Ιωάννινα

Καλώς ήρθατε στα Ιωάννινα, την πόλη των θρύλων, των τεχνών και των γραμμάτων, η πόλη των ασημουργών ή αλλιώς στα πανέμορφα Γιάννενα, όπως πολλοί την αποκαλούν.

Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του νομού των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και γενικότερα το μεγαλύτερο εμπορικό, πνευματικό και πολιτισμικό κέντρο της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Έχουν αναπτυχθεί γύρω από την υπέροχη λίμνη Παμβώτιδα με τη φύση, το κλίμα και το χαρακτήρα της πόλης να συνδέεται απόλυτα με αυτήν. Η πόλη διατηρεί μια ρομαντική και νοσταλγική διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η οποία αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο το φθινόπωρο, προσκαλώντας τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τις ομορφιές της.

Τοποθετημένα σε ύψος 480 μέτρων και με πληθυσμό που αγγίζει τις 120.000 κατοίκους, αποτελούν το μεγαλύτερο πνευματικό, πολιτισμικό και εμπορικό κέντρο στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Τοποθετημένα ακριβώς στην καρδιά της Ηπείρου, βρίσκονται σε απόσταση 455 χλμ. από την Αθήνα και 260 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.Booking.com

Τί να δείτε

Πόλη μεγάλης ιστορικής σημασίας, παρέχει σε όλους τους επισκέπτες της πληθώρα από σπουδαία αξιοθέατα, όπως το Σπήλαιο του Περάματος, το Μουσείο του Βρέλλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το κάστρο του Αλή Πασά και το μαντείο της Δωδώνης, το αρχαιότερο μαντείο του ελληνισμού. Τέλος, το νησάκι της Κυρά Φροσύνης αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο της πόλης.

Περπατήστε στους όμορφα διαμορφωμένους πεζοδρόμους, κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, που «αγκαλιάζουν» τη λίμνη δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Ανακαλύψτε τις φιλόξενες γωνιές της πόλης, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα θαυμαστά κτίρια, όπως η Οικία Χουσεΐν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, που αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα. Πριν αφήσετε το κέντρο της πόλης, ρωτήστε που είναι τα «Λιθαρίτσια», ο προμαχώνας του Αλή Πασά κάποτε. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε από ψηλά μέρος του ιστορικού κέντρου και της λίμνης.

Τέλος, στα Ιωάννινα, την πόλη των τεχνών και των γραμμάτων, συνεχίζεται μέχρι σήμερα η παράδοση των εργαστηρίων ασημουργίας και χρυσοχοϊας, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συγκαταλέγεται στα καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Ο συνδυασμός του σήμερα με το χθες, του παραδοσιακού με το σύγχρονο, του φυσικού και τεχνητού κάλλους, καθιστούν τα Ιωάννινα ξεχωριστό προορισμό για κάθε επισκέπτη της πόλης.

Ιωάννινα

Outdoor-Activities

Για τους λάτρεις των Extreme Sport, που αναζητούν διαρκώς τρόπους να ανεβάζουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη, τα Γιάννενα αποτελούν κάτι παραπάνω από ιδανικό προορισμό.

Αρχικά ξεχωρίζει η επίσκεψη στο Φαράγγι του Βίκου, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, για rafting. Με αφετηρία το γεφύρι της Αρίστης, διανύετε μια καταπράσινη διαδρομή 5 χιλιομέτρων και μιάμισης ώρας περίπου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο παράδεισος μοιάζει σίγουρα κάπως έτσι, αφού φτάνοντας στο τέλος της κατάβασης, θα εντυπωσιαστείτε από τη θέα των τεράστιων πλατάνων που σκεπάζουν τον ουρανό! Παράλληλα το φαράγγι είναι κατάλληλο και για πεζοπορία, με το συνολικό του μήκος να φτάνει τα 12χλμ!

Τα Ιωάννινα, με τα αμέτρητα φαράγγια από τα όρη στα Ζαγοροχώρια έως τα όμορφα Τζουμέρκα, παρέχουν σε κάθε επισκέπτη, την ευκαιρία να δοκιμάσει τη δραστηριότητα του Canyoning. Οι λάτρεις της φύσης και των σπορ μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών διαδρομών, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και τη χρονική διάρκεια που επιθυμούν.

Η διαδρομή στο Φαράγγι Βικάκι από το χωριό Τσεπέλοβο έως τους Κήπους Ζαγορίου, αποτελεί μια διαδρομή χωρίς σκοινιά, μέτριας δυσκολίας, μεγάλης όμως διάρκειας που αγγίζει τις 4 ώρες.

Ανάλογης δυσκολίας, αλλά μισής περίπου διάρκειας είναι η διαδρομή στο Φαράγγι Παππαπήδημα, από το χωριό Χαροκόπι. Σ’ αυτή τη διαδρομή γίνεται χρήση σχοινιών (7 – 8 rappel).

Τέλος, για τους έμπειρους του είδους αποτελεί ιδανική επιλογή το φαράγγι Κλύφκης με αφετηρία το χωριό Καλέντζι. Πρόκειται για μια διαδρομή με σχοινιά (7-8 rappel) που διαρκεί 3,5 περίπου ώρες.

Ιωάννινα

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Η ιππασία θα σας κάνει ένα με τη φύση. Κάθε επισκέπτης της πόλης έχει την ευκαιρία να απολαύσει διαδρομές μοναδικής ομορφιάς τόσο στο χωριό Πάπιγκο στο Ζαγόρι, όσο και στα Λάζαινα στα Τζουμέρκα, σε απόσταση μόλις 20 λεπτά από τα Ιωάννινα.

Τέλος, σαν γνήσιος χειμερινός προορισμός, σε κοντινή απόσταση από τα Γιάννενα βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου, για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης για σκι, χιονοδρομίες, trekking, ορειβασία, ποδηλασία, εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και διασκέδασης, στο γεωγραφικό κόμβο Μακεδονίας-Ηπείρου-Θεσσαλίας.

Η επίσκεψη στα Ιωάννινα σίγουρα θα σας κερδίσει και θα σας κάνει να αισθανθείτε ένα με τη φύση. Η τοποθεσία, οι επιλογές, η ομορφιά της πόλης, οι ζεστοί άνθρωποι και η γραφικότητα σταματούν τον χρόνο και κάνουν τον ταξιδιώτη να απολαμβάνει την κάθε στιγμή.

 

 

Leave a Comment