Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου! Βρίσκεται ανάμεσα στη Σάμο και τη Μύκονο και έχει επίμηκες σχήμα με διεύθυνση ΒΑ – ΝΔ. To όνομά του προέρχεται από τον ελληνικό μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου.

Η Ικαρία έχει μια πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που διασώζονται στο πέρασμα των αιώνων. Η ικαριώτικη διάλεκτος, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων και τα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρούν τη μοναδική ιστορία της Ικαρίας. Πολλά έθνη προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί, αλλά υπήρχε πάντα μια ισχυρή αντίσταση από τους ντόπιους.

Όλο το νησί έχει μια άγρια ​​φυσική ομορφιά, που προσελκύουν τους επισκέπτες όλων των ηλικιών, από όλο τον κόσμο! Πρόκειται για ένα ορεινό νησί με ​​πράσινες κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα και με εξωτικές παραλίες που συνθέτουν μια γοητευτική ατμόσφαιρα. Η Ικαρία έχει πλούσια βλάστηση, βιοποικιλότητα και αφθονία νερού. Πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας ζουν εκεί. Το κλίμα της χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό, με ισχυρούς ανέμους, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το γεωλογικό και γεωμορφολογικό περιβάλλον του νησιού, το καθιστού μοναδικό Γεωτόπο.

Ο χρόνος δεν περνά ποτέ στην Ικαρία! Το νησί της μακροζωίας! Η Ικαρία είναι ένα από τις λίγες περιοχές στον κόσμο, όπου οι άνθρωποι ζουν πάνω από την ηλικία των 90! Θα πρέπει να έρθετε στην Ικαρία, να ζήσετε σαν τους ντόπιους και να ανακαλύψετε τα μυστικά τους για τη ζωή και τη μακροζωία.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ικαρίας, είναι τα περίφημα πανηγύρια, όπου οι άνθρωποι χορεύουν όλη μέρα Ικαριώτικος, πίνουν κόκκινο κρασί και τρώνε γίδα βραστή (ρασκό).

Η Ικαρία περιμένει τους επισκέπτες να μάθουν, να διασκεδάσουν και να γίνει ένα με τους ντόπιους!

Πολιτισμός

Ικαρία σημαίνει πολιτισμός! Μουσική, Ικαριώτικος χορός, πανηγύρια και ζωή, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πολιτισμού στη Νικαριά! Όλο το χρόνο, διοργανώνονται πάρα πολλά πολιτιστικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, πανηγύρια και εκθέσεις τέχνης, σε όλα τα μέρη του νησιού, τα οποία είναι πολύ προσφιλή στους ντόπιους, αλλά και στους επισκέπτες. Διάφορα είδη λαϊκής τέχνης, εκτίθενται στο Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Κηρύκου και στις επισκέψιμες λαογραφικές συλλογές σε διάφορα χωριά, που αναδεικνύουν τον Ικαριώτικο πολιτισμό!

Ιστορία

Η Ικαρία είναι πολύ πλούσια σε ιστορική κληρονομιά, όπως φαίνεται από τα μνημεία και τα διάφορα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Μόλις το μάθεις, δεν θα το ξεχάσεις!

Η ιστορία της Ικαρίας αρχίζει πριν από εκατομμύρια χρόνια. Δεν είναι γνωστό στους ερευνητές πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ευρήματα   τα οποία καταδεικνύουν τις διαφορετικές περιόδους εμφάνισης ιχνών παρουσίας ανθρώπινου πολιτισμού, όπως στη Νεολιθική περίοδος, στην πρώιμη εποχή του χαλκού, στα μυκηναϊκά χρόνια κλπ. μέχρι και την μετέπειτα αρχαιότητα.

Για πολλούς, η Ικαρία θεωρείται ο τόπος που γεννήθηκε ο θεός Διόνυσος και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στο Δράκανο και πατρίδα του κρασιού. Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου, ότι πολλά τοπωνύμια στο νησί, σχετίζονται με το Διόνυσο.

Δραστηριότητες

Η Ικαρία προσφέρεται για εναλλακτικές δραστηριότητες, για περιπάτους στη φύση, καταδύσεις, ποδηλατικές εξορμήσεις, αλλά και σερφ. Αν είστε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, αλλά και του βουνού….τότε η Ικαρία είναι ο τόπος που αναζητούσατε για δράση!

Το νησί προσφέρεται και για αναρρίχηση πάνω στους γρανιτένιους όγκους, ενώ οι off-road διαδρομές σίγουρα θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη…

Surfing

Η Ικαρία παρουσιάζει ιδανικές καιρικές συνθήκες (μεγάλη συχνότητα και κατάλληλο μέγεθος κυματισμού) για να εξασκήσετε, αλλά και για να εκπαιδευτείτε σε αυτό το άθλημα!

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το νησί προσελκύει πλήθος Ελλήνων και ξένων τουριστών που σπεύδουν να απολαύσουν  τα κύματα του Ικάριου Πελάγους. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται και διάφορες εκδηλώσεις με θέμα το σερφ, αλλά και μαθήματα για τους μικρούς φίλους του αθλήματος.

Κυρίως, στις παραλίες της Βόρειας Ικαρίας μπορείτε να απολαύσετε τα κύματα, στη Μεσακτή και το Λιβάδι, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Πεζοπορία

Στα μονοπάτια της Ικαρίας, οι φυσιολάτρες θα ανακαλύψουν μια άλλη διάσταση του νησιού. Δεν είναι μόνο η «θέα από ψηλά» που θα σας συνεπάρει, καθώς θα διασχίζετε την κορυφογραμμή, πηγαίνοντας από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο. Δεν είναι μόνο η άγρια ομορφιά και το πετρώδες του νησιού, που θα συναντήσετε στα πολλά μονοπάτια που έχει. Είναι η μαγεία της φύσης, ένα θαύμα, στο νησί του ανέμου.

Καταδύσεις

Στις παραλίες, όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού, μπορείτε να χαρείτε το αγαπημένο σας χόμπυ. Τόσο στη βόρεια, όσο και στη νότια πλευρά, οι λάτρεις της θάλασσας θα ικανοποιηθούν στο έπακρο, και η αδρεναλίνη θα χτυπήσει κόκκινο.

Ιδανικότερο περιβάλλον για καταδύσεις και ψαροτούφεκο αποτελεί η νότια πλευρά, στην ευρύτερη περιοχή του Φάρου, του Αγίου Κηρύκου, αλλά και του Μαγγανίτη, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Μοtocross

Εκτός από τα συνήθη θαλάσσια αθλήματα, αλλά και τα αθλήματα του βουνού, οι λάτρεις του motocross και της μηχανής, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το αγαπημένο τους άθλημα στην Ικαρία.

Λόγω της δυσκολίας των δρόμων, των πολλών και αρκετά δύσκολων στροφών αλλά και της στενότητας στην πλειονότητα των δρόμων, οι φίλοι του motocross, έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα, σε διάφορους ανοικτούς χώρους του νησιού και απομονωμένους χωματόδρομους, που έχουν ανωμαλία στο έδαφος. Τέτοιοι είναι στις Ράχες και στο Καραβόσταμο, όπου υπάρχουν δυο πίστες για motocross και μια για extreme enduro.

Αναρρίχηση και Ορειβασία

Η φυσική ομορφιά της Ικαρίας είναι απερίγραπτη. Λόγω της γεωμορφολογίας του νησιού, ορεινό με απότομους γκρεμούς και χαράδρες, σε καλεί να ανακαλύψεις την άγρια ομορφιά που κρύβει.

Εκτός, λοιπόν, από τα θαλάσσια σπορ, οι λάτρεις της περιπέτειας και του βουνού, μπορούν να εξερευνήσουν από τον Παπουτσοκρύφτη μέχρι τον Αθέρα, καθώς και τα υπόλοιπα βουνά της Ικαρίας, και να ζήσουν από πρώτο χέρι τη μαγεία που κρύβει η φύση.

Στην Ικαρία λειτουργεί επίσης και Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος με πολύ πλούσια δραστηριότητα αλλά και μεγάλη εμπειρία, για να γνωρίσετε καλύτερα το νησί του Ικάρου και με απόλυτη ασφάλεια.

Ιστιοπλοΐα

Στο απέραντο γαλάζιο του Ικάριου πελάγους, η ιστιοπλοϊα είναι ένα άθλημα που όχι μόνο κερδίζει τον επισκέπτη, αλλά και όπως είναι φυσικό, έχει την τιμητική του, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κάποιοι ιστιοπλοϊκοί αγώνες λαμβάνουν χώρα στα ανοιχτά της Ικαρίας, ή έχουν το νησί του Ικάρου ως ενδιάμεσο σταθμό. Έτσι, οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να δουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Εκτός όμως από τους αγώνες που διοργανώνονται, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, με το δικό του ιστιοπλοϊκό, το οποίο και μπορεί να προσαράξει στις μαρίνες των δύο λιμανιών του νησιού, ή και σε κάποια από τα μικρότερα λιμανάκια των παραθαλάσσιων χωριών, σε όσα φυσικά ενδείκνυται λόγω χωρητικότητας και βάθους.

 

Leave a Comment