Ανακαλύπτοντας τα φαράγγια της Ελλάδας: Φαράγγι του Βίκου

Φαράγγι του Βίκου

Στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου, μόλις λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο, το Φαράγγι του Βίκου.

Πρόκειται πραγματικά για ένα θαύμα της φύσης, μια τοποθεσία μοναδικής οικολογικής σημασίας, όπου κανείς μπορεί να συναντήσει σπάνια λουλούδια και βότανα, μέχρι και άγρια ζωή που δύσκολα εμφανίζεται σε άλλα μέρη στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως το Φαράγγι του Βίκου έχει μπει στο βιβλίο Guiness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1.100 μέτρα! Το πλάτος του είναι μεταξύ 30 και 100 μέτρα, ενώ το φαράγγι διασχίσει ο ποταμός Βοϊδομάτης, ένα απο τα καθαρότερα ποτάμια στον κόσμο, ιδανικό για outdoor-activities και κυρίως rafting!

Ακολουθώντας τα μονοπάτια που υπάρχουν κατα μήκος του φαραγγιού, θα συναντήσετε αρκετές πέτρινες γέφυρες, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής αλλά και ιδανικά σημεία για φωτογράφηση! Συνολικά, οι πεζοπορικές διαδρομές του φαραγγιού είναι στο σύνολο 12χλμ, γεγονός πυο κάνει το φαράγγι το πλέον ιδανικό για πεζοπορία, μέσα από την οποία θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τις μοναδικές ομορφιές αυτού του τόπου.Booking.com

Το φαράγγι του Βίκου εκτείνεται από το χωριό Μονοδένδρι έως και Κουκούλι έως και το χωριό Βίκος. Λόγω των απότομων πλαγιών, η περιοχή έως και σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτη, γεγονός που βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη σπάνιας βιοποικιλότητας. Πιο συγκεκριμένα, στο φαράγγι ζουν σπάνια είδη όπως το ζαρκάδι, η αρκούδα και το αγριόγιδο. Επίσης φημίζεται και για τα βότανά του, τα οποία είχαν φαρμακευτικές ικανότητες και χρησιμοποιούνταν ευρέως από τους αντίστοιχους γιατρούς τα αρχαία χρόνια!

Φαράγγι του Βίκου

Σε κάθε περίπτωση, το φαράγγι του Βίκου αποτελεί ένα σπουδαίο σημείο οικολογικής ομορφιάς. Μαζί με τα Ζαγοροχώρια, κάνουν το μέρος το ιδανικό »κρυσφήγετο» για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την ρουτίνα της πόλης, να απομονωθούν και να γίνουν ένα με τη φύση. Ο εναλλακτικός τουρισμός που προσφέρεται στην περιοχή δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης, ενώ παράλληλα δείχνει και μια διαφορετική εικόνα της χώρας μας, μια εικόνα ορεινής μαγείας.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να επισκεφθείτε το φαράγγι του Βίκου, οι καλοκαιρινοί μήνες φαντάζουν ιδανικοί τόσο για πεζοπορία όσο και για rafting. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα έμπειρο οδηγό, που θα σας κατευθύνει στα σωστά σημεία και θα φροντίσει να απολαύσετε το ταξίδι σας στο μέγιστο.

Leave a Comment