Canyoning, μια απολαυστική εμπειρία

Canyoning

Σήμερα σας μαθαίνουμε το Canyoning, ένα σπορ τόσο για τολμηρούς όσο και για αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν έστω για λίγο από τη ρουτίνα την καθημερινής προπόνησης.

Τι είναι το Canyoning – διάσχιση φαραγγιών

Το Canyoning (διάσχιση φαραγγιών) είναι μια δραστηριότητα βουνού και ανήκει στην κατηγορία των υπαίθριων σπορ  – εξερεύνησης, που ασκούνται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Αποτελείται από καταβάσεις στο χαμηλότερο σημείο της αποστράγγισης των υδάτων, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γεωφυσικών χαρακτηριστικών όπως ρυάκια, ρέματα, ποτάμια, φαράγγια (περισσότερο ή λιγότερο στενά και βαθιά), με ή χωρίς νερό, που κινούνται γρήγορα ή όχι , με ύπαρξη καταρρακτών, φυσικών πισινών –  τσουληθρών, έως και τα κάθετα τμήματα του.

Το Canyoning βασίζεται στην κατάβαση-διάσχιση του φαραγγιού περνώντας από διάφορα φυσικά εμπόδια. Κινήσεις οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνονται στη δραστηριότητα είναι το περπάτημα, το κολύμπι, τα άλματα, το έρπιν , η καταρρίχηση, η κατάβαση με σχοινί και άλλες τεχνικές  σχοινιών.

Aπαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τεχνικές που προσαρμόζονται στο φυσικό περιβάλλον. Σε ομάδα αρχαρίων πάντα θα πρέπει να υπάρχει ένας έμπειρος και πιστοποιημένος οδηγός φαραγγιών όπως και τουλάχιστον ένας πιστοποιημένος βοηθός. Περιλαμβάνει την υπεύθυνη και ασφαλή πρακτική των καταβάσεων, έχοντας επίγνωση την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα στο χώρο που κινούμαστε τα πάντα είναι συνδεδεμένα, η συμπεριφορά του καθένα από εμάς έχει αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας το γνωρίζουμε όλοι αυτό και ας ενθαρρύνουμε άλλους να κάνουν το ίδιο.

Πριν ξεκινήσουμε για το φαράγγι

Επιλέγω ένα φαράγγι προσαρμοσμένο στις μετεωρολογικές συνθήκες, στον αριθμό των συμμετεχόντων και στο επίπεδο εκπαίδευσης της ομάδας.

Συλλέγω πληροφορίες για τον καιρό και το ενδεχόμενο διακυμάνσεων του νερού.

Έχω συγκεντρώσει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τον τόπο που θα γίνει η δραστηριότητα (Τοπικούς κανονισμούς, χώρο στάθμευσης, πρόσβαση και επιστροφή, συγκεκριμένες οδηγίες). Έχουμε προσαρμόσει τον αριθμό των συμμετεχόντων σύμφωνα με τον τύπο και το επίπεδο δυσκολίας του φαραγγιού.

Έχω δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη μεταφορά της ομάδας π.χ. Car pooling

Προτιμώ την πεζοπορία για να φτάσουμε στη είσοδο του φαραγγιού.

Προετοιμάζω τον σάκο και τον εξοπλισμό μου από νωρίς.

Βγάζω τα ρούχα μου και προετοιμάζομαι μακριά από τα βλέμματα κατοίκων και περαστικών.

Canyoning

Μέσα στο φαράγγι

Σέβομαι όλους τους ιδιόκτητους χώρους και τις δομές κάθε περιοχής όπως φράκτες, καλλιεργείς, κτλ.

Σέβομαι άλλους εμπλεκόμενους με το φυσικό περιβάλλον όπως περιπατητές, κολυμβητές, κυνηγούς κτλ.

Καθώς κινούμαι χρησιμοποιώ τα ανοιγμένα μονοπάτια και δεν καταπατάω άλλους χώρους και παροτρύνω και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Παραμένω ήσυχος και δεν παρενοχλώ το φυσικό περιβάλλον.

Εξασφαλίζω ότι είναι τα πάντα καθαρά: δεν αφήνω σκουπίδια ,εξοπλισμό όπως κομμένα σχοινιά κτλ.

Ως παρατηρητής, παρακολουθώ το περιβάλλον μέσα στο φαράγγι και αναφέρω στις τοπικές υπηρεσίες ή σε κάποιο πιστοποιημένο κέντρο Canyoning τυχόν προβλήματα (μπαζώματα, άντληση νερών κτλ.).

Έχω εκτιμήσει τις συνέπειες των πράξεων μου.

Μεταφέρω το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και σεβασμού.

Πιστεύω ότι οι αθλητές διάσχισης φαραγγιών άντρες και γυναίκες συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του  περιβάλλοντος.

Εξοπλισμός

Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε την χρησιμότητα όλου του εξοπλισμού μας. Κάθε εργαλείο έχει τη δικιά του χρήση και όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και με κάθε σοβαρότητα.

Μερικές φορές μέσα στο φαράγγι ίσως να μην έχουμε δεύτερη ευκαιρία…

Ελέγχοντας πριν από κάθε ταξίδι μας ότι ο εξοπλισμός που έχουμε για την κατάβαση των φαραγγιών δουλεύει σωστά, εξασφαλίζουμε την αξιοπιστία των υλικών όχι μόνο για τους εαυτούς μας, άλλα και για τους συναθλητές μας.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε για την κατάβαση ενός φαραγγιού χωρίζεται σε 4 κατηγορίες.

Προσωπικός εξοπλισμός ( για τον κάθε συμμετέχοντα).

Εξοπλισμός αρχηγού ομάδας – οδηγού και βοηθού.

Συλλογικός εξοπλισμός.

Εξοπλισμός διάσωσης και πρώτων βοηθειών.

Νερό ή κάποιο ενεργειακό ποτό και κάποιο snack

Καταβατήρας

Ο καταβατήρας χρησιμοποιείται για να κάνουμε μια κατάβαση (Rappel) πάνω σε σχοινί (κάθετο).Επί του παρόντος στην αγορά έχουν αρχίσει και βγαίνουν καταβατήρες καθαρά για την διάσχιση φαραγγιών (Canyoning) και όχι για άλλες δραστηριότητες βουνού. Τέτοιοι καταβατήρες φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Μάθημα για πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα εργαλεία- εξοπλισμός και για το πώς θα κινηθούμε μέσα στο φαράγγι θα πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σας πριν ξεκινήσει όλη η δραστηριότητα.

Canyoning

Αυτασφάλειες

Οι αυτασφάλειες χρησιμοποιούνται για την κίνηση μας σε οριζόντιο σχοινί ή για να ασφαλίσουμε τον εαυτό μας χρησιμοποιώντας ένα σημείο όπως μόνιμες πλακέτες, σύστημα σχοινιών κτλ.

Το ισχίο μας δεν πρέπει να είναι ποτέ πάνω από το οριζόντιο σχοινί. Ποτέ δεν κινούμε και τις δύο αυτασφάλειες ταυτόχρονα και ποτέ δεν στηριζόμαστε πάνω στα καραμπίνερ που έχουν οι αυτασφάλειες μας.

Πάντα προχωράμε υπό τάση

Άλματα – Τσουλήθρες

Υπάρχουν αρκετά φαράγγια που μας προσφέρουν την δυνατότητα να προσπεράσουμε έναν καταρράκτη χωρίς σχοινί, κάνοντας άλμα ή χρησιμοποιώντας τσουλήθρες που έχουν σχηματιστεί πάνω στους βράχους από την διάβρωση των νερών. Αυτά θα πρέπει να γίνονται πάντα με την εποπτεία και την καθοδήγησή έμπειρου εκπαιδευτή Canyoning. Σίγουρα κάτι τέτοιο μας προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι εγκυμονεί κινδύνους.

Ποτέ δε πηδάμε με τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά κατά την είσοδο μας στο νερό. Ποτέ δεν κάνουμε άλμα από ύψος άνω των 13-15 μέτρων διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της μέσης μας από την πίεση που θα δεχτούμε προσκρούοντας στο νερό.

Ποτέ δεν πηδάμε εάν δεν έχουμε ελέγξει το σημείο προσγείωσης μας.

Κανένα άλμα – τσουλήθρα δεν είναι υποχρεωτικό, εάν για κάποιο λόγο δεν επιθυμούμε να προσπεράσουμε με αυτόν τον τρόπο τον καταρράκτη , τότε ο εκπαιδευτής – οδηγός μας, θα μας βοηθήσει να κατέβουμε με την χρήση σχοινιού.

Συνοψίζοντας

Το Canyoning είναι μια δραστηριότητα κατάλληλη για όλους και για όλες σχεδόν τις ηλικίες, είναι ένα σπορ που συνδυάζει πολλά από τα γνωστά αθλήματα βουνού προσφέρει ψυχαγωγία και γνωριμία με το φυσικό μας περιβάλλον.

Αποβάλει το stress και το άγχος της καθημερινότητας, μας προσφέρει την επαφή με την φύση μακριά από την ζωή της πόλης και μας χαρίζει εικόνες από τοπία που αλλιώς δεν θα είχαμε την δυνατότητα να δούμε από κοντά.

Για όλους του παραπάνω λόγους και για αρκετούς ακόμα μην διστάζετε και κανονίστε μια διάσχιση φαραγγιού ως τουρίστας και αργότερα ποιος ξέρει ίσως και ως αυτόνομος.

Επιλέξτε κέντρα και εκπαιδευτές-οδηγούς που είναι αποδεδειγμένα ικανοί (πιστοποιημένοι) και θα σας κάνουν να χαρείτε στο έπακρο την δραστηριότητα αυτή με την μεγαλύτερη ασφάλεια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σεβαστείτε τους κανόνες και το φυσικό περιβάλλον.

Παρακάτω θα βρείτε περιοχές που προσφέρονται για canyoning ανα την Ελλάδα:

Leave a Comment