Σαμοθράκη

Σαμοθράκη. Ένα βουνό καταμεσής στο πέλαγος. Ένα φυλαχτό στην άκρη του Αιγαίου. Μακριά για τους πολλούς αλλά πάντα κοντά για τους εκλεκτούς. Είναι το νησί των Μεγάλων Θεών. Οι θεοί του ουρανού, της φύσης και της θάλασσας κατοίκησαν κάποτε εδώ και τα σημάδια τους είναι ακόμη φανερά στις αισθήσεις.

Η Σαμοθράκη δεν είναι ένας κοινός προορισμός. Είναι κάτι διαφορετικό που απαιτεί να το σεβαστείς και να το δεχτείς όπως είναι. Παραδεισένια τοπία, μαγευτικά δάση, ρυάκια, ποτάμια και καταρράκτες περιμένουν να σε αγκαλιάσουν, να αφεθείς εκεί, να ξεχάσεις και να ξεχαστείς από οποιοδήποτε άλλο ήχο πέραν του ανέμου και του τρεχούμενου νερού. Η κάθε εποχή του νησιού είναι και μια μοναδική εμπειρία. Κάποιοι προτιμούν το καλοκαίρι, άλλοι λατρεύουν τον χειμώνα του.

Στο νησί κατοικούν μόνο 3000. Λίγοι στον αριθμό, αρκετοί όμως για να σε κάνουν να νιώσεις ένα με το μέρος, να δεθείς και να γίνεις κομμάτι αυτού.

Αξιοθέατα

Η Σαμοθράκη είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τα Καβείρια Μυστήρια, για τα οποία όμως σώζονται λιγοστές πληροφορίες. Σήμερα, στην περιοχή της Παλαιάπολης όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος διασώζονται σημαντικά ευρήματα και ερείπια:

  • Το ”Ιερό των Μεγάλων Θεών”: Εδώ γινόταν η εξομολόγηση και ο εξαγνισμός των μυημένων
  • ”Ανάκτορο”: Εδώ υπήρχε το άδυτο, όπου γινόταν η πρώτη φάση της μύησης
  • ”Αρσινόειο”: Αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό κυκλικό οικοδόμημα της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ήταν αφιέρωμα του βασιλιά Λυσίμαχου στη σύζυγό του Αρσινόη. Εκεί τελούνταν θυσίες και τελετές

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιάπολης υπάρχουν διάφορα πολύτιμα κοσμήματα, αγαλματίδια, αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις των κτιρίων αλλά αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι τα αντίγραφα του παγκοσμίου φήμης αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης(το γνήσιο βρίσκεται στο Λούβρο). Το άγαλμα ύψους 2μ χρονολογείται από το 200 π.Χ και φιλοτεχνήθηκε από ρόδιο γλύπτη. Αφιερώθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών το 190 π.Χ.

Η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Χτισμένη αμφιθεατρικά με πετρόκτιστα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια, αποτελεί δημοφιλή προορισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό και περιέχει τοπικές ενδυμασίες, κεντήματα και χρηστικά σκεύη.

Ιαματικές πηγές

Γνωστές από τους βυζαντινούς χρόνους για τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι οι θερμές θειούχες πηγές στο καταπράσινο χωριό Θέρμα.Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών αποδίδονται στην παρουσία σπάνιων δραστικών συστατικών. Στο Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν εγκαταστάσεις ομαδικών και ατομικών λουτήρων.

Στην άλλη πλευρά του νησιού μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη και κοπιαστική πορεία, συναντάται η πολύ ψηχρή ιαματική πηγή Σφεντάμι.

Αθλητικός τουρισμός

Η Σαμοθράκη είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης, ωστόσο μπορεί να συνδυαστεί ο αρχαιολογικός, ιαματικός και αθλητικός τουρισμός. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι Πύργοι, το πλήθος των εκκλησιών, οι ιαματικές πηγές, τα φαράγγια και τα δάση, ολόκληρο το νησί είναι ένας θησαυρός που αξίζει να εξερευνηθεί.

Το νησί ενδείκνυται για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση και διάσχιση φαραγγιών. Αναγκαίες πληροφορίες για τις ορεινές διαδρομές και τους τρόπους πρόσβασης μπορούν να ζητηθούν από τον Ορειβατικό Σύλλογο, ο οποίες οργανώνει πολύ συχνά εξορμήσεις. Οι απαράμιλλης ομορφιάς περιοχές που μπορεί να εξερευνήσει και να απολαύσει κανείς είναι αμέτρητες. Ενδεικτικά:

  • ”Γριά Βάθρα”: Στην περιοχή των Θερμών, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο αιωνόβια πλατάνια και φτέρες. Λίμνες και μικρί καταρράκτες που σχηματίζονται διαδοχικά από τον καταρράκτη που ξεκινάει από το βουνό Σάος.
  • ”Βάθρες του Φονιά”: Πεζοπορία σε μια μαγευτική περιοχή που θυμίζει νεραιδοχώρα πλάι στο ρέμα του Φονιά. Ακολουθεί ορειβασία για να αρχίσει να ανακαλύπτει κανείς τις πολυάριθμες βάθρες με το παγωμένο αναζωογονητικό νερό. Απίστευτη εμπειρία το κολύμπι κάτω από τον καταρράκτη του Φονιά.
  • ”Κρεμαστό”: Εντυπωσιακός καταρράκτης που πέφτει από ύψος 83μ στη θάλασσα.Ο μοναδικός τρόπος να το απολαύσει κανείς είναι με το εκδρομικό πλοιάριο. Το φαράγγι του Κρεμαστού αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία του νησιού για canyoning.
  • Παραλία ”Παχιά Άμμος”: Η πιο γνωστή παραλία αφού είναι η μοναδική με άμμο. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, η οποία είναι πλούσια σε ελαιώνες.

Ο βυθός του νησιού με την εξαιρετική του μορφολογία προσφέρεται για καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα. Μικρά φαράγγια, κοφτές πλαγιές και γρανιτένιους σχηματισμούς μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης που θα πάρει μέρος στις καταδυτικές εκδρομές του Συλλόγου Αυτοδυτών Σαμοθράκης.

Πηγή

Leave a Reply