Δελφοί

Στον Ομφαλό της γης, όπως ονομάζονταν οι Δελφοί, βρισκόταν το πανελλήνιο ιερό και το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας και αποτέλεσαν για αιώνες το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των αρχαίων Ελλήνων. Από την αρχαιότητα ακόμη η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας, κάτι που αποδεικνύεται από τα ευρήματα των ανασκαφών που έφεραν στο φως αφιερώματα από την Συρία και την Αρμενία. Το μαντείο των Δελφών, ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα και η Πυθία, η εκάστοτε Πρωτιέρεια, είχε το ρόλο του ενδιάμεσου για να μεταφέρει στους ενδιαφερόμενους το χρησμό.

Οι Δελφοί χαρακτηρισμένοι ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.Η σύγχρονη πόλη των Δελφών χτίστηκε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, σε υψόμετρο 570μ., με  θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και στον κόλπο της Ιτέας. Λόγω του αρχαιολογικού χώρου, της γειτονικής Αράχοβας, αλλά και του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.Booking.com

Τί να δείτε

Τα αξιοθέατα των Δελφών είναι αναρίθμητα. Τα σημαντικότερα από αυτά –αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι

Ο Ναός του Απόλλωνα

Το  Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών με αριστουργήματα παγκόσμιας ακτινοβολίας

Το Αρχαίο Θέατρο Δελφών

Το Αρχαίο Στάδιο

Η Στοά των Αθηναίων

Ο Θησαυρός των Αθηναίων

Η Ιερά Οδός

Η Κασταλία Πηγή

Ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας

Το Μουσείο Δελφικών Εορτών

Το Μουσείο Δελφικών Εορτών στεγάζεται στο σπίτι του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Ο Σικελιανός είχε οραματιστεί την «Δελφική ιδέα», μια παγκόσμια πνευματική κοινωνία με έδρα τους Δελφούς. Το 1927, με την συνδρομή της συζύγου του και πολλών προσωπικοτήτων της εποχής, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες Δελφικές εορτές, που είχαν παγκόσμια απήχηση.

Δελφοί

Outdoor-Activities

Αν και χώρος κυρίως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι Δελφοί αποτελούν το σημείο έναρξης ή λήξης δεκάδων αγώνων κάθε χρόνο. Από το Tour Of Daphne που διοργανώνεται από την Cycling Hellas μέχρι και τον Δόλιχο Αγώνα Δρόμου, οι Δελφοί πάντα αποτελούσαν σημείο αναφοράς στο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Αυτό όμως που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι μια υπέροχη βόλτα πάνω από τον αρχαιολογικό τόπο των Δελφών με την Paragliding Fun. Εκεί θα απολαύσετε τις ορθοπλαγιές και τα πανέμορφα βράχια των Δελφών ενώ μπροστά σας απλώνεται ο τεράστιος ελαιώνας και πιο κάτω ο Κρισσαίος κόλπος της Ιτέας. Θα δείτε από ψηλά την πόλη των Δελφών, τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και το περίφημο «δελφικό τοπίο» που λόγω της ομορφιάς του έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε αλλοίωση του από ανθρώπινες κατασκευές και παρεμβάσεις.

Οι Δελφοί πάντα αποτελούσαν σημείο αναφοράς της αρχαίας και νέας Ελλάδας. Η επίσκεψη σε αυτό τον ιδιαίτερο τόπο θα σας γεμίσει συναισθήματα και θα σας προσφέρει μοναδικές στιγμές.

Leave a Comment