Γιατί δεν τηρείς την υπόσχεσή σου να γυμναστείς; Τρεις επιστημονικές εξηγήσεις

Κάθε Ιανουάριο, εκατοντάδες Έλληνες έχουν ένα κοινό: Γράφονται στο γυμναστήριο. Μάλιστα ένας στους οκτώ γράφεται στο γυμναστήριο τον Ιανουάριο και πολλά γυμναστήρια βλέπουν αύξηση των μελών τους κατά 30 έως 50% κατά τις πρώτες εβδομάδες του έτους.

Και ύστερα έρχεται ο Φεβρουάριος. Οι περισσότεροι έχουν ήδη σταματήσει, κάποιοι συνεχίζουν ακόμη να υπόσχονται στον εαυτό τους ότι θα ξεκινήσουν το γυμναστήριο. Αφού έχει ήδη μπει ο Φεβρουάριος και εσύ ακόμη δεν έχεις πατήσεις στο γυμναστήριο, θέλω να σε προλάβω. Γιατί, ξέρεις, είναι αυτή η εποχή του χρόνου που είσαι ζεστός, που το έχεις πάρει απόφαση ότι φέτος θα γίνεις φέτες (όπως ακριβώς ήταν και πέρυσι τέτοια εποχή), αλλά είναι και η εποχή που μπορείς να βρεις χίλιες δυο δικαιολογίες. Αλήθεια, έχεις αναρρωτηθεί γιατί δεν τηρείς την υπόσχεσή σου να γυμναστείς; Υπάρχουν τρεις επιστημονικές εξηγήσεις.

Γιατί δεν τηρείς την υπόσχεσή σου να γυμναστείς

Διάβασε τρεις επιστημονικές εξηγήσεις:

1 Η υπερβολική αισιοδοξία

Το ξέρεις και εσύ, ο ενθουσιασμός σου για το γυμναστήριο διαρκεί μέχρι να πας να κάνεις την εγγραφή σου. Μετά πάει τζάμπα το διακοσάρι ή το κατοστάρι. Και γιατί παρακαλώ; Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση: «Οι άνθρωποι είναι υπέρμετρα αισιόδοξοι ότι έχουν τη δύναμη και τη θέληση να τα καταφέρουν από την πρώτη κιόλας προπόνηση», υποστηρίζουν ο Stefano Dellavigna και η Ulrike Malmendier στο «Paying Not to Go to the Gym». Σύμφωνα με μελέτη δόθηκε σε άτομα που ήθελαν να γραφτούν στο γυμναστήριο δύο επιλογές: να επιλέξουν ένα πακέτο προγράμματος αξίας 10 δολλαρίων ανά επίσκεψη ή ένα μηνιαίο πρόγραμμα προσφορά αξίας 70 δολλαρίων. Όσοι επίλεξαν το μηνιαίο πρόγραμμα πήγαν στο γυμναστήριο μόνον τέσσερις φορές το μήνα. Ως αποτέλεσμα, πλήρωναν 70% περισσότερο ανά επίσκεψη. Γιατί; Να το επαναλάβω προς εμπέδωση: οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν αθλητές σε μία μέρα, γεγονός που κάνει το μηνιαίο πακέτο να αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Γιατί δεν τηρείς την υπόσχεσή σου να γυμναστείς; Τρεις επιστημονικές εξηγήσεις! | www.wefit.gr

Leave a Comment