5 tips για το τρέξιμο στη βροχή

5 tips για το τρέξιμο στη βροχή

Ο χειμώνας πλησιάζει και σύντομα οι βροχερές ημέρες θα δυσκολέψουν την ανάγκη σας να βγείτε για τρέξιμο. Αν ο διάδρομος του γυμναστηρίου δεν σας είναι αρκετός, διαβάστε παρακάτω 5 tips για το τρέξιμο στη βροχή, που θα σας κάνουν να συνεχίσετε κανονικά την αγαπημένη σας συνήθεια!

Επιλέξτε τα ρούχα σας προσεκτικά

Ανεξάρτητα με το πόσο καλή είναι η ποιότητα του αδιάβροχου που θα βάλετε, πρέπει να βγείτε προετοιμασμένοι πως θα βραχείτε. Φροντίστε να αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα, όπως μπούζες και κάλτσες, αφού συγκρατούν το νερό και είναι δεδομένο πως θα σας δημιουργήσουν ενοχλήσεις κατα τη διάρκεια της προπόνησης. Άλλωστε, δεν είναι και το ιδανικότερο να νιώθετε πως πατάτε σε έναν βούρκο από νερά σε κάθε βήμα! Τα συνθετικά ρούχα που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τρέξιμο και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, είναι η καλύτερη επιλογή, αφού παρά το νερό, θα σας κρατήσουν ζεστούς και θα διατηρήσουν σωστή την υγρασία στο σώμα σας.

Φροντίστε τα ρούχα επίσης να σας είναι εφαρμοστά και να μην έχουν κενά με το σώμα σας, ενώ σε περίπτωση που φοράτε κάποιο αδιάβροχο μπουφάν, αυτό να είναι κατάλληλο για τρέξιμο και να διαθέτει τους κατάλληλους πόρους (και υλικό) ώστε να αναπνέι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού ένα αδιάβροχο που δεν αναπνέι μπορεί να σας κρατήσει λίγο πιο στεγνούς και να νιώθετε καλύτερα στην αρχή, ωστόσο αυτό θα συγκρατήσει την θερμότητα στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να ιδρώσετε και να κουραστείτε πολύ γρήγορα.

Γενικότερα, φροντίστε τα ρούχα σας να αναπνέουν, να είναι εφαρμοστά και ελαφριά, ώστε να αποφύγετε να κουβαλάτε κάποια επιπλέον κιλά σε περίπτωση που βραχείτε!

Χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα παπούτσια

Αν κάτι πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο για το τρέξιμο στη βροχή, είναι πως τα παπούτσια μας θα βραχούν…ολοκληρωτικά! Επομένως, θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με ένα ζευγάρι που να αντέχει τις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες. Όπως και με τα ρούχα, φροντίστε τα παπούτσια σας να είναι φτιαγμένα από υλικά που να αναπνέουν, ενώ παράλληλα να διαθέτουν και τρύπες στο πάνω μέρος ώστε να επιτρέπουν την διαφυγή της υγρασίας.

Βροχή σημαίνει και ολισθηρότητα. Είτε τρέχετε στον δρόμο είτε σε κάποιο βουνό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την ολισθηρότητα του δρόμου, αφού μια ενδεχόμενη πτώση μπορεί να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό. Ένας τρόπος για να μειώσετε έναν τέτοιο κίνδυνο, είναι τα παούτσια σας. Όσο καλύτερο grip διαθέτουν, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Φορέστε παπούτσια που να έχουν αρκετά »αυλάκια» ώστε να επιτρέπουν την καλύτερη έξοδο του νερού σε κάθε σας βήμα. Επίσης σημαντικό είναι να ελέγχετε τα παπούτσια πριν από κάθε έξοδο, αφού μπορεί με την συνεχόμενη προπόνηση το grip να μειωθεί αισθητά και να χρειάζονται αλλαγή.

5 tips για το τρέξιμο στη βροχή

Φορέστε καπέλο

Πέρα από το να μας προστατεύει από τον ήλιο κατα τους καλοκαιρινούς μήνες, το καπέλο προσφέρει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε όσους τρέχουν: κρατάει το νερό μακριά από το πρόσωπο! Με αυτόν τον τρόπο θα μείνετε συγκεντρωμένοι στο δρόμο και δεν θα ασχολείστε με το να σκουπίζετε το πρόσωπόσας κάθε 10 δευτερόλεπτα!

Όπως και παραπάνω, όταν τρέχουμε είναι σημαντικό όλος ο ενδυματολογικός εξοπλισμός μας να μπορεί να αναπνέι. Αντίστοιχα για το καπέλο, φροντίστε να είναι από κατάλληλο υλικό ώστε να απομακρύνει την υγρασία και να σας κρατάει ζεστούς, ώστε να μπορέσετε να ακολουθήσετε όλο το προπονητικό σας πρόγραμμα.

Να είστε ορατοί

Μια βροχερή ημέρα, μειώνει σημαντικά τα αντανακλαστικά, τόσο τα δικά μας όσο και των οδηγών. Αν τρέχετε εντός πόλης, φροντίστε να φοράτε έντονα χρώματα, όπως πορτοκαλί, λαχανί, κίτρινο, κτλ. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τους οδηγούς να σας βάλουν στο οπτικό τους πεδίο και θα μειώσει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε κίνδυνο.

Να έχετε μαζί σας μια αδιάβροχη τσάντα

Σίγουρα αν βγείτε για τρέξιμο εντός πόλης και για μικρή απόσταση, μια τσάντα ίσως να μην είναι απόλυτα απαραίτητη, ωστόσο στις μεγάλες αποστάσεις είναι σημαντικό να έχετε κάποια βασικά πράγματα μαζί σας. Επιπλέον ρούχα, ίσως ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια και κάλτσες, λίγο νερό, αποτελούν σημαντικά εφόδια σε μια βροχερή ημέρα.

Το τρέξιμο στη βροχή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο και η έλλειψε διάθεσης να βγούμε από την άνεσή μας και να βραχούμε, ίσως αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες. Τα παραπάνω 5 tips για το τρέξιμο στη βροχή θα σας προετοιμάσουν κατάλληλα ώστε, παράλληλα με την καλή διάθεση, να απολαύσετε και την προπόνησή σας!

Leave a Comment