Πάρος

Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων (186 τ. χλμ. έκταση). Βρίσκεται δυτικά της Νάξου και ανατολικά της Αντιπάρου, στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά, στην δυτική ακτή. Δεύτερη σε μέγεθος, η Νάουσα, το κοσμικό ψαροχώρι, ένα από τα πιο όμορφα λιμανάκια στο Αιγαίο. Πολύ σημαντικά για την Πάρο είναι και τα ολοζώντανα, γραφικά χωριά της. Τα μεγαλύτερα χωριά είναι οι Λεύκες, η Μάρπησσα, το Πίσω Λιβάδι, τα Μάρμαρα, ο Πρόδρομος, ο Κώστος, ο Δρυός, η Αγγαιριά και η Αλυκή.

Ιστορία

Η Πάρος διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά, γραφικότητα, έχει το φως του Αιγαίου και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Διαθέτει όμως και πλούσια ιστορία. Το μαρτυρούν τα πολλά ευρήματα που αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη, δίνοντας σήμερα στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ιστορική εξέλιξη της Πάρου μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Η ιστορία της Πάρου ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή σύμφωνα με ευρήματα σε σπήλαια και άλλους φυσικούς χώρους. Σημαντικές ανακαλύψεις στο Σάλιαγκο (μικρό ακατοίκητο σήμερα νησάκι απέναντι από την Αντίπαρο), βεβαιώνουν τη ζωή και στη Νεολιθική εποχή (4300-3900 πΧ). Άσβεστα σημάδια για την Πρωτοκυκλαδική και Κυκλαδική εποχή (3200-2000 πΧ.), τα Κυκλαδικά ειδώλια που βρέθηκαν μέσα σε τάφους. Το σπουδαιότερο μυκηναϊκό ανάκτορο στις Κυκλάδες στην περιοχή Κουκουναριές, πάνω στους βράχους στις Κολυμπήθρες, είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα της Μυκηναϊκής περιόδου. Σημαντική εποχή για την Πάρο, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα, είναι η Αρχαϊκή εποχή. Για την Ρωμαϊκή εποχή υπάρχουν επίσης αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και για την Βυζαντινή στη συνέχεια, με αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου, την Εκατονταπυλιανή.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτός που βρίσκεται στο Λόφο του Κάστρου της Παροικιάς από την πρωτοκυκλαδική περίοδο. Ακολουθούν οι έποικοι από την μινωική Κρήτη που μεσουρανεί εκείνη την περίοδο στον Ελλαδικό χώρο. Αυτοί σταδιακά μετατρέπουν την Πάρο σε αξιόλογο εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο. Με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, έρχονται στο προσκήνιο οι Μυκηναίοι, οπότε η Πάρος αποτελεί αξιόλογο κέντρο αυτού του πολιτισμού. Τα μυκηναϊκά λείψανα που βρέθηκαν στις Κουκουναριές, αλλά και στο λόφο του Κάστρου της Παροικίας, πρωτεύουσας της Πάρου, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του πολιτισμού.

Δραστηριότητες

Πάρος, το νησί της Δράσης. Το ιδανικό μέρος για να αναπτύξετε την αθλητική σας δραστηριότητα. Έχουμε το κατάλληλο κλίμα, τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις και τους καταλληλότερους ανθρώπους για να σας εμπνεύσουν! Εμπρός λοιπόν, η δράση σας περιμένει!

  • Kite Surfing

Ο παράδεισος των kite surfers βρίσκεται στο στενό της Πάρου-Αντιπάρου στην παραλία της Πούντας. Η δυτική αυτή παραλία της Πάρου κέρδισε την προτίμηση των kite surfers λόγω των ευνοϊκών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Εδώ γίνεται και το παγκόσμιο πρωτάθλημα Kitesurfing.

  • Windsurfing

Πάρος. Νησί των ανέμων, των θαλάσσιων ρευμάτων και των απανταχού οπαδών των θαλασσίων σπορ. Χρόνια τώρα, αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς για windsurfing, παγκοσμίως! Τα θαλάσσια περάσματα μεταξύ Πάρου-Νάξου και Πάρου-Αντιπάρου την καθιστούν Νο 1 προορισμό. Στις φιλόξενες, αμμουδερές παραλίες, ένα είναι το κύριο ζητούμενο! Οι άνεμοι πρέπει να φυσούν δυνατά και τα νερά να προκαλούν να τα δαμάσεις! Τα καλοκαιρινά μελτέμια είναι ευπρόσδεκτα από τους λάτρεις του σπορ. Μέχρι πρόσφατα στη Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια) φιλοξενείτο το παγκόσμιο πρωτάθλημα windsurfing.

  • Sailling

Η Πάρος αποτελεί σταθμό μέσα στις Κυκλάδες. Με πολλές επιλογές ελλιμενισμού αλλά και αγκυροβολίου στη ράδα, η Πάρος αποτελεί πόλο έλξης για τους ιστιοπλόους. Με μικρούς απάνεμους όρμους και μικρές νησίδες επιτρέπει στους απανταχού ιστιοπλόους να αισθάνονται ασφαλείς. Η κομβική της θέση την καθιστά εφαλτήριο για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

  • Scuba Diving

Οι κυριότεροι προορισμοί για scuba diving περιπέτειες είναι οι ύφαλοι στο Πρασονήσι, στο Δρυονήσι, στον κόλπο Πυργάκι. Ακόμα, το φαράγγι στο Άκρο Μακρονησίου και τα ναυάγια, του Beaufighter και του εμπορικού πλοίου Μαριάννα. Ανακαλύψτε μια άλλη ζωή κάτω από τη θάλασσα! Το Beaufighter ήταν ένα αγγλικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που καταρρίφθηκε. Βρίσκεται ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση και είναι πραγματικά μία αξέχαστη κατάδυση. Το ναυάγιο του Μαριάννα, πλοίο που βυθίστηκε το 1981 ύστερα από πρόσκρουση σε ύφαλους, προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες του.

  • Water Skiing

Το Θαλάσσιο Σκι είναι ένα άθλημα που το συναντάμε έντονα στις ελληνικές παραλίες τα καλοκαίρια μιας και αυτές θεωρούνται ιδανικές για τα ήσυχα, χωρίς δυνατούς ανέμους, νερά τους. Το άθλημα έχει αρκετούς οπαδούς γιατί δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και γυμνάζει χωρίς να καταπονεί το σώμα.
Είναι σχετικά εύκολο για κάποιον αρχάριο, αρκεί να κάνει πρώτα κάποια μαθήματα. Στην Πάρο υπάρχει σχολή θαλάσσιου σκι στις Κολυμπήθρες με πολλά χρόνια εμπειρίας στο συγκεκριμένο σπορ. Ενδείκνυνται και για παιδιά.

  • Ιππασία

Η Ιππασία είναι ένας μοναδικός τρόπος να γνωρίσετε τις ομορφιές του νησιού, μέσα από μονοπάτια και μέρη που δεν διέρχονται αυτοκίνητα, μέρη που δεν προσεγγίζονται εύκολα με συμβατικούς τρόπους. Παρέα με αυτά τα καταπληκτικά, περήφανα, εκπαιδευμένα ζώα, μπορείτε να αγναντέψετε τις ομορφιές του βουνού και της θάλασσας! Το καλοκαίρι, όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να απολαύσετε και μια βουτιά στη θάλασσα, μαζί με το άλογο! Στο νησί δραστηριοποιούνται κέντρα ιππασίας με σεβασμό προς τα ζώα, τον άνθρωπο και τη φύση. Επαγγελματίες εκπαιδευτές με εκπαιδευμένα άλογα, κατάλληλα και για ερασιτέχνες και για αρχάριους αναβάτες, ενήλικες ή παιδιά, προσφέρουν μια ασφαλή βόλτα στο νησί.

Leave a Comment