Οι 5 πιο φιλικές πόλεις για ποδήλατο στην Ελλάδα

φιλικές πόλεις για ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο,χρησιμοποιώντας το ως μέσο διασκέδασης. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν και ως μέσο μετακίνησης στην καθημερινότητά τους, για να πάνε στη δουλειά (cycle to work), ακόμα και σαν χόμπι! Ποιές πόλεις όμως έχουν επενδύσει σε αυτόν τον τρόπο μετακίνησης, ώστε να βοηθήσουν αυτούς που ποδηλατούν; Παρακάτω θα βρείτε τις 5 πιο φιλικές πόλεις για ποδήλατο στην Ελλάδα!

Λάρισα

Τί να πει κανείς για μια πόλη που για πολλά χρόνια, κυρίως τις δεκαετίες του ’70 και ’80, το ποδήλατο ήταν το βασικό μέσο μετακίνησης. Η Λάρισα ευνοεί τη χρήση του ποδηλάτου, αφού πρόκειται για μια επίπεδη πόλη στον Θεσσαλικό κάμπο. Για αυτό λοιπόν, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι δημοτικές αρχές επένδυσαν σε αυτό τον τρόπο μετακίνησης και φυσικά δικαιώθηκαν.

Σήμερα στη Λάρισα κυκλοφορούν χιλιάδες ποδήλατα καθημερινά, ενώ και το ποδηλατικό δίκτυο έχει επεκταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάνοντας την πόλη σημείο αναφοράς. Παράλληλα, η πεζοδρόμηση μεγάλου μέρους του κέντρου της πόλης, κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς αυτό τον τρόπο μετακίνησης. Τέλος, ο Δήμος έχει φροντίσει για την ύπαρξη θέσεων παρκαρίσματος ποδηλάτων αλλά και ενοικίασης, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει ποδήλατο με ένα μικρό αντίτιμο και να το χρησιμοποιήσει.

φιλικές πόλεις για ποδήλατο

Μεσολόγγι

Άλλη μια παραδοσιακά φιλική πόλη προς το ποδήλατο είναι το Μεσολόγγι. Η πόλη έχει αφιερωθεί επίσης εδώ και πολλές δεκαετίες σε αυτό το μέσο μετακίνησης, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των ποδηλάτων ενδέχεται να είναι μέχρι και 40.000!

Το γεγονός πως πρόκειται για μια επίπεδη και μικρή πόλη, όπου όλες οι αποστάσεις είναι κοντινές, βοήθησε σημαντικά στο να αναπτυχθεί το ποδήλατο στο Μεσολόγγι. Επιπλέον το κέντρο αποτελείται από δεκάδες μικρά και στενά σοκάκια, κάνοντας έτσι το ποδήλατο το μοναδικό μέσο που μπορεί να κινηθεί κάποιος. Παράλληλα, η μετακίνηση περιφερειακά της πόλης έχει άλλη ομορφιά χάρη στο ποδήλατο. Το Μεσοόγγι φημίζεται για την μοναδική παραθαλάσσια ομορφιά που διαθέτει αλλά και το μοναδικό και ανέγγιχτο τοπίο που προσφέρει. Έτσι μια βόλτα με το ποδήλατο γύρω της πόλης θα σας κάνει να απολαύσετε τη γραφικότητά της!

Καρδίτσα

Αν μια πόλη κερδίζει τα εύσημα για την μοναδική ποδηλατική της ζωή, αυτή είναι η Καρδίτσα. Οι ποδηλατόδρομοι χαρίζουν ταυτότητα στην πόλη: Σχεδόν όλοι οι δρόμοι έχουν ένα κενό περίπου 1,5 μέτρο ανάμεσα στον δρόμο και το πεζοδρόμιο, αφιερωμένο φυσικά στους ποδηλάτες! Το ποδηλατικό δίκτυο ξεκίνησε το 2004 και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλη την πόλη.

Πάνω από το 40% του πληθυσμού της Καρδίτσας χρησιμοποιεί καθημερινά το ποδήλατο, είτε ως χόμπι είτε ως μέσο μετακίνησης. Είτε νέοι, είτε άνθρωποι με κουστούμια που πηγαίνουν στις δουλειές τους, ακόμα και νοικοκυρές, όλοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο! Παράλληλα υπάρχουν αρκετοί αυτοματοποιημένοι σταθμοί που παρακινούν τους πολίτες της Καρδίτσας να στραφούν προς το ποδήλατο!

φιλικές πόλεις για ποδήλατο

Κως

Η Κως αποκαλείται το νησί του ποδηλάτου. Το επίπεδο έδαφος του νησιού κάνει το ποδήλατο ένα εύκολο μέσο μετακίνησης για τις πολλές διαδρομές που μπορεί να απολαύσει ξεκούραστα ο επισκέπτης. Το ποδήλατο δεν ενδείκνυται μόνο για μετακίνηση, αλλά και για άθληση και ψυχαγωγία.
Ο ποδηλατοδρόμος της Κω ξεκινά από την παραλία του Φάρου και εκτείνεται ως το τέλος της παραλίας του Ψαλιδιού, μια απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων (!). Με πολλούς παράδρομους, κάποιοι από τους οποίους οδηγούν μέσα στην πόλη της Κω, μπορεί κανείς να πάει όπου θελήσει, μόνο με ποδήλατο. Αρκετοί είναι οι ντόπιοι που προτιμούν το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης για τη δουλειά, την παραλία, την καφετέρια ή απλώς τη βόλτα τους στην όμορφη πόλη.

Βόλος

Άλλη μια επίπεδη πόλη που ευνοεί το ποδήλατο είναι ο Βόλος. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια πόλη με 15χλμ ποδηλατικό δίκτυο, το οποίο σε συνδυασμό με το γραφικό λιμάνι κάνει την ποδηλατοβόλτα στην περιοχή σκέτη μαγεία! Παράλληλα, κάθε βδομάδα διοργανώνεται ποδηλατοβόλτα, ενώ δεν λείπουν και τα σημεία που ο καθένας μπορεί να εφοδιαστεί με το δικό του ποδήλατο και να απολαύσει τη μοναδικής ομορφιάς διαδρομή.

Μπορεί οι παραπάνω να αναφέρθηκαν σαν οι πιο φιλικές πόλεις για ποδήλατο στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως εξαιρούνται όλες οι υπόλοιπες. Με 8 μήνες σχεδόν καλοκαίρι ή τουλάχιστον καλές καιρικές συνθήκες, το ποδήλατο στην Ελλάδα είναι must. Μην χάνετε χρόνο λοιπόν, πάρτε και εσείς ένα ποδήλατο και δείτε μια διαφορετική οπτική γωνία της πόλης σας!

Leave a Comment