15 απίστευτοι θαλάσσιοι βράχοι

Αυτά τα θεόρατα βράχια, τα οποία έχουν σχηματιστεί από την ορμή της θάλασσας και τη διάβρωση, είναι είτε υπό προστασία είτε πολύ δύσβατα και απρόσιτα για αναρρίχηση.

Απίστευτα στη θέα, αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για όλους τους φιλόδοξους ορειβάτες. Παρόλα αυτά, ακόμα και οι βράχοι που είναι πιο φιλικοί στην αναρρίχηση, προσφέρουν μια τέτοια ψυχική και σωματική δοκιμασία που λίγοι έχουν καταφέρει να τους κατακτήσουν.

Ο Ian Miller, από την ομάδα αναρρίχησης Unique Ascent, είναι ένας από τους masters και παρουσιάζει τη συλλογή του από τα πιο δύσκολα, καλύτερα και πανέμορφα βράχια στον κόσμο.

Lange Anna

Περιοχή: Heligoland, Γερμανία
Ύψος: 47 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Αδύνατο – η αναρρίχηση είναι παράνομη

Αυτός ο πολύ ψηλός βράχος δυστυχώς δεν θα είναι για πολύ ακόμα μαζί μας – πηγαίνετε να τον δείτε πριν πέσει. Ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο το 1969 και παρά τις ανθρώπινες επεμβάσεις για να προστατευτεί από τα κύματα, το ασταθές στρώμα 16 μέτρων άμμου, μπορεί να τον καταρρίψει οποιαδήποτε στιγμή.

Totem Pole

Περιοχή: Ακρωτήριο Huay, Τασμανία
Ύψος: 65 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολος – εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τεχνικής δυσκολίας στην αναρρίχηση

Ο πατέρας των βράχων στην Τασμανία, στέκεται για πάνω από 100 χρόνια – παρόλο που έχει διάμετρο μόνο 4 μέτρα. Για να τον πλησιάσει κανείς χρειάζεται να κάνει πεζοπορία σε μια απομακρυσμένη και άγρια περιοχή, να κατέβει με σκοινί κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, να αναρριχηθεί παρά τις τεχνικές δυσκολίες αλλά και να μετακινηθεί με σκοινί στον αέρα για να φτάσει στην κορυφή, κάνοντας το λεγόμενο Tyrolean Traverse.

12 Apostles

Περιοχή: Port Campbell NP, Victoria, Αυστραλία
Ύψος: Διαφέρει από σημείο σε σημείο, φτάνει τα 46 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Αδύνατο – οι βράχοι είναι υπό προστασία

Αυτοί οι πανέμορφοι βράχοι οι οποίοι βρίσκονται κατά μήκος του Great Ocean Road της Αυστραλίας, είναι ίσως οι πιο διάσημοι στον κόσμο. Αντίθετα με αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους, έχουν απομείνει μόνο 8, με τον πιο ψηλό βράχο ο οποίος έφτανε τα 50 μέτρα, να έχει καταρρεύσει το 2005.

Old Man of Hoy

Περιοχή: Νησί Hoy, Orkney Islands, Σκωτία
Ύψος: 137 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Μεσαίος – με πολλές διαφορετικές οδούς, υπάρχουν πολλά επίπεδα δυσκολίας διαθέσιμα προς το κοινό

Αυτός ο εμβληματικός βράχος από κόκκινη αμμόλιθο, κατακτήθηκε για πρώτη φορά το 1966 από τον Chris Bonington, τον Rusty Baullie και τον Tom Patey. Σήμερα, είναι δημοφιλής προορισμός για ορειβάτες, οι οποίοι μπορούν να τον φτάσουν αφού ακολουθήσουν μια βραχώδη διαδρομή, μετά από την οποία υπάρχουν 10 διαφορετικοί δρόμοι για να ανέβουν στην κορυφή.

Haystack Rock

Περιοχή: Cannon Beach, Oregon, ΗΠΑ
Ύψος: 72 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Αδύνατο – η αναρρίχηση είναι παράνομη

Αυτός ο ηφαιστειώδης βράχος είναι καταφύγιο άγριας ζωής για πουλιά puffins, γλάρους και κορμοράνους ενώ η αναρρίχηση είναι απαγορευμένη. Όταν η παλίρροια κατεβαίνει, πολλοί επισκέπτες προσπαθούν να δαμάσουν τα βράχια – αλλά κυριολεκτικά χιλιάδες αποτρέπονται κάθε χρόνο.

Ball’s Pyramid

Περιοχή: Νησί Lord Howe, Αυστραλία
Ύψος: 562 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολος – εξαιρετικά απαγορευμένη τοποθεσία, πρόσβαση μόνο με άδεια

Ο υψηλότερος θαλάσσιος βράχος στον κόσμο, είναι ό,τι απέμεινε από ένα ηφαίστειο, 20 χιλιόμετρα από το νησί Lord Howe στον Ειρηνικό Ωκεανό. Κατακτήθηκε πρώτη φορά το 1965 από την ομάδα ορειβατών του Bryden Allen αλλά εξαιτίας των νομικών περιορισμών ως προς την πρόσβασή του – οι οποίοι υπάρχουν εν μέρει και για την προστασία αυτού το σπάνιου βράχου – αλλά και τα υψηλά κύματα, αποτρέπουν πολλούς από το να το πλησιάσουν.

Dun Briste

Περιοχή: Downpatrick Head, Ballycastle, Co Mayo, Ιρλανδία
Ύψος: 50 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολος – ετοιμόρροπος και ελάχιστα προστατευμένος

Αυτός ο βράχος, ο οποίος στέκεται από το 1393, έχει στην κορυφή του τα ερείπια μιας μεσαιωνικής εκκλησίας. Λίγοι τον έχουν κατακτήσει. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια ήταν αυτή του Miller, ο οποίος είπε: “Οι απρόβλεπτες παλίρροιες και η διάβρωση είναι οι δοκιμασίες στην προκειμένη – αλλά η κορυφή, το να στέκεσαι εκεί που μόνο 7 άνθρωποι έχουν σταθεί τα τελευταία 700 χρόνια, είναι καταπληκτικό.”

Kicker Rock

Περιοχή: Isla San Cristobal, Νησιά Γκαλαπάγκος
Ύψος: 144 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Αδύνατο – η αναρρίχηση είναι παράνομη

Τα απομεινάρια ενός ηφαιστειακού βράχου στην πανέμορφη τοποθεσία των Νήσων Γκαλαπάγκος, αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής για τροπικά πουλιά, πουλιά blue-footed boobies και φρεγάτες. Η αναρρίχηση είναι παράνομη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ταραχώδης ωκεανός αποτρέπει οποιονδήποτε από το να πλησιάσει.

Risin og Kellingin

Περιοχή: Νησί Eysturoy, Νησιά Φερόες
Ύψος: 71 και 68 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Μεσαίος – γίνεται πιο δύσκολος εξαιτίας των ηφαιστειακών βράχων

Πρόκειται για σύμπλεγμα βράχων με ονόματα όπως “Ο Γίγαντας” και “Η Μάγισσα”. Η πρώτος βράχος καταρρίφθηκε το 2008, ενώ ο δεύτερος το 2013 – αλλά εξαιτίας των σκληρών χειμώνων, η Μάγισσα, η οποία στεκόταν πάνω σε δύο “πόδια”, πρόκειται να πέσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Sail Rock

Περιοχή: Praskoveyevka, Μαύρη Θάλασσα
Ύψος: 25 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Αδύνατο – ο βράχος είναι υπό προστασία

Αυτός ο εκπληκτικός βράχος από ψαμμίτη – επίσης γνωστός και ως βράχος Parus – είναι μόνο ένα μέτρο παχύς αλλά είναι 25 μέτρα ψηλός και 20 μέτρα μακρύς. Το τετράγωνο αυτό “κατάρτι” κάθεται κάθετα ως προς την παραλία και έχει μια τρύπα η οποία, σύμφωνα με το μύθο, δημιουργήθηκε από πυρά πολεμικού πλοίου.

Ko Tapu

Περιοχή: Phang Nga Bay, Ταϊλάνδη
Ύψος: 20 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Αδύνατο – ο βράχος είναι υπό προστασία

Με πολλές λίγες επισκέψεις, πριν προβληθεί το 1974 η ταινία του James Bond, “Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι”, αυτός ο εξαιρετικά βαρύς πύργος από πέτρα είναι μέρος του υπό προστασία Εθνικού Πάρκου Ao Phang Nga National Park. Έχει διάμετρο 8 μέτρα στην κορυφή του, η οποία είναι περίπου διπλάσια από αυτή της βάσης του.

Reynisdrangar

Περιοχή: Vik, Ισλανδία
Ύψος: 66 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Ακαθόριστος

Ο μύθος λέει ότι οι βράχοι αυτοί δημιουργήθηκαν όταν δύο τρολ έσυραν ένα πλοίο με τρία κατάρτια στη στεριά και όταν βγήκε ο ήλιος, μετατράπηκαν σε πέτρα. Η επιστήμη και η φύση λένε ότι είναι αποτέλεσμα διάβρωσης. Όπως και αν έχει, είναι θεαματικά και εξαιρετικά απομακρυσμένοι.

East Trinity

Περιοχή: Newfoundland, Καναδάς
Ύψος: Τα βράχια φτάνουν διάφορα ύψη
Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολος – απομακρυσμένη περιοχή και ασταθή βράχια

Λέγεται ότι πειρατές έχουν αφήσει θησαυρό στην κορυφή αυτών των βράχων αλλά μετά από 2 ημέρες ο Will Gadd και η φίλη του Sarah Hueniken δεν βρήκαν κανένα θησαυρό. Ο Gadd δήλωσε: “Είναι από τους πιο απρόβλεπτους και τρομακτικούς βράχους τους οποίους έχω σκαρφαλώσει στη ζωή μου.”

North Gaulton Castle

Περιοχή: Νησιά Orkney, Σκωτία
Ύψος: 55 μέτρα
Βαθμός Δυσκολίας: Εξαιρετικά δύσκολος – η αναρρίχηση ξεκινάει από το επίπεδο της θάλασσας και φτάνει πάνω σε έναν ασταθή βράχο στην κορυφή

Αυτός ο αβέβαιος βράχος, είναι τοποθετημένος σε ένα αμφιθέατρο γκρεμών και αψηφά την βαρύτητα καθώς είναι πολύ πιο πλατύς από τη βάση του. Βρίσκεται σε ένα μοναχικό σημείο της δυτικής όχθης του Orkney και μπορείς να πας εκεί μόνο με βάρκα ή κάνοντας κατάβαση 40 μέτρων με σκοινί και στη συνέχεια κολυμπώντας για άλλα 40 μέτρα.

Tormore Island

Περιοχή: Glenlough Bay, South West Donegal, Ιρλανδία
Ύψος: 160 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Σχεδόν αδύνατο – η πρόσβαση είναι επικίνδυνη

Αυτός είναι ο υψηλότερος θαλάσσιος βράχος της Ιρλανδίας και έχει κατακτηθεί από πέντε άτομα μόνο, ένα εκ των οποίων ήταν ο Miller. “Είναι 300 μέτρα μακριά από τη στεριά, χωρίς καμία φυσιολογική πρόσβαση από το έδαφος και με βράχια μέσα στη θάλασσα τα οποία δημιουργούν αφρισμένα νερά, μας εξηγεί. “Ήταν πολύ δύσκολο ακόμα και να φύγουμε από εκεί οταν τον σκαρφαλώσαμε.”

Leave a Reply
0