Μετέωρα

Μετέωρα

Στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, ανάμεσα στα Χάσια ΒΑ και την Πίνδο δυτικά, εκεί που τελειώνει η Θεσσαλική πεδιάδα, υψώνονται τα Μετέωρα, γιγάντιοι βράχοι που δημιουργούν ένα θέαμα μοναδικό ίσως στον κόσμο.

Το φαινόμενο των βράχων δεν αναφέρεται ούτε στη μυθολογία ούτε από κάποιον Έλληνα ή ξένο ιστορικό. Εδώ και χίλια περίπου χρόνια άρχισαν να ασχολούνται οι ιστορικοί και οι γεωλόγοι με τη δημιουργία αυτών των βράχων, διατυπώνοντας διάφορες θεωρίες.

Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.Booking.com

Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος. Στα Μετέωρα σώζονται θησαυροί, κειμήλια και πολλά έργα μικροτεχνίας. Αντιπροσωπευτικό δείγμα μικροτεχνίας είναι το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο που βρίσκεται στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου.

Από ιστορικής πλευράς μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πάνω από χίλιοι χειρόγραφοι κώδικες, καθώς και οι πολύτιμες σε αξία σειρές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εγγράφων που σώζονται και φυλάσσονται στα αρχειοφυλάκια των μοναστηριών.

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Άγια Μετέωρα «ως διατηρητέον μνημείον της Ανθρωπότητας». Δεν ανήκουν μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει για το Άγιον Όρος, τον Μυστρά, την Ι. Μονή του Οσίου Λουκά κ.α.. Έτσι τα μοναστήρια των Μετεώρων συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γιατί αποτελούν ένα μοναδικό αρμονικό συνταίριασμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς. Τα κτίσματα των μονών φαίνονται σαν μία συνέχεια των βράχων, σαν μια φυσική απόληξή τους. Επίσης γιατί είναι ένας ανεκτίμητος καλλιτεχνικός και κειμηλιακός θησαυρός.

Μετέωρα

Outdoor-Activities

Αναρριχηση

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα κορυφαία αναρριχητικά πεδία στον κόσμο! Αναρριχηθείτε στους βράχους των Μετεώρων και αγγίξτε τον ουρανό!

Προσοχή: Η κύρια δέσμευση των αναρριχητών στο χώρο των ΜΕΤΕΩΡΩΝ είναι: Ανεβαίνουμε σ’ όλους τους βράχους εκτός εκείνων που έχουν κατοικημένα μοναστήρια, δέσμευση η οποία πρέπει να τηρείται και τηρείται με αυστηρότητα.

Ορειβασία στις απόκρημνες, δύσβατες αλλά πανέμορφες πλαγιές που καταλήγουν σε μια ασύγκριτη θέα

Πεζοπορία στα μονοπάτια και σε διάφορες διαδρομές στην περιοχή των Μετεώρων, σε διαδρομές που μοιαζουν ανεξερεύνητες

Rafting στους ποταμούς Βενέτικος, Αλιάκμονας, στην Κοιλάδα των Τεμπών και στο Βερνέζι με πολλές διαδρομές για όλα τα γούστα και όλη την οικογένεια προσφέροντας διαδρομές για αρχάριους αλλά και πιο απαιτητικούς

Canyoning Από τα φαράγγια των ανατολικών πλαγιών του Ολύμπου, στον Κίσσαβο, το Μαυροβούνι και το Πήλιο θα απολαύσετε και θα γνωρίσετε περιοχές εξαιρετικής ομορφιάς. Θα μαγευτείτε απο τις διαδρομές με πυκνή βλάστηση, τους πολλούς διασκεδαστικούς καταρράκτες και τις λίμνες με κρυστάλλινα νερά για βουτιές και κολύμπι.

Ορεινή ποδηλασία
Γνωρίστε τις ομορφιές του Ολύμπου με το ποδήλατο. Διασχίστε ξεχασμένους δρόμους, παλιά μονοπάτια, καλντερίμια, χωριά ξεχασμένα απο το χρόνο και φυσικά επισκεφτήτε τις ονομαστές βρύσες του Ολύμπου.

River trekking (πεζοπορία στην κοίτη του ποταμού) είναι μια εκπληκτική δραστηριότητα στα πανέμορφα μικρά ποτάμια του Ολύμπου.  Θα γνωρίσετε φυσικά τοπία και τοποθεσίες ανεπηρέαστα από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, θα κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά και θα  θαυμάσετε τους ψηλούς καταρράκτες.

Leave a Comment