Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα “Τζάντε”, ή Φιόρο του Λεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο σε έκταση ελληνικό νησί και τρίτο (μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα) στο Ιόνιο.

Το έδαφος είναι κατά τα 3/4 ορεινό με υψηλότερη κορυφή το όρος Βραχίωνας, στο κέντρο του νησιού, ενώ η μορφολογία χαρακτηρίζεται από έντονη ασυμμετρία, καθώς το ανατολικό τμήμα είναι ομαλό και ήμερο, συγκεντρώνοντας και την αγροτική παραγωγή, ενώ το δυτικό είναι άγριο με πολλούς όρμους και βραχώδεις ακτές. Το νησί έχει πλούσια βλάστηση , δάση με κωνοφόρα δέντρα και άγρια φυτά αλλά και ελιές, πευκοδάση καθώς και υδροχαρή φυτά στις παράλιες ακτές. Οι βροχοπτώσεις, στα τέλη του φθινοπώρου, ζωντανεύουν τα κυκλάμινα, τις φασκομηλιές και τα εννιά είδη ορχιδέας, που φύονται στο νησί.

Η πανίδα είναι πλούσια με την καρέτα καρέτα να είναι ο πρωταγωνιστής ενώ πολλά είναι τα μεταναστευτικά πτηνά που σταθμεύουν στη Ζάκυνθο. Το νησί έχει αξιόλογη μουσική παράδοση και ιδιόμορφες τοπικές θρησκευτικές τελετές. Ονομαστά ζακυνθινά προϊόντα είναι το κρασί Βερντέα, το εξαιρετικό λαδοτύρι, τα μαντολάτα και οι κολόνιες. Στις εορταστικές μέρες, οι Ζακυνθινοί δεν παραλείπουν να προμηθευτούν παστέλια και φρίτουρες από τους γραφικούς παστελάδες, έξω από τους ναούς.

Πέρα από τις πολλές ομορφιές της, η Ζάκυνθος είναι γνωστή και για τη παγκοσμίως γνωστή της παραλία με το Ναυάγιο.

Το ναυάγιο συνέβη το 1980, όταν το πλοίο “Παναγιώτης” , το οποίο ανήκε σε έναν Κεφαλονίτη υπήρχε η πληροφορία για πολλά χρόνια πως, μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, όπου θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο.

Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Μέχρι τότε, η παραλία ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος. Πλέον, πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά της παραλίας, το ναυάγιο χαρίζει στο τοπίο μια ξεχωριστή νότα, ανακυρήσσοντάς την μια από τις πιο όμορφες παραλίες παγκοσμίως.

Συγχρόνως, το νησί διαθέτει και πλήθος επιλογών για τους λάτρεις των σπορ, καθιστώντας το ιδανικό καλοκαιρινό (και όχι μόνο) προορισμό.

Μερικές από τις δραστηριότητες που θα βρείτε  εμφανίζονται παρακάτω:

  • Θαλάσσια Σπορ (Jet Ski, Windsurfing, Kitesurfing)
  • Εκδρομές με βάρκα σε απομονωμένες παραλίες
  • Jeep Safari
  • Ιππασία
  • Καρτ
  • Θαλάσσια Πάρκα
  • Scuba Diving
  • Snorkeling

Leave a Reply