Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε  απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της αθάνατης Πίνδου, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Η φύση της Πίνδου παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου , το ίδιο σκουροπράσινο χρώμα των κωνοφόρων , η ίδια χιλιόχρωμη οξιά , η ίδια αθάνατη δρυς , με μόνη διαφορά , ότι τις πρώτες εκείνες εποχές του χρόνου, στα δάση αυτά βάδισαν όντα, που δεν υπάρχουν πια , όπως το μαμούθ που αποκαλύφθηκε στο νομό μας.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Βασιλίτσα που εκτείνεται σε υψόμετρο 2249μ. αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας. Ξεκίνησε με τον πρώτο αναβατήρα το 1975 και από τότε υπόσχεται στιγμές ελευθερίας και ομορφιάς σε κάθε χιονοδρόμο ή επισκέπτη.

Η ανανέωση και η επέκταση των εγκαταστάσεων σε πίστες και αναβατήρες είναι ο συνεχής σκοπός των υπευθύνων του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας.
Στην δυναμικότητα του είναι 14 πίστες, μέτριας και μεγάλης δυσκολίας, οι οποίες εξυπηρετούνται από 6 αναβατήρες (2 εναέριους και 4 συρόμενους).

Όλοι οι αναβατήρες εξυπηρετούν πίστες διαφόρων δυσκολιών και κλίσεων συνολικού μήκους 22 χλμ., που δεν έχουν δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις, έχουν διατηρήσει την φυσική ομορφιά και αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα της Βασιλίτσας.

Δύο πίστες του κέντρου έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S Ολυμπιακών προδιαγραφών, πίστα Δίας ( στον διθέσιο ) μήκους : 1000 μ. – υψομετρικής διαφοράς 289 μ.(1814 -2103) GS – SL και πίστα Τυμφαία  α) μήκους : 760 μ. υψομετρικής διαφοράς 254 μ. (1780 -2034 ) και β) μήκους 950 μ. υψομετρικής διαφοράς 290 μ.( 1744 -2034 ).

Για τους φανατικούς του νυκτερινού σκι υπάρχει πίστα που φωτίζεται.
Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού περιλαμβάνεται, σαλέ για καφέ και ποτό και ξενώνας για την διαμονή των φανατικών του σκι.

Leave a Comment
Event Details