Μύκονος

Μύκονος

Η Χώρα εντυπωσιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη της από την πρώτη στιγμή, χάρη στην όμορφη τοποθεσία, τη χωροθεσία των κτισμάτων και την αρχιτεκτονική της. Παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, διατηρεί με μοναδικό τρόπο την κυκλαδίτικη φυσιογνωμία και πολλά από τα παραδοσιακά στοιχεία της.

Ολόλευκα, κυβόσχημα σπίτια, λάμπουν στο φως, αραδιασμένα σοφά και με τάξη μέσα στ’ αμέτρητα δαιδαλώδη σοκάκια με τα ασβεστωμένα λιθόστρωτα. Πιο πέρα, σ’ ένα χαμηλό λόφο, οι για αιώνες αμετακίνητοι ανεμόμυλοι, σε συνδυασμό με τους κόκκινους τρούλους και τα καμπαναριά των αναρίθμητων εκκλησιών συνθέτουν μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Στο χαρακτηριστικό Γιαλό της, ένας μικρός πολύχρωμος στόλος από καΐκια, βάρκες και θαλαμηγούς συμπληρώνει με ζωηρές πινελιές αυτό το μοναδικό τοπίο.

Το νησί της Μυκόνου είναι αναμφισβήτητα, από τη δεκαετία του ’50 και μετά, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, με πολλές διακρίσεις από φορείς και τον τύπο. Η φήμη της και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ανάμεσα στους οποίους και σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, έδωσαν το έναυσμα για την άνθιση της εμπορικής κίνησης που έκανε διάσημη την αγορά της.

Μυθολογία

Ο κλασικός μύθος θέλει τους Γίγαντες, που εξόντωσε ο Ηρακλής κατά τη Γιγαντομαχία, θαμμένους κάτω από τους επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς της Μυκόνου. To όνομά της φαίνεται να δηλώνει το “σωρό λίθων” ή τον “πετρώδη τόπο”. Κατά μία μεταγενέστερη παράδοση, το νησί συνδέεται με τον ήρωα Μύκονο, γιο του βασιλιά της Δήλου Άνιου, που ήταν με τη σειρά του γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Ροιούς -απογόνου του Διονύσου.

Αξιοθέατα

Μικρή Βενετία

Mεταξύ Κάστρου και Σκάρπας είναι η γραφική γειτονιά που με τα πολύχρωμα μπαλκόνια της και τα ξύλινα “μπουντιά” κρέμεται – θαρρείς – πάνω από την θάλασσα.

Μπορεί να απολαύσει κανείς από εδώ σίγουρα ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.

Μύλοι

Ίσως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της Μυκόνου είναι οι Μύλοι. Οι πλέον φωτογραφημένοι είναι οι μύλοι που βρίσκονται στα νότια της Χώρας, μεταξύ της γραφικής Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωρίου και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη με τους ολόλευκους επιβλητικούς όγκους τους στη σειρά, προσανατολισμένοι στο πέλαγος.

Η ύπαρξη των ανεμόμυλων στη νησιωτική Ελλάδα χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα. Αργότερα, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου αιώνα, είναι διαπιστωμένο ότι λειτουργούσαν στη Μύκονο 28 ανεμόμυλοι. Εκτός από τη Χώρα, ανεμόμυλοι λειτουργούσαν και στην Άνω Μερά. Γενικότερα, η υψηλή συχνότητα ανέμων στη Μύκονο ευνόησε κατά την περίοδο αυτή την επιχείρηση άλεσης αλλά και εμπορίας σιτηρών.

Μύλος του Μπόνη

Ο μύλος αυτός χτίστηκε πιθανότατα τον 16ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους γνωστούς «Απάνω Μύλους». Ανήκε κάποτε στην οικογένεια Μπόνη, όνομα με ρίζες κριτικές και ιταλικές.

Ο Μυκονιάτης ανεμόμυλος είναι μια λιθόχτιστη τριώροφη και κυλινδρική κατασκευή. Tο υπερυψωμένο ισόγειο χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση και τη ζύγιση του σιτοκρίθαρου. Στον μεσαίο όροφο συγκεντρώνεται το αλεύρι, ενώ στον δεύτερο όροφο λειτουργεί το πανάρχαιο αλεστικό μηχάνημα. Ο ανεμοτροχός του ανεμόμυλου έχει 12 ξύλινες αντένες με ισάριθμα τριγωνικά πανιά.

Σπίτι της Λένας

 Το Σπίτι της Λένας είναι ένα μυκονιάτικο σπίτι του 19ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα παραρτήματα του Λαογραφικού Μουσείου της Μυκόνου. Πήρε το όνομά του από την τελευταία ιδιοκτήτριά του, τη Λένα Σκριβάνου, και είναι μια μονώροφη οικοδομή του 19ου αιώνα μαζί με την παλιά επίπλωσή της, η οποία βρίσκεται στα Τρία Πηγάδια, στη Χώρα του νησιού. Λειτουργεί αυτόνομα, είναι ανοιχτό στο κοινό και μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση από ένα τυπικό μεσοαστικό σπίτι της Μυκόνου του 19ου αιώνα.

Παραλίες

Οι παραλίες της Μυκόνου είναι πανέμορφες, πολυάριθμες και πολλές από αυτές προσφέρουν εκπληκτικές ευκαιρίες για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και παιχνιδιών. Κολύμπι, windsurfing, surfing, θαλάσσιο ski, jet ski, καταδύσεις, κολύμπι με μάσκα, kite surfing, διάφορα παιχνίδια στη θάλασσα όπως tube sofa rides, μπανάνα, αλλά και beach volley και ιππασία. Όλα είναι εδώ! Απλά διαλέξτε αυτό που εσείς προτιμάτε.

Δείτε λοιπόν συνοπτικά τι μπορείτε να κάνετε στις μυκονιάτικες παραλίες:

 • Aγία Άννα: διαθέτει σχολή για surfing και καταδύσεις
 • Φωκός: διαθέτει σχολή ιππασίας
 • Φτελιά: ο παράδεισος των surfer χάρη στους δυνατούς βοριάδες
 • Καλό Λιβάδι: διάφορα θαλάσσια σπορ και beach volley
 • Paradise Beach: διαθέτει σχολή για καταδύσεις
 • Πλατύς Γυαλός: διάφορα θαλάσσια σπορ και παιχνίδια όπως jet ski, μαθήματα για wakeboard και για θαλάσσιο ski, wakeskate, wakesurf, tube sofa rides, μπανάνα, κανό, κολύμπι με μάσκα
 • Πάνορμος: διάσημη παραλία για τα πρωταθλήματά της στο beach volley!
 • Kαλαφάτης: διάφορα θαλάσσια σπορ όπως windsurfing, jet ski, θαλάσσιο ski, wakeboard και tube rides
 • Eλιά: διάφορα θαλάσσια σπορ όπως θαλάσσιο ski, para-sailing (με αλεξίπτωτο), jet ski
 • Aγράρι: διάφορα θαλάσσια σπορ και παιχνίδια. Διαθέτει έμπειρους εκπαιδευτές.
 • Kώρφος: windsurfing, σχολή για kite surf
 • Άγιος Ιωάννης: κολύμπι με μάσκα
Leave a Reply
0