Η Μήλος είναι φημισμένη για τα δαντελωτά της ακρογιάλια. Με πάνω από 75 μικρές και μεγάλες παραλίες, με κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά, πολύχρωμα σμιλεμένα βράχια και λευκόχρυσες αμμουδιές, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε.

Λόγω της ηφαιστιογενούς προέλευσης του εδάφους της, η Μήλος έχει εντυπωσιακή μορφολογία και ποικιλία παραλιών. Θα συναντήσετε άλλοτε παραλίες με λευκόχρυσες αμμουδιές και άλλοτε κόλπους με βότσαλα που περικυκλώνονται από πέτρες, λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή και μαύρα βράχια. Ξεχωριστά χρώματα και βάθη θα βρείτε και στη θάλασσά της, ενώ επίσης μπορείτε να κολυμπήσετε σε πλήρως οργανωμένες παραλίες ή να επιλέξετε πιο μοναχικές και άγριες. Το σίγουρο είναι ότι τα καθαρά νερά του νησιού και οι απείρου κάλους παραλίες του θα σας προσφέρουν μία εμπειρία άνευ προηγουμένου.

Ονομασία 

Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί πήρε το όνομά του από τον πρώτο του κάτοικο, τον Μήλο. (Ο Μήλος σύμφωνα με το μύθο ήταν γιος Κυπριακής βασιλικής οικογένειας, που η θεά Αφροδίτη ύστερα από την αυτοκτονία των γονιών του τον έστειλε να οικήσει το νησί.) Ονοματολογικά όμως, πιθανότατα είναι μετεξέλιξη της προελληνικής λέξης «βήλος» που σήμαινε πρόβατο.

Περιοχές NATURA

Ως επισκέπτες του νησιού, μπορείτε να συναντήσετε στην Δυτική Μήλο ένα υπαίθριο μουσείο φυσικής ιστορίας. Βουνοκορφές, μοναχικές ακτές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αποδημητικά πουλιά και γενικά έναν χώρο απαράμιλλης ομορφιάς, ανέγγιχτο από τις ανθρώπινες και καταστρεπτικές παρεμβάσεις.

Η Αχιβαδόλιμνη, ο μεγαλύτερος φυσικός υγρότοπος των Κυκλάδων, κύριος σταθμός μεταναστευτικών πουλιών, ο μαυροπετρίτης, σπάνιο μεταναστευτικό γεράκι, άλλα είδη πουλιών όπως ο Μικροτσικνιάς, η Λιμόζα, ο Καλαμόκιρκος,  το Μουστακογλάρονο,  ο Ψαραετός και ο Συκοφάγος , η μεσογειακή φώκια που ζει στην ευρύτερη περιοχή της Μήλου, το δάσος οροζοντιόκλαδων κυπαρισσιών που περιλαμβάνει αιωνόβια δέντρα μεγάλης χλωριδικής και αισθητικής αξίας, ένα από τα πιο σπάνια είδη στον πλανήτη: η κόκκινη οχιά Vipera Lebetina ή Μicrovipera Schweizeri ,  το δυσεύρετο είδος αγριοκάτσικου της Αντίμηλο, καθώς και η σπάνια χλωρίδα των περιοχών αυτών αναγάγουν τη Μήλο σε ένα μέρος μοναδικό.

Η χερσαία και παράκτια ζώνη του δυτικού τμήματος της Μήλου ανήκει στο δίκτυο περιοχών NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περιοχές αυτές  χάρη στα σπάνια χαρακτηριστικά τους  θωρακίζονται  ως «Τόποι Κοινοτικής Σημασίας» και θεσμοθετούνται ως «Ζώνες Ειδικής Διατήρησης»  για να διατηρήσουν  τη φυσική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων τους, καθώς και να προστατέψουν τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα τους.

Δραστηριότητες – Watersports

Οι πάνω από 75 παραλίες του νησιού, καθώς και ο φυσικός και ασφαλής του κόλπος, προσφέρονται για περιήγηση και για ποικίλες θαλάσσιες δραστηριότητες. Η Μήλος προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων που καλύπτουν όλα τα γούστα, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν σε βάθος το μεγαλείο της.

Επισκεπτόμενοι το νησί, μπορείτε να θαυμάσετε τον εκπληκτικό βυθό του κάνοντας κατάδυση, να περιπλανηθείτε στη θάλασσα, στις ηφαιστειογενείς νησίδες και στους παραδοσιακούς οικισμούς κάνοντας canoe-kayak, να περιηγηθείτε στις παραλίες και τις φυσικές ομορφιές της Μήλου συμμετέχοντας σε μία θαλάσσια εκδρομή, να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας με windsurfing και kite-surfing, να ηρεμήσετε και να εξοικειωθείτε με τη θαλάσσια πανίδα ψαρεύοντας, καθώς και να απολαύσετε την καθάρια θάλασσα, τον ήλιο και τους πανέμορφους μηλέικους όρμους κάνοντας ιστιοπλοΐα.

Ακόμα, ιδιαίτερα για ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και ψάρεμα προσφέρεται ιδανικά το τρίγωνο Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, το οποίο είναι ένα φυσικό θαλάσσιο πάρκο με αμέτρητες σπηλιές και ένας από τους πιο αξιόλογους ψαρότοπους στις Κυκλάδες. (Η Πολύαιγος συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα Natura 2000, ως ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ε.Ε..)

Leave a Comment