5 πλεονεκτήματα του να τρέχεις με παρέα

5 πλεονεκτήματα του να τρέχεις με παρέα

Λίγο οι ρυθμοί της καθημερινότητας, λίγο τα διαφορετικά ωράρια εργασίας, ακόμα και το διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης που μπορεί να βρίσκεται ο καθένας, μας κάνουν να απομονωνόμαστε και να βγαίνουμε για προπόνηση μόνοι μας. Ο εαυτός μας και η μουσική είναι συχνά »το άλλο μας μισό» κατα τη διάρκεια της προπόνησης, γεγονός που πολλές φορές την κάνει λίγο απρόσωπη και βαρετή. Τί γίνεται όμως σε περίπτωση που βρούμε κάποιον »προπονητικό φίλο»; Παρακάτω θα αναλύσουμε τα 5 πλεονεκτήματα του να τρέχεις με παρέα!

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση μέσω της προπόνησης με παρέα μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ψυχολογία και την απόδοση, αφού μετατρέπει τον τρόπο που βλέπουμε την προπόνηση από μια υποχρέωση σε ευχαρίστηση. Τρέχοντας με παρέα, μοιράζεσαι προβληματισμούς της καθημερινότητας και διάφορα νέα, ακούς μια δεύτερη άποψη και η προπόνηση βγαίνει πιο εύκολα. Παράλληλα γνωρίζεις τον χαρακτήρα του ανθρώπου που τρέχετε παρέα, με αποτέλεσμα μέσω του τρεξίματος να υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια δυνατή και μακροχρόνια φιλία!

Συνέπεια

Όπως υπάρχουν καλές ημέρες, έτσι θα υπάρξουν και μέρες που η διάθεσή σας για προπόνηση θα είναι πεσμένη. Εκεί είναι πολύ σημαντική η στήριξη από έναν φίλο-συναθλητή, αφού με την προτροπή του θα σηκωθείτε από τον καναπέ και θα παραμείνετε συνεπής στο αθλητικό σας πρόγραμμα. Αυτή η προτροπή είναι που στο τέλος θα δικαιώσει τους κόπους σας και θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο σωματικά όσο και σε περίπτωση που συμμετέχετε σε αγώνες.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει το τρέξιμο με παρέα. Ο φίλος-συναθλητής είναι αυτός που θα προσέξει αν κάνετε υπερπροσπάθεια κατα τη διάρκεια της προπόνησης και θα σας προτρέψει να κόψετε ρυθμό ή ακόμα και να σταματήσετε. Επίσης, σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε καλά μια διαδρομή, είτε αυτή είναι μέσα στην πόλη ή ακόμα περισσότερο σε κάποιο ορεινό μέρος, το να έχετε έναν ή και περισσότερους ανθρώπους σαν παρέα, σίγουρα θα σας βοηθήσει στο να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Τέλος, ειδικά για τις γυναίκες, ανεξάρτητα του αν είναι μέρα ή νύχτα, θα ήταν πάντα καλό για την ασφάλεια να τρέχετε με παρέα.

Απόδοση

Όταν τρέχουμε μόνοι μας, συχνά η κούραση και η »φωνή» στο κεφάλι μας, μάς ενημερώνει πως έχουμε φτάσει στα όρια και ήρθε η ώρα να γυρίσουμε ή τουλάχιστον να κόψουμε για λίγο. Εκεί έρχετε για ακόμα μια φορά η σημασία της παρέας, αφού ο φίλος θα μας πιέσει για λίγο παραπάνω ταχύτητα ή κάποια παραπάνω χιλιόμετρα, γεγονός που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε εν τέλει την απόδοσή μας.

5 πλεονεκτήματα του να τρέχεις με παρέα

Κίνητρο

Οι άνθρωποι τείνουν να αφομοιώνουν τα χαρακτηριστικά της παρέας τους. Έτσι, περνώντας περισσότερο χρόνο με κάποιον που του αρέσει το τρέξιμο, μας δίνει και εμάς κίνητρο να ενεργοποιήσουμε τον οργανισμό μας και να βάλουμε στόχους. Από την άλλη, αυτοί που τρέχουν μόνοι τους, δεν έχουν κανέναν να τους ενθαρρύνει όταν τα επίπεδα του ενθουσιασμού τους πέφτουν. Εκεί έρχεται ο φίλος-συναθλητής, να σου δώσει τη δύναμη και το κουράγιο που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.

Τα παραπάνω είναι 5 πλεονεκτήματα του να τρέχεις με παρέα. Είναι τα βασικά, αλλά όχι τα μόνα. Τα πλεονεκτήματα δεν τελειώνουν σε ένα άρθρο ούτε είναι αυτοσκοπός. Σημαντικό είναι πως η παρέα μας δίνει το κίνητρο που χρειαζόμαστε για να βγούμε έξω και να προπονηθούμε, καθώς επίσης και μας βελτιώνει την ψυχολογία.

Στην Ελλάδα μάλιστα διοργανώνονται και αγώνες για αυτό τον σκοπό, τα Run Together, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μια δοκιμή σίγουρα θα σας πείσει για τα πλεονεκτήματα του να τρέχεις με παρέα!

Leave a Comment