Κουφονήσια

Στα Κουφονήσια οι διαστάσεις του χώρου και του χρόνου διαφέρουν από τις γνωστές θεωρίες.
Δεν χρειάζεστε ρολόι. Αν το έχετε μαζί σας τοποθετήστε το βαθιά μέσα στην βαλίτσα σας.
Θα σηκωθείτε από το κρεβάτι όταν τα μάτια σας αναζητήσουν το τοπίο.
Θα φάτε όταν η γεύση ζητήσει ικανοποίηση.
Θα πιείτε όταν το πνεύμα είναι ικανοποιημένο.
Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερα ρούχα. Φορέστε κάτι πρόχειρο, είναι αρκετό για την αίσθηση της ελευθερίας.

Ότι αναζητήσετε είναι δίπλα σας ή κοντά σας. Θα μετακινηθείτε ευχάριστα περπατώντας ή με ένα ποδήλατο στο πλάι της θαλάσσης ή στην πλάτη της θαλάσσης με την λάντζα του νησιού ή του δικού σας θαλάσσιου σκάφους.
Οι κάτοικοι του νησιού είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν σε ότι χρειαστείτε. Εδώ δεν υπάρχει μόνος, όλοι και όλα γίνονται ένα δεμένο σύνολο.

Ιστορία

Τα Κουφονήσια κατοικούνται τουλάχιστον από την εποχή του χαλκού σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Στον Ελλαδικό χώρο η εποχή του χαλκού αρχίζει με τον κυκλαδικό πολιτισμό στα νησιά του νοτίου αιγαίου το 3.200 π.χ.Το όνομα ‘Κουφονήσια’ δεν είναι βέβαιο από το πώς προήλθε. Τα αναγνώσματα δημιουργούν εικασίες που ίσως να συντρέχουν στον ίδιο συνειρμό.
Σε Ελληνικές επιγραφές, το Πάνω Κουφονήσι, καταγράφεται ως ‘Φακούσα’ πιθανόν από το σχήμα του νησιού κάτι το οποίο συνηθίζονταν στην αρχαία Ελλάδα, ενώ το Κάτω Κουφονήσι ονομαζόταν ‘Πίνο’, ίσως γιατί έμοιαζε με το όστρακο Πίνα ή επειδή υπάρχουν πολλές Πίνες στην γύρω θαλάσσια περιοχή.
Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τα ιζηματογενή πετρώματα του νησιού και οι πολλές σπηλιές γύρω από τα νησιά ώθησαν τους ναυτικούς να τα αποκαλούν ‘Κουφά νησιά = Κουφονήσια’. Την περίοδο του Βυζαντίου η Νάξος και οι μικρές Κυκλάδες ήταν στρατιωτική περιφέρεια της αυτοκρατορίας του Βυζαντίου (Θέμα).
Στο Πάνω Κουφονήσι υπήρχαν 4 βυζαντινές εκκλησίες που όμως έχουν καταστραφεί. Οι θέσεις τους ήταν μία στο χωριό, μία στην σημερινή θέση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στην θέση της εκκλησίας του προφήτη Ηλία, μία στο Πορί και μία στον Παριανό.

Αξιοθέατα

Λαογραφικό Μουσείο

 Μικρά και μεγάλα αντικείμενα οικιακής βοήθειας, εργαλεία του αγροτικού μόχθου, του μόχθου των ψαράδων, των καραβομαραγκών, κάδρα παλαιών πορτραίτων μας θυμίζουν τις εποχές που πέρασαν.

Μύλοι

Οι κάτοικοι στα Κουφονήσια, είχαν ως βασική τους ασχολία την παραγωγή αγαθών για την οικογένεια.
Ένα πρωτεύων αγαθό ήταν το σιτάρι.
Την μετατροπή του σιταριού σε αλεύρι είχαν αναλάβει 2 μύλοι που σήμερα στέκουν υπερήφανοι να στολίζουν τα Κουφονήσια.

Καρνάγιο

Καρνάγιο είναι ο χώρος επισκευής και συντήρησης σκαφών θαλάσσης.
Τα Κουφονήσια αναλογικά με τον πληθυσμό τους διαθέτουν το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα.

Πισίνα

Μία φυσική πισίνα σας περιμένει στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Βαδίζοντας παράκτια προς τα ανατολικά, περνώντας την τελευταία παραλία Πλατιά Πούντα, συνεχίζεται προς παραλία Πορί.
Στο μέσο της διαδρομής θα συναντήσετε έναν θαλάσσιο χώρο στην βραχώδη ακτή περικυκλωμένο από βράχια, την Πισίνα.
Η Πισίνα προσφέρει διαφορετική αίσθηση στις βουτιές και στο κολύμπι.
Ίσως να είναι ένα από τα παιχνίδια που κάποτε ο Ποσειδώνας πρόσφερε στις Νηρηίδες για να διασκεδάζουν.

Σπηλιές στον Όρμο του Ξυλομπάτη

Βόρεια από τον όρμο Πορί, μόλις 150 μέτρα περίπου βρίσκετε ο όρμος Ξυλομπάτης.
Η βραχώδης περιφέρεια του όρμου κρύβει 2 σπηλιές.
Η μία σπηλιά είναι διαμπερής και η δεύτερη τυφλή καταλήγοντας σε μία μικρή παραλία, προσφέροντας δροσιά, ξεκούραση και απομόνωση…

Παραλίες

Οι παραλίες του νησιού είναι εξωτικές με μαγευτική ομορφιά. Οι θαλάσσιες σπηλιές πίσω από το Πορί βρίσκονται ανατολικά του νησιού, ενώ στα δυτικά βρίσκεται ο Παριανός με όρμους με χρυσές αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά.
Προχωρώντας ανατολικά κατά μήκος του νησιού, οι παραλίες είναι πιο όμορφες και η βλάστηση γίνεται σχετικά πυκνότερη. Μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που βρίσκεται στη νότια ακτή, για να επιλέξετε ποια παραλία θέλετε να επισκεφθείτε. Η Χαροκόπου και η Πλατιά Πούντα και είναι οι πιο δημοφιλείς παραλίες, ενώ ο Φανός είναι πιο ήσυχη παραλία και το Πορί η πιο απομακρυσμένη και για κάποιους η καλύτερη παραλία του νησιού.
Οι Πόροι βρίσκονται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Χώρα, αλλά αξίζει να την επισκεφθείτε. Ο παραλιακός δρόμος είναι μεγαλύτερος από ό, τι φαίνεται στο χάρτη, και η διαδρομή μέσα από το εσωτερικό του νησιού είναι πιο όμορφη. Μπορείτε επίσης να επιβιβαστείτε στα αλιευτικά σκάφη για ταξίδια στο Κάτω Κουφονήσι, όπου υπάρχουν παραλίες με χοντρή άμμο που είναι ιδανικές και για γυμνισμό.

 

Leave a Comment