6 βήματα για να βελτιώσεις το ποδήλατό σου!

Είσαι όλη την ώρα στα μονοπάτια και δεν προλαβαίνεις να συντηρήσεις το ποδήλατό σου; Μην ανησυχείς, εδώ σου παρουσιάζουμε μερικά εύκολα βήματα για το κάνεις να φαίνεται ολοκαίνουριο.

To καλοκαιράκι και η σκόνη του μας αποχαιρέτησαν και το ίδιο μάλλον ισχύει και για το ποδήλατό σου. Από την άλλη έρχονται οι μεγάλες και κρύες νύχτες του χειμώνα, οι οποίες είναι ιδανικές για να συντηρήσεις το ποδήλατό σου και να ξεφορτωθείς τα τριξίματα που προέρχονται από το πλαίσιο, τις αργές αλλαγές ταχυτήτων και εκείνα τα φθαρμένα ελαστικά που σε συνόδευαν στα τελευταία ride του καλοκαιριού. Ήρθε η ώρα να ρίξεις ένα γερό καθάρισμα στο ποδήλατό σου και να του προσφέρεις το service που χρειάζεται.
Δεν το έχεις ξανακάνει; Δεν πειράζει, απλά μην πανικοβάλλεσαι. Εδώ σου παρουσιάζουμε έξι σημαντικά βήματα -που μπορεί να τα κάνει κι ένας αρχάριος- για τον καθαρισμό και την συντήρηση του ποδηλάτου με τα οποία θα κάνεις το bike σου σαν καινούριο.
Καλό καθάρισμα λοιπόν!

1. Πλύσιμο ποδηλάτου

Και εννοούμε προσεκτικά και σχολαστικά. Καθώς μπορεί να έπλυνες μερικές φορές με το λάστιχο το ποδήλατο σου αυτό το καλοκαίρι ή να το σκούπισες με κάποιο πανί, ωστόσο είναι απαραίτητο ένα διεξοδικό πλύσιμο μετά το τέλος του καλοκαιριού:
  • Εάν χρησιμοποιείς λάστιχο, πρόσεχε να μην έχει μεγάλη πίεση και να μη ρίχνεις το νερό από πολύ κοντά όταν ξεπλένεις το ποδήλατό σου. Επίσης απέφυγε να ρίχνεις απευθείας νερό με πίεση σε περιοχές με ρουλεμάν καθώς το νερό ξεπλένει το ιδιαίτερα χρήσιμο γράσο λίπανσης.
  • Χρησιμοποίησε ειδικά καθαριστικά για ποδήλατο για να αφαιρέσεις και τις πιο δύσκολες βρωμιές. Πίστεψέ μας, θα δεις μεγάλη διαφορά.
  • Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, βγάλε τις ρόδες ώστε να μπορείς να έχεις ευκολότερη πρόσβαση και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία.
  • Βεβαιώσου ότι το έχεις στεγνώσει σωστά μετά το πλύσιμο με τη χρήση ενός μαλακού πανιού.

2. Καθάρισε, λάδωσε και έλεγξε την αλυσίδα

Η αλυσίδα είναι ένα μικρό (και σχετικά φτηνό) ανταλλακτικό που κάνει μεγάλη διαφορά στη λειτουργία και την αίσθηση του ποδηλάτου. Εάν είναι βρώμικη, σκουριασμένη ή πολύ παλιά το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις πρόβλημα στις αλλαγές ταχυτήτων και σίγουρα θα επηρεάσει τη βόλτα σου και την απόδοσή σου στο πεταλάρισμα.
  • Καθαρισμός: Κανονικά θα πρέπει να καθαρίζεις την αλυσίδα του ποδηλάτου σου τουλάχιστον μια φορά τον μήνα με την χρήση καθαριστικού σπρέι. Ψέκασε πάνω σε ένα παλιό πανί, κράτα το γύρω από την αλυσίδα και περίστρεψε τα πετάλια. Με αυτόν τον τρόπο θα καθαρίσεις την αλυσίδα χωρίς να ρισκάρεις να πάει σπρέι καθαρισμού εκεί που πρέπει να υπάρχει λίπανση.
  • Λάδωμα: Αφού την καθαρίσεις, λάδωσε προσεκτικά την αλυσίδα και στην συνέχεια κάνε μερικές περιστροφές στην πεταλιέρα ώστε να εισχωρήσει το λάδι σε όλες τις περιοχές που πρέπει. Σκούπισε το περίσιο λάδι με ένα πανί. Το πολύ λάδι έχει σαν αποτέλεσμα να διευκολύνει την σκόνη να κολλά πάνω στην αλυσίδα προκαλώντας γρηγορότερη φθορά.
  • Αλλαγή: Αν χρησιμοποιείς όλο το καλοκαίρι την ίδια αλυσίδα και καβαλάς τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το πιθανότερο είναι ότι ήρθε η ώρα να την αλλάξεις. Υπάρχουν ειδικά εργαλεία για να μετράς την φθορά της αλυσίδας, αλλά ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι πως πρέπει να την αλλάζεις στους 3 με 6 μήνες, αναλόγως με το πόσο καβαλάς. Μια βρώμικη και φθαρμένη αλυσίδα θα προκαλέσει αυξημένη φθορά και στην υπόλοιπη μετάδοση (κασέτα, γρανάζι και ντεραγιέ), ενώ αν την αλλάζεις συχνά θα κρατήσεις σε καλή κατάσταση και τα υπόλοιπα και ακριβότερα ανταλλακτικά στη μετάδοση.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, πατήστε τον σύνδεσμο παρακάτω:

6 εύκολα βήματα για να κάνεις το ποδήλατό σου σαν καινούριο! | www.redbull.com/gr

Leave a Comment