέτως, αισθάνεται πως δεν έχει κανένα λόγο να απολογηθεί για την απόδοσή του στο γονιό. Όταν εκείνος προβαίνει σε σχόλια το παιδί απομακρύνεται και από τον γονιό και από τη θέληση να προσπαθήσει.
  4. Σε κανέναν δεν αρέσει η κριτική!Αντί της κριτικής μπορούμε απλώς να πούμε στο παιδί ότι είμαστε περήφανοι για την προσπάθειά του και αν το ίδιο δείχνει απογοητευμένο ή στεναχωρημένο να το ενθαρρύνουμε λέγοντας ότι πιστεύουμε πολύ σε εκείνο και πως αν συνεχίσει την προσπάθεια είναι βέβαιο πως θα έρθει και καλύτερο αποτέλεσμα.

5. Δείτε άλλες επιλογές. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που απλά δεν τους αρέσει ο ομαδικός αθλητισμός ή γενικά ο αθλητισμός. Παρόλο που δεν επωφελούνται των προτερημάτων της ομαδικής άσκησης, οι γονείς θα πρέπει να ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις όπως ατομικά αθλήματα πχ τένις, ιππασία πάντα με συζήτηση με το παιδί. Επίσης σε περιπτώσεις απόλυτης άρνησης του παιδιού οι γονείς θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους, εκτός από αθλήματα, ώστε να ασκείται το παιδί και να διατηρεί τη σωματική του υγεία.

Το συμπέρασμα που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε από τα παραπάνω είναι απλό και συνοψίζεται σε λίγες λέξεις: Προτρέψτε τα παιδιά να αθληθούν, ενθαρρύνετε τις προσπάθειές τους και χαρείτε την πορεία μαζί τους!

Leave a Reply
0