Περιτριγυρισμένη από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα «αδέλφια» του, η Ίος δεσπόζει στη μέση του Αιγαίου, έτοιμη να σε υποδεχτεί και να σε κερδίσει με τις ομορφιές της.

Η Ίος συγκαταλέγεται μαζί με άλλα στα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας με παραλίες που φτάνουν σε μήκος τα 32 χλμ. απο τα 86 χλμ. συνολικής ακτογραμμής. Αν όχι όλες, οι περισσότερες παραλίες είναι αμμουδερές με πεντακάθαρα νερά.

Ιστορία

Η Ίος ή Νιός όπως την αποκαλούν οι ντόπιου, είναι ένα χαρακτηριστικό νησί των Κυκλάδων: με χαρακτηριστικά χαμηλά λευκά σπίτια, ξανθές ακτές, καταγάλανα νερά και φυσικά έντονο εποχιακό τουρισμό.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση της ονόματος του νησιού: Από τους Ίωνες, οι οποίοι το κατέλαβαν στο  τέλος της 2ης χιλιετίας από τους Φοίνικες, οι οποίοι ήταν κάτοικοι ενώ άλλοι συνδέουν την ονομασία Ίος με την Φοινικική ή την Εβραϊκή λέξη “Ιόν” η οποία σημαίνει πέτρες.  Η επικρατέστερη ως ορθότερη άποψη σήμερα, αναφέρει ότι κατά την αρχαιότητα φύτρωναν στο νησί πολλά Ία (είδος φυτού), κι έτσι πήρε από αυτά και το όνομα της η Ίος ή Νιος όπως είναι η παραφθορά του ονόματος. Αυτό επικράτησε και γενικεύτηκε μέχρι τις μέρες μας.

Στην Ίο βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου και σύμφωνα με την παράδοση η μητέρα του Ομήρου καταγόταν από το νησί, στο οποίο και πέθανε, – σύμφωνα δε με μια άλλη εκδοχή  θανατώθηκε, από τους ντόπιους όταν δεν έλυσε το αίνιγμα που του έθεσαν. Ο τάφος του ποιητή βρίσκεται στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού, πάνω στον ομώνυμο λόφο.Booking.com

Αξιοθέατα

Όπως κάθε ελληνικό νησί που κατοικείτε από αρχαιοτάτων χρόνων, έτσι και η Ίος διαθέτει μια πληθώρα από αξιοθέατα που σίγουρα αξίζουν την επίσκεψή σας.

Αρχικά μπορείτε να δείτε τα ερείπια του Μεσαιωνικού Κάστρου, γνωστό και ως Παλαιόκαστρο, το οποίο χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Η αρχαία πόλη της Ίου θα κερδίσει όσους δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό τουρισμό. Επίσης οι ανεμόμυλοι της Ίου συνδέουν με τον καλύτερο τρόπο το παρελθόν και το παρόν, πλήρως ενταγμένοι σήμερα στον παραδοσιακό οικισμό της χώρας ως ένα πανέμορφο τουριστικό αξιοθέατο.

Τέλος, για τους λάτρεις της τέχνης και των μουσείων, στο νησί θα βρείτε το θέατρο “Οδυσσέας Ελύτης”, ενώ λίγο παρακάτω εμφανίζεται το μουσείο του Γιάννη Γαϊτη, μαθητή του Κωσταντίνου Παρθένη. Το νησί διαθέτει επίσης ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αμoιραδάκειo Μέγαρο. Εκεί μπορείτε να δείτε στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον και την αρχαιολογική ιστορία του νησιού, με εκθέματα κυρίως από την  Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Παράλληλα, το μουσείο της Ίου διαθέτει και συλλογές από παραδοσιακά κομμάτια από την νεότερη ιστορία του νησιού, εκθέματα που είναι εξίσου σημαντικά και για τον κυκλαδίτικο πολιτισμό συνολικά.

Τί να κάνεις στην Ίο

Η Ίος είναι ένα νησί που μπορεί να καλύψει κάθε είδους επισκέπτη.

Αρχικά, ο αθλητικός τουρισμός στο νησί τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές. Με πολλά πεζοπορικά μονοπάτια, θαλάσσια σπορ το καλοκαίρι αλλά και έναν αγώνα, σήμα κατατεθέν του νησιού πλέον, το Ios Adventure, η Ίος θα αποζημειώσει στο μέγιστο αυτούς που την επιλέγουν για αθλητικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, στη νησί ανθίζει ιδιαίτερα και ο εκκλησιαστικός τουρισμός. Υπάρχουν 19 εκκλησίες  ως διατηρητέα μνημεία. Η τοπική παράδοση θέλει τον αριθμό των εκκλησιών να ανέρχεται στις τριακόσιες εξήντα πέντε, όσες και οι ημέρες ενός χρόνου, αριθμός που στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μειώνεται σημαντικά, μια που «οι περισσότερες από αυτές είναι ερειπωμένες ή τα ίχνη τους έχουν χαθεί».

Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως το νησί υστερεί στην παραδοσιακή κοσμοπολίτικη ζωή των υπόλοιπων Κυκλάδων, από τις οποίες δεν έχει να ζηλέψει τίποτα! Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για τους νέους, αφού η νυχτερινή ζωή στο νησί κρατάει…μέχρι το πρωί!

Πράγματι, η Ίος διαθέτει  μια πληθώρα, bar, disco, coctail bar και ελληνάδικα, για όλα τα γούστα, για να απολαύσετε ένα χαλαρό ποτό, ή να χορέψετε μέχρι το πρωί.

Τα κοκτέιλ μοναδικά και πρωτότυπα και η μουσική, σύμφωνα με τα κελεύσματα της εποχής, θα σας χαρίσουν έντονες στιγμές, οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη σας.

Leave a Comment