Ανακαλύπτοντας τα φαράγγια της Ελλάδας: Φαράγγι της Σαμαριάς

Φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 18 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νομού Χανίων. Δημιουργήθηκε από το ποτάμι που ρέει ανάμεσα στα Λευκά Όρη και το Βουνό Βολακιάς. Υπάρχουν διάφορα άλλα φαράγγια στη Σαμαριά, κάθετα στο κυρίως φαράγγι, αλλά είναι κυρίως τεχνικά (απαιτούν σκοινιά για canyoning).Booking.com

Τί να δείτε

Η απόσταση των 18 χλμ αφορά την απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στο ομώνυμο οροπέδιο και το χωριό Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα όμως, το φαράγγι είναι 16 χλμ., ξεκινώντας σε υψόμετρο 1.250μ. στην βόρεια είσοδο, και τελειώνει στις ακτές του Λιβυκού πελάγους στην Αγία Ρουμέλη. Η πορεία μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, δηλαδή από το φυλάκιο στο Ξυλόσκαλο ως το φυλάκιο στο παλιό χωριό της Αγίας Ρουμέλης, είναι 13 χλμ. Από εκεί όμως θα πρέπει να περπατήσετε κι άλλα 3 χλμ ως την παραλία της Αγίας Ρουμέλης, κάνοντας τη συνολική διαδρομή 16 χλμ.

Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Πόρτες ή Σιδερόπορτες, όπου οι πλευρές του έρχονται σε απόσταση μόλις 4μ., ενώ υψώνονται σε ύψος 500μ.! Το φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως λειτουργώντας ως καταφύγιο για τον απειλούμενο Κρητικό αίγαγρος, ο οποίος περιορίζεται σήμερα στη Σαμαριά και στο νησί Θοδωρού απέναντι από την Αγία Μαρίνα Χανίων. Υπάρχουν πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή.

Φαράγγι της Σαμαριάς

Το έρημο σήμερα χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι. Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τα τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους το 1962 για να γίνει ο Εθνικός Δρυμός. Το χωριό και το φαράγγι παίρνουν το όνομά τους από την αρχαία εκκλησία του χωριού, την Οσία Μαρία.

Αφού πρόκειται για έναν από τους πιο θαυμάσιους θησαυρούς της χώρας, ένα από τα πιο κοινά προβλήματα είναι ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών. Έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη στην Κρήτη και υπάρχουν μέχρι και 3.000 επισκέπτες την ημέρα στις υψηλές περιόδους. Γι αυτό φροντίστε να οργανώσετε από νωρίς το ταξίδι σας, ξεκινώντας από τα χαράματα, ώστε να απολαύσετε τη διαδρομή αλλά και το φανταστικό τοπίο.

Outdoor-Activities

Όταν η φύση μεγαλουργεί, οι λάτρεις των σπορ απολαμβάνουν. Με εκπληκτικές διαδρομές ανάμεσά του, το Φαράγγι της Σαμαριάς φαντάζει ιδανικό για πεζοπορία όσο και για canyoning. Με ποικιλία διαδρομών, τόσο για αρχάριους όσο και για πιο επαγγελματίες, το φαράγγι είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες που προτιμούν τον εναλλακτικό τουρισμό, συνδυάζοντας τόσο τον αθλητισμό όσο και την φύση. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας και κάποιον εκπαιδευμένο οδηγητή, αφού σε κάποιες περιπτώσεις η βοήθεια και η γνώση του φαραγγιού είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Το φαράγγι λειτουργεί από 1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου, ανοίγει 7:00. Ενδέχεται λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών,το φαράγγι να μένει κλειστό, καλό είναι να επικοινωνήσετε με το Ξυλόσκαλο στο +30 2821067179.

Leave a Comment