10 συμβουλές για να χάσετε βάρος μετά τις διακοπές

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που το καλοκαίρι έφυγε, αφήνοντας, όμως, πίσω του κάποια μη ευπρόσδεκτα επιπλέον κιλά στο σώμα μας. Πολλές στιγμές χαλάρωσης, κακή διατροφή, η έλλειψη ενυδάτωσης και βιταμινών από τον οργανισμό μας, η μη προσθήκη της φυσικής δραστηριότητας στον ελεύθερο μας χρόνο, αποτελούν μερικούς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, ώστε να καταλήξει ένα ανθρώπινο σώμα σε ένα μη αποδεκτό αποτέλεσμα, δηλαδή, στην αύξηση του βάρους.

Έτσι, λοιπόν, σας παραθέτουμε κάποιες σημαντικές συμβουλές, για το πώς θα διώξετε τα περιττά κιλά που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας:

Θέληση

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην απώλεια των περιττών μας κιλών είναι, η απόφαση και η θέληση. Το πόσο πολύ, δηλαδή, είναι επιθυμητή η επιλογή μας, ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως πραγματικά θέλουμε να επαναφέρουμε το σώμα μας στις φυσιολογικές τιμές της ζυγαριάς και να απαλλαγούμε από το ανεπιθύμητο βάρος. Καθώς αρκετές θα είναι εκείνες οι στιγμές που θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλούς διατροφικούς πειρασμούς, αλλά σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις θα πρέπει να θυμόμαστε τον αρχικό μας στόχο και να αποφεύγουμε τέτοιου είδους διλήμματα.

Άγχος

Το άγχος, λοιπόν, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες σε πολλά προβλήματα σωματικά και υγείας, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι η αντιμετώπιση  2 κοινών εχθρών, της μείωσης των περιττών κιλών, αλλά  και της αποφυγής του άγχους. Επομένως, το στρες φαίνεται πως λειτουργεί αποτελεσματικά στο να μας ανοίγει την όρεξη και να μας ωθεί στην επιλογή βλαβερών και ανθυγιεινών τροφίμων, καταλήγοντας έτσι στην αποθήκευση θερμίδων, μη απαραίτητων για τον οργανισμό. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε, είναι πως μεταξύ του άγχους και των περιττών κιλών, υπάρχει μια σχέση αλληλένδετη, καθώς η επικράτηση της αύξησης του σωματικού βάρους, οδηγεί στη δημιουργία άγχους και αντίστροφα, το άγχος δηλαδή συμβάλλει αρνητικά στη διαδικασία αδυνατίσματος.

Πρωινό

Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, αφότου προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, προκειμένου να ξεκινήσει τη μέρα του παραγωγικά και δημιουργικά. Τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση ενός καλού πρωινού γεύματος είναι πολλά, ένα από αυτά, όμως, είναι πως συμβάλλει θετικά στην μείωση του βάρους, μιας και δίνει τη δυνατότητα να αποτρέπει ο οργανισμός τις μεγάλες ποσότητες των υπόλοιπων γευμάτων που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Έτσι, με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζουμε την ισορροπία που θα πρέπει να έχει η διατροφή μας μέσα στο διάστημα της μιας ημέρας. Το συγκεκριμένο γεύμα, λοιπόν, θα πρέπει να είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπος, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους, έχοντας ως στόχο την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών μας.

Μικρά τακτικά γεύματα

Ένας, ακόμη, παράγοντας που συμβάλλει στην μείωση των περιττών κιλών,  είναι η κατανάλωση μικρών και τακτικών γευμάτων. Τα γεύματα που περιλαμβάνονται κατά την διάρκεια μιας ημέρας χωρίζονται σε 5 κατηγορίες: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των 5 αυτών γευμάτων, κυμαίνεται περίπου στις 3 ώρες. Αν, λοιπόν, προσπαθήσουμε και εντάξουμε στην καθημερινότητα μας το συγκεκριμένο διατροφολογικό ωράριο, θα καταφέρουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωφελώντας, έτσι, με τον τρόπο αυτόν τη διατήρηση σταθερότητας του σωματικού μας βάρος και επίσης την εξασφάλιση ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μια πηγή πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά, ενώ αντίθετα έχουν υψηλό βαθμό κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι με την κατανάλωσή τους, το επόμενο γεύμα θα καθυστερήσει, για το λόγω του ότι η αίσθηση που κυριαρχεί τη δεδομένη στιγμή, είναι πως νιώθουμε το στομάχι μας γεμάτο, καθώς περιορίζει το αίσθημα της πείνας. Έχοντας, έτσι, ως αποτέλεσμα τη μη λήψη περιττών θερμίδων, συμβάλλοντας σημαντικά όχι μόνο στη μείωση του λίπους, αλλά και στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους. Έτσι, λοιπόν, η συγκεκριμένη κατηγορία λειτουργεί ως ασπίδα για την υγεία του οργανισμού μας και επίσης, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας ενάντια στην καταπολέμηση της απώλειας των περιττών κιλών. Η ποσότητα των συγκεκριμένων τροφών που θα πρέπει να καταναλώνουμε ανέρχεται στις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Νέρο

Πρώτα απ’ όλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το 75% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Όσον αφορά στην περίπτωση της απώλειας των περιττών κιλών, το νερό συνεισφέρει θετικά και αποδοτικά, καθώς η κατανάλωση 2 περίπου ποτηριών μισή ώρα πριν από τη λήψη κάθε γεύματος, οδηγεί στη μείωση της ποσότητας των θερμίδων. Ακόμη, η κατανάλωση παγωμένου νερού συνεισφέρει, επίσης, στο αδυνάτισμα, αφότου υποχρεώνει τον οργανισμό να δαπανήσει περισσότερες θερμίδες, μέχρις ότου καταφέρει να το θερμάνει και να το φέρει τελικά στη θερμοκρασία του σώματός μας. Έτσι, λοιπόν, η συνιστώμενη ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά κυμαίνεται γύρω στα 3,7 λίτρα για τους άντρες, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες 2,7 λίτρα.

Σπιτικό φαγητό

Σε αυτή την ενότητα, θα σας αναφέρουμε τα οφέλη του σπιτικού φαγητού και τις θετικές επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει κανείς να επιλέξει να τρέφεται με σπιτικό φαγητό, είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε, καθώς είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε, οπότε προφανώς γνωρίζουμε την ποιότητα, όπως, επίσης και την προέλευση του κάθε προϊόντος που αγοράζουμε και διαλέγουμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Έτσι, με τον τρόπο αυτόν αποφασίζουμε να τρώμε πιο υγιεινά και ποιοτικά, καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες, αφότου τα γεύματά μας θα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αγνά υλικά, ενώ αντιθέτως μηδενικά σε ποσοστά λίπους και συντηρητικά, χωρίς να βάζουμε το σώμα μας στη διαδικασία του κινδύνου των περιττών κιλών.

Γλυκά

Συνήθως όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ως στόχο έχουμε βάλει να διώξουμε από το σώμα μας τα περιττά κιλά, αφαιρούμε τελείως από το διαιτολόγιο μας το συγκεκριμένο γεύμα, καθώς είναι πλέον γνωστό σε όλους μας πια, πως τα ποσοστά θερμίδων στα γλυκά είναι πολύ μεγάλα και γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, μπορεί να δει κανείς το δείκτη της ζυγαριάς του να αυξάνεται. Έρευνες πάντως έχουν δείξει πως η κατανάλωση ενός γλυκού κατά τη διάρκεια του πρωινού, έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του σωματικού μας βάρους. Επομένως, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει όχι μόνο η ποσότητα, αλλά και η συχνότητα κατανάλωσης της συγκεκριμένης γλυκιάς απόλαυσης.

Αποφεύγουμε το έτοιμο φαγητό

Αποφεύγουμε το έτοιμο φαγητό. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, αρκετές θα ήταν οι φορές που προτιμήσαμε το έτοιμο από το σπιτικό φαγητό. Πρόκειται, λοιπόν,  για μία τροφή που είναι αρκετά κατεργασμένη, βλαβερή και ανθυγιεινή, προκαλώντας, έτσι, σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα από τα προβλήματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει η κατανάλωση του συγκεκριμένου φαγητού, είναι το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Η αιτία όσον αφορά τα περιττά κιλά από τη λήψη των συγκεκριμένων γευμάτων, βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή αυτό σημαίνει πως όσο πιο υψηλή ενεργειακή πυκνότητα έχει ένα τρόφιμο, τόσο πιο πολλές θερμίδες περιέχει. Ακόμη, η δεύτερη αιτία αφορά τα λιπαρά, τα οποία, επίσης, σχετίζονται πολύ άμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους. Έτσι, λοιπόν, ο συνδυασμός μεταξύ πολλών θερμίδων και ελάχιστων θρεπτικών συστατικών, αποτελεί τον κύριο λόγο στην αύξηση των περιττών κιλών.

Φυσική δραστηριότητα

Φυσική δραστηριότητα. Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά, η άθληση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, προκειμένου να καταφέρει να οδηγήσει το σώμα του στο επιθυμητό βάρος. Ένας βασικός κανόνας που πρέπει να τηρούμε ρητά κατά την περίοδο που έχουμε αποφασίσει να διώξουμε από πάνω μας τα επιπλέον κιλά, είναι  πως η γυμναστική από μόνη της, δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Προκειμένου, δηλαδή, να πετύχουμε το στόχο μας και να αδυνατίσουμε, δεν αρκεί μόνο η συμβολή της φυσικής δραστηριότητας στη ζωή μας, αλλά να προσθέσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα και την υγιεινή διατροφή. Μόνο ο συγκεκριμένος συνδυασμός, άθλησης- διατροφής, έχει τη δύναμη και είναι ικανός, όχι μόνο να επαναφέρει το σώμα μας στο επιθυμητό αποτέλεσμα απαλλαγμένο πλέον από το περιττό βάρος, αλλά και να το διατηρήσει στις φυσιολογικές τιμές, κάνοντας έτσι το δείκτη της ζυγαριάς να μην ανέβει ξανά προς τα πάνω.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε θέτοντας σε εφαρμογή τις παραπάνω προτάσεις, είναι πως μπορούν να οδηγήσουν ένα ανθρώπινο σώμα σε ένα άρτιο αποτέλεσμα, απαλλαγμένο πλέον από το περιττό βάρος και λίπος. Έτσι, με την συγκεκριμένη διαδικασίαμπορούμε να καταφέρουμε όλοι μας να αποκτήσουμε ένα υγιές και εμφανίσιμο σώμα.

Πηγή: www.somaygies.gr

Leave a Comment