Ανακαλύπτοντας τα φαράγγια της Ελλάδας: Φαράγγι του Λούσιου

Φαράγγι του Λούσιου

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Αρκαδίας είναι το Φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Ο Λούσιος, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, θεωρείται το ποτάμι όπου οι νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ έλουσαν το νεογέννητο Δία. Πρόκειται για μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς! Πάμε να την ανακαλύψουμε!

Ο Λούσιος είναι ένα μικρό ποτάμι μήκους 23 χλμ., που πηγάζει κυρίως από το οροπέδιο της Καρκαλούς και βορειότερα από την περιοχή του χωριού Καλονέρι. Αφού περάσει από τη Δημητσάνα καταλήγει στον Αλφειό ποταμό. Κατα τη διαδρομή, ο Λούσιος διασχίζει ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της χώρας, μήκους 15 χλμ., που το ύψος του ξεπερνά τα 300 μέτρα.Booking.com

Το φαράγγι εκτός από τη σπάνια ομορφιά έχει μεγάλη ιστορία και έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Στις δύο πλευρές του φαραγγιού βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου. Μάλιστα, λόγω των 2 αυτών Μονών, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί και ως Άγιο Όρος της Πελοποννήσου. Από το 1997 έχει χαρακτηριστεί ως “περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου” και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πεζοπορική δράση ξεκινά από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που βρίσκεται λίγο έξω από τη Δημητσάνα. Αν έχετε χρόνο μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε. Μετά από εναλλαγές μονοπατιού και δρόμου αντικρύζουμε στο βάθος τη Μονή Φιλοσόφου. Η επίσκεψη στη Μονή και η περιήγηση στους χώρους της είναι απαραίτητη προτού συνεχίσουμε την εκδρομή. Στην Μονή ζουν μόλις δύο μοναχοί.

Φαράγγι του Λούσιου

Από τη Μονή Φιλοσόφου ξεκινάει το ωραιότερο κομμάτι της διαδρομής. Το μονοπάτι στην αρχή είναι ελαφρώς πλακόστρωτο και ολισθηρό, ενώ σταδιακά γίνεται χωμάτινο και κατηφορίζει προς την κοίτη του ποταμού, μέσα από πυκνή βλάστηση. Αφού περάσουμε ένα όμορφο γεφύρι, όπου η κοίτη του ποταμού στενεύει και τα νερά κυλούν ορμητικά σχηματίζοντας χοάνες, αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς τη Μονή Προδρόμου.

Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στη βάση ενός ψηλού και απότομου βράχου, σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου και θυμίζει έντονα Μέγα Σπήλαιο και Μετέωρα. Αξίζει να περιηγηθείτε στο εσωτερικό της Μονής, ενώ μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το δωμάτιο όπου φυλάσσονται οι κάρες των ηγουμένων της Μονής.

Φεύγοντας από τη Μονή Προδρόμου το μονοπάτι γίνεται κατηφορικό και μας οδηγεί πάλι προς το ποτάμι. Έχουμε μπει πια στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, με τελικό προορισμό την Αρχαία Γόρτυνα. Στην πορεία μας θα συναντήσουμε τα ερείπια της νεροτριβής της Μονής Προδρόμου, καθώς και σκόρπια ασκητάρια λαξευμένα μέσα στους βράχους. Το τέλος της διαδρομής μας σηματοδοτεί ο ναός του Αγίου Ανδρέα Γόρτυνος, ένας παλιός ναός χτισμένος τον 11ο αιώνα πάνω σε λείψανα ρωμαϊκού κτιρίου, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Κοκορή.

Το Φαράγγι του Λούσιου, εκτός από την πεζοπορία, προσφέρεται και για άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Στο παλιό πέτρινο γεφύρι του Ατσίχολου κοντά στην Καρύταινα ξεκινούν από εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού οργανωμένες καταβάσεις με rafting και kayak. Άλλες φτάνουν μέχρι τη συμβολή του ποταμού με τον Αλφειό, και άλλες διανύουν τον τελευταίο, προσελκύοντας πολλούς λάτρεις του είδους για αξέχαστες εμπειρίες σε μια φύση, μαγευτική και παρθένα!

 

Leave a Comment