Χίος

Πιθανή γενέτειρα του Όμηρου, καθώς και των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη, η Χίος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Αιγαίου πελάγους. Το νησί απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα τη χωρίζουν μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα (904 τετρ. χλμ.) με μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα και πληθυσμό που ζει τόσο στην πόλη της Χίου όσο και στα 64 χωριά του νησιού.

Τί να δείτε

Η Χίος, στο σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, αποτελεί συχνά όριο εξάπλωσης φυτικών ειδών, ενώ εδώ συναντώνται είδη που δεν παρατηρούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Την άνοιξη πλημμυρίζουν με χρώμα τις γεωργικές καλλιέργειες της κεντρικής Χίου οι λαλάδες, (τουλίπες). Πρόκειται για τα τέσσερα είδη τουλίπας. που αυτοφύονται και δημιιουργούν μοναδικό σκηνικό (toulipa aegenensis, toulipa udulatifolia, toulipa clousiana toulipa praecox).

Προστατευόμενο είδος είναι οι ορχιδέες, που φύονται σε ένα ευρύ φάσμα βιοτόπων, από τις παραθαλλάσιες περιοχές ως τα ψηλά βουνά και τις γεωργικές καλλιέργειες, μέχρι και σε υγρότοπους, ανάλογα με το είδος. Από τα 250 είδη ορχιδεών που φύονται στην Ευρώπη τα 76 συναντιούνται στη Χίο. Στο όρος Πελινναίο ανθίζει μαζί με τις ορχιδέες η φριτιλάρια (Fritillaria pelinnea), επίσης σπάνιο και προστατευόμενο είδος.Booking.com

Μεσαιωνικοί οικισμοί

Η Χίος διαθέτει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά αμυντικά δίκτυα που σώζονται στη Μεσόγειο (κάστρα και πύργοι, βίγλες, οχυρωμένοι οικισμοί). Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη περίπτωση διάσωσης ενός συστήματος άμυνας που παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες περιοχές της Μεσογείου. Το μεσαιωνικό παρελθόν του νησιού αποτυπώνεται ανάγλυφο στα μνημεία που σώζονται από αυτή την περίοδο, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά, στα οποία ανιχνεύονται στοιχεία βυζαντινά, γενοβέζικα και ενετικά.

Βίγλες

Οι βίγλες είναι κυκλικοί πύργοι, κτισμένοι στα ακρωτήρια του νησιού, για παρατήρηση του πελάγους.

Επισκέψιμες είναι οι παρακάτω βίγλες: Βίγλα Αγ.Ελένης (Καρφά), Βίγλα Παχή (Σιδηρούντα), Βίγλα Μεστών, Βίγλα Τραχηλίου (Λιθί).

Παραλίες

Αν και πολλές παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, η Χίος περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα από παραλίες, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τα πλέον απαιτητικά γούστα. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει μία διαφορετική παραλία για κάθε μία από τις μέρες του καλοκαιριού.

Χίος

Η αρχή γίνεται σχεδόν από το κέντρο της πόλης με την παραλία της Bella Vista. Μία παραλία που έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά σε απόσταση αναπνοής, βρίσκονται αρκετές ακόμα πεντακάθαρες παραλίες όπως ο Όρμος του Λω, ο Αφανής Ναύτης, το Τάγμα στην Αγία Παρασκευή, η Δασκαλόπετρα. Ο χρόνος που απαιτείται για να τις επισκεφτείς από την πόλη της Χίου δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς το Βροντάδο. Κατευθυνόμενος ο επισκέπτης προς το βόρειο τμήμα του νησιού θα συναντήσει αρχικά την παραλία του Μερσινιδίου. Άγνωστη και δυσπρόσιτη παραλία μέχρι και πριν μερικά χρόνια, το Μερσινίδι σήμερα αποτελεί ένα συνήθη καθημερινό προορισμό τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Την εναλλακτική παραλία του Μερσινιδίου ακολουθεί η κοσμοπολίτικη παραλία των Γλάρων. Για τους λάτρεις της δυνατής μουσικής αλλά και της διασκέδασης στην παραλία οι Γλάροι θα αποτελέσουν τον ιδανικό προορισμό. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει το μπάνιο του στα καταγάλανα νερά του κόλπου με έναν καφέ ή μία μπύρα από το Beach Bar. Στην περιοχή των Καρδαμύλων βρίσκουμε το Γιόσσωνα, το Ναγό και το Γιαλυσκάρι τρεις ακτές που χαρακτηρίζονται από το ολόλευκο τους βότσαλο. Η επίσκεψη σας εκεί θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία εκδρομή στο χωριό των Καρδαμύλων αλλά και ακόμη πιο βόρεια, προς τα χωριά του Πελινναίου (Αμάδες, Βίκι, Καμπιά) όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει το βορειότερο άκρο του νησιού με παρθένες παραλίες, άγνωστες για την πλειοψηφία του κόσμου.

Διασκέδαση

Η Χίος αποτελεί έναν προορισμό που προσφέρει στον επισκέπτη διασκέδαση για όλα τα γούστα. Καφετέριες, ουζερί και ταβέρνες, αλλά και πολλά μπαράκια και νυχτερινά clubs, διαμορφώνουν μια μεγάλη γκάμα ψυχαγωγίας, η οποία προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Χίος

Πυρήνα της διασκέδασης αποτελεί η προκυμαία του νησιού, όπου εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός των καφέ μπαρ και των ουζερί, με θέα το λιμάνι της Χίου. Βέβαια, υπάρχουν και πολλές άλλες καφετέριες – bars σε όλα τα τουριστικά μέρη του νησιού, όπως στον Καρφά, στην Κώμη, στην Αγία Φωτιά, στη Βολισσό, στη Λαγκάδα και στα Καρδάμυλα, όπου εκεί μπορεί κανείς να συνδυάσει την ψυχαγωγία με θέα τον έναστρο ουρανό και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, που αγκαλιάζει το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη.

Για τους καλοφαγάδες επισκέπτες, τα νέα είναι καλά, εφόσον σε όλο το νησί μπορούν να βρουν ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και λαχταριστούς ουζομεζέδες. Στη Λαγκάδα, τον Καταρράκτη αλλά και τα Λιμνιά της Βολισσού, μπορεί κανείς να γευτεί την αλμύρα της θάλασσας στο πιάτο του.

Outdoor-Activities

Νησί για όλες τις προτιμήσεις, η Χίος προσφέρει στους επισκέπτες της πληθώρα δραστηριοτήτων που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Ξεκινάμε με την πεζοπορία, μέσω της οποίας οι ταξιδιώτες μπορούν να ανακαλύψουν σχεδόν όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά του νησιού. Φαράγγι Καμπιών, Καρδάμυλα, Κάστρο Γριάς, Άγιοι Πατέρες, Κοιλάδα Μαλαγκιώτη είναι μόνο μερικά από τα μονοπάτια που μπορεί κανείς να διασχίσει στο νησί. Αν πάλι προτιμάτε την αναρρίχηση, μπορείτε να ακολουθήσετε τόσο διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα, όσο και διαδρομές περιπέτειας. Οι πιο ενδιαφέρουσες βρίσκονται στην περιοχή της Κλειδούς, του Ράχτη και του Αναβάτου. Mέσα σχεδόν στο Βροντάδο και πολύ κοντά στην πόλη της Χίου υπάρχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πηγή με πόσιμο νερό και διαμορφωμένος χώρος αναψυχής. Στην εντυπωσιακή ορθοπλαγιά έχουν ανοιχτεί 3 αναρριχητικές διαδρομές «παραδοσιακού» χαρακτήρα.

Χίος

Συνεχίζουμε με την ποδηλασία, η οποία προσφέρει στον επισκέπτη μια διαφορετική εμπειρία, αφού μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο στη φύση ώστε να ανακαλύψει τα τοπία και τον πλούτο της περιοχής, γνωρίζοντας έτσι μια διαφορετική πλευρά του νησιού. Περιπλανηθείτε στην πόλη, στον Κάμπο της Χίου και στα σοκάκια των χωριών και ανακαλύψτε τις κρυμμένες  ομορφιές τους. Για τους λάτρεις του mountain biking υπάρχουν διάφορες (μη οργανωμένες) διαδρομές του νησιού, όπως ο Προβατάς, η Νέα Μονή, οι Άγιοι Πατέρες, ο Ανάβατος, τα Ρετσινάδικα, το Πελινναίο κ.ά. για μια πιο extreme εμπειρία.

Φυσικά, όπως και σε κάθε ελληνικό νησί, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα θαλάσσια σπορ. Ιστιοπλοία, windsurfing, καταδύσεις και ψάρεμα συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο δραστηριοτήτων που κανείς μπορεί να απολαύσει τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί. Απολαύστε τη μαγεία του να συστήνεσαι με τη στεριά από τη θάλασσα, ανακαλύψτε το λόγο που για όσους δηλώνουν λάτρεις της και γίνετε ένα με τον θαλάσσιο τρόπο ζωής των ντόπιων.

Χίος

Η Χίος, ένας ιδιαίτερος προορισμός, για εκλεκτούς επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα ψυχαγωγικά, πολιτιστικά, γαστρονομικά, με τις αμέτρητες παρθένες ακτές της, τις ειδυλλιακές Οινούσσες και τα ιστορικά Ψαρά, παρέχουν στους θαλάσσιους ταξιδιώτες την ασφάλεια που χρειάζονται, μιας και διάσπαρτα, σε κάθε γωνιά των νησιών υπάρχουν λιμάνια και τουριστικά αγκυροβόλια άμεσα προσβάσιμα από την πόλη της Χίου και τα χωριά. Γνώρισε και εσύ φέτος το καλοκαίρι την Χίο και απόλαυσε τις ομορφιές του νησιού.

Πηγή

Leave a Comment