Επίδαυρος

Ο δήμος Επιδαύρου είναι ιστορική περιοχή του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά. Χωροθετείται στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Η στρατηγική θέση της Επιδαύρου, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της ασχολήθηκαν κυρίως με τη ναυτιλία. Ο πρώτος οικισμός της ανήκει στην προϊστορική εποχή και βρίσκεται 12 χλμ από την κωμόπολη της Παλαιάς Επίδαυρου.

Το όνομα Επίδαυρος της δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, που ήταν και ήρωας της Επιδαύρου, τον Επίδαυρο, γιο του Άργους και της Ευάδνης. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Επίδαυρος πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και είχε ως αρχηγούς τον Ποδαλείριο και το Μαχάονα, που ήταν γιοι του Ασκληπιού. Η Επίδαυρος πήρε μέρος και στους Μηδικούς Πολέμους και υπήρξε σύμμαχος των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τον Επιδαύριο Πόλεμο, που έγινε μεταξύ αυτών και των Αργείων που ήταν σύμμαχοι των Αθηναίων.
Ξακουστή σ’ όλη την Ελλάδα την έκανε το Ασκληπιείο της, με το ιερό του Ασκληπιού που κυριάρχησε στην πόλη από τα τέλη του ε’ αιώνα και αρχές του δ’.
Στη νεότερη ιστορία, η Επίδαυρος αποτέλεσε μοναδικό σύμβολο στον αγώνα κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης με τις δύο ιστορικές εθνοσυνελεύσεις: Η πρώτη στις 20 – 12 – 1821 που διακήρυξε την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους και η δεύτερη το Μάρτιο του 1826.

Το Λυγουριό είναι μια από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις της Αργολίδας και αποτελεί την έδρα του Δήμου Επιδαύρου. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Αραχναίου. Στην περιοχή λειτουργούν σχολικές μονάδες (Παιδικός Σταθμός, 2 Νηπιαγωγεία, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) που εξυπηρετούν όλα τα γύρω χωριά, καθώς και Κέντρο Υγείας, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Αγροτική Τράπεζα, ΔΕΗ.

Η γεωγραφική θέση του Λυγουριού, οι πανέμορφες τοποθεσίες σε συνδυασμό με τα αρχαία και νεότερα μνημεία του, το αναδεικνύουν σε χώρο μοναδικής αξίας.
Περίπου 50 εκκλησίες και ξωκλήσια, από τα οποία τα 12 της εποχής του Βυζαντίου, περιβάλλουν το Λυγουριό και τους οικισμούς του για να το προφυλάσσουν σύμφωνα με το μύθο από τους εχθρούς και τους εισβολείς.

No Content

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Articles Categories