Τί είναι το outdoor-activities;

Πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα η στήλη με άρθρα σχετικά με outdoor activities; Μα φυσικά παραθέτοντας ένα κείμενο σχετικά με αυτά!

Αν μπορούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό σχετικά με το τί είναι εξωτερικές δραστηριότητες, θα λέγαμε ότι είναι οργανωμένες ή μη δράσεις σε εξωτερικό χώρο που βοηθούν ανθρώπους κάθε ηλικίας να κρατήσουν τους εαυτούς τους και την οικογένειά τους σωματικά και ψυχικά υγιείς. Η άθληση σε εξωτερικό χώρο προσφέρει ευεξία, αφού το κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον καθαρό αέρα που προσφέρει η φύση αλλά και τα διάφορα μοναδικά μέρη της εκάστοτε περιοχής. Τα οφέλη της εξωτερικής άσκησης είναι ατελείωτα, όπως περιγράφεται συνοπτικά και παρακάτω:

Σωματική ευεξία

Αθλήματα όπως το τρέξιμο, ποδήλατο, canoeing, κολύμβηση, ποδόσφαιρο και basket είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν είτε στη σωματική ενδυνάμωση είτε στην αύξηση της αντοχής και στη σωματική υγεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι με προβλήματα υγείας αλλά και άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί με τη γυμναστική κατά το παρελθόν καταφεύγουν στην άσκηση ώστε να βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση αλλά και να βρουν ένα κίνητρο να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί πως 150’ χαλαρής αεροβικής άσκησης (περπάτημα) ή 75’ έντονης δραστηριότητας εβδομαδιαίως μπορεί να βελτιώσει την υγεία ενός ενήλικα κατά 30%.

Κοινωνικά οφέλη

Πέρα από τα σωματικά, υπάρχουν και κοινωνικά οφέλη. Η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες ή ακόμα και σε ατομικές με άλλα άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος βοηθάει σημαντικά τους ενήλικες στη δημιουργία φιλιών αλλά και γνωριμίας ανθρώπων που μπορεί να αποτελέσουν σημείο αναφορά στη μετέπειτα προσωπική ή επαγγελματική τους ζωή. Επίσης οι εξωτερικές δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικές και για τα παιδιά, αφού βοηθάνε στην κοινωνικοποίησή τους αλλά και στην ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας.

Αποτοξίνωση από τη καθημερινότητα

Είναι γνωστό σε όλους μας πλέον πως οι αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις τις σύγχρονης ζωής δημιουργούν πίεση και άγχος. Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην καταπολέμηση αυτών αλλά και πιο σημαντικών προβλημάτων, όπως μπορεί να είναι η κατάθλιψη. Επίσης σημαντική είναι και η αύξηση της αυτοεκτίμησης αλλά και των επιπέδων ενέργειας και δημιουργικότητας. Το να απολαμβάνεις τη φύση, καινούργια μέρη, να εισπνέεις καθαρό αέρα μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας αποτελούν αδιαμφισβήτητα παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα έντασης και βοηθούν τον κάθε ένα να χαλαρώσει και να απολαύσει τη ζωή.

Σώμα και πνεύμα

Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που ασκούνται σε καθημερινή βάση (ή έστω πολύ συχνά) απολαμβάνουν καλύτερης ποιότητας ύπνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα ενέργειας την επόμενη μέρα να είναι αυξημένα, προσφέροντας περισσότερη όρεξη για δουλειά, φρεσκάδα και καλύτερα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης. Επίσης ένας καλός ύπνος βελτιώνει σημαντικά τον μεταβολισμό κρατώντας τον οργανισμό πιο υγιή μακριά από προβλήματα. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα ιδανικό πρωινό που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, αποτελούν το καλύτερο εφαλτήριο για να έχετε μια θαυμάσια ημέρα.

Συνοπτικά, τα οφέλη της εξωτερικής άσκησης είναι ατελείωτα. Παραπάνω περιγράφονται μόνο μερικά από αυτά, ίσως τα πιο σημαντικά. Μένοντας συντονισμένοι, στην πορεία θα μπούμε σε ακόμα μεγαλύτερες λεπτομέρειες, προσφέροντας τροφή για σκέψη σχετικά με την ενασχόληση με τις εξωτερικές δραστηριότητες.

Leave a Reply