Ναύπλιο

Ίσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου κι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για Σαβ/κο όλες τις εποχές του χρόνου. Φυσικά και αναφερόμαστε στο Ναύπλιο, όπου η στορία διαγράφεται σε κάθε γωνία της παλιάς πόλης, σε κάθε κομψή πλατεία, σε κάθε ένα από τα φρούρια που κλείνουν μέσα τους την ομορφιά της νεότερης Ελλάδας.

Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Είναι μια απ’ τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 – 1833, ενώ σήμερα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Το Ναύπλιο προσφέρεται για ιδιαίτερες ρομαντικές αποδράσεις για δύο, για χαλάρωση ή για εκδρομές με αφορμή την θάλασσα και το καλό φαγητό. Όλες οι περιπλανήσεις στο Ναύπλιο ξεκινούν από τα καλντερίμια της παλιάς πόλης και καταλήγουν εκεί. Η πλατεία Συντάγματος, περιστοιχισμένη από σημαντικά κτίρια της ιστορίας μας, όπως η πρώτη ελληνική βουλή, το ανάκτορο Ιωάννης Καποδίστριας, το αρχαιολογικό μουσείο και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αποτελεί αφετηρία για τις περισσότερες περιπλανήσεις στο ιστορικό κέντρο.

Όταν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε από την παλιά πόλη, το βλέμμα «ανοίγει» είτε προς την θάλασσα είτε προς τις κορυφές με τα ενετικά κάστρα. Από την μία, το Μπούρτζι και η καθιερωμένη «βαρκάδα» από το λιμάνι προς το φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και από την άλλη το Παλαμήδι με την πρόκληση των χιλίων (μείον ενός) σκαλιών και τις δαιδαλώδεις διαδρομές του, καθώς και η Ακροναυπλία, όπου φυλακίστηκε ο Γέρος του Μοριά. Τρία κομμάτια της ιστορίας του τόπου «χτίζουν» το επιβλητικό φόντο της «ναυτικής πολιτείας» και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της περιήγησης του «πρωτάρη» στο Ναύπλιο.

Μετά από αυτή τη ”βουτιά” στην ιστορία του ελληνικού κράτους όπως διαγράφεται από τα σοκάκια και τα επιβλητικά κτήρια στην Παλιά Πόλη, ανηφορίζουμε προς το Μουσείο Κομπολογιού, όπου θα δείτε χάντρα-χάντρα τον πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγής τους και θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε ένα από τα πιο δημοφιλή αναμνηστικά της πελοποννησιακής πόλης.

Φαγητό – Διασκέδαση

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας σύντομης εξόρμησης στο Ναύπλιο: την διασκέδαση! Για φαγητό αρχικά, στις παρυφές της παλιάς πόλης, τα συνήθως κατάμεστα ταβερνάκια φροντίζουν να καθησυχάσουν την πείνα μας με νόστιμη σχάρα και μαγειρευτά. Επίσης τα cafe-bars της περιοχής με υπέροχη θέα απέναντι στο Μπούρτζι, υπόσχονται να προσφέρουν στιγμές  διασκέδασης στους ρομαντικούς, και όχι μόνο.

Δραστηριότητες

Αν και το Ναύπλιο φημίζεται για τα ιστορικά του στοιχεία, δεν θα μπορούσε να λείπει και η δράση. Αγώνες τριάθλου, τρεξίματος (Παλαμήδειος Άθλος) αλλά και ποδηλάτου (Bike Challenge Tour) δίνουν μια άλλη νότα στην πόλη. Επίσης ούτε εδώ λείπουν τα θαλάσσια σπορ όπως kite surf (Radikal Kite Center) τα οποία δίνουν την ευκαιρία τόσο στους μικρούς όσο και τους μεγάλους φίλους του αθλήματος να διασκεδάσουν στην θέα της πανέμορφης αυτής πόλης. Τέλος και εδώ συναντάμε τα γνωστά πλέον jeep safari, μέσω των οποίων μπορείτε να αποθανατήσετε εκπληκτικά τοπία όπως η αρχαία Επίδαυρος και η αρχαία Νέμεα και η λίμνη Στυμφαλία.

Leave a Reply
0