Ποδηλατικές συμβουλές για καλύτερη απόδοση

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο σίγουρα είσαι λάτρης της ποδηλασίας και το ποδήλατό σου το χρησιμοποιείς είτε απλά ως μέσο μετακίνησης, είτε ως τρόπο άσκησης για βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης είτε ακόμη καλύτερα ως προπόνηση για επίτευξη στόχων σε αγώνες ποδηλασίας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό το άρθρο θα σου δώσει συμβουλές για να εστιάσεις στα σωστά σημεία την προπόνησή σου και να πετύχεις καλύτερη απόδοση.

Όταν μιλάμε για καλύτερη επίδοση στην ποδηλασία συνήθως εννοούμε μεγαλύτερη ταχύτητα, αντοχή και τεχνική. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου εμείς θα σου προτείνουμε τρόπους για να πετύχεις εκτόξευση της απόδοσής σου πραγματοποιώντας ταυτόχρονα βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει συχνές και μικρές προπονήσεις προκειμένου το σώμα να διατηρείται σε εγρήγορση και όχι πολύωρες και απαιτητικές αλλά λιγότερο συχνές. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αποχή από την προπόνηση για περισσότερο από 6 ημέρες κάνει τον οργανισμό να «ξεχάσει» τα οφέλη της τελευταίας προπόνησης. Γι αυτό για κάποια ποδηλατική βελτίωση προτείνεται προπόνηση με συχνότητα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Οι ειδικοί λοιπον συνιστούν 3 ειδών προπονησεις:

Ήπια προπόνηση μεγάλης διάρκειας (τουλάχιστον 60 λεπτών)

Σε αυτό το είδος προπόνησης προτείνεται η ποδηλασία σε επίπεδες διαδρομές (και όχι βουνό). Εδώ σημασία έχει να συνηθίσετε τη θέση σας πάνω στο ποδήλατο καινα μάθετε να διατηρείτε σταθερές και βαθιές ανάσες. Αυτή η προπόνηση είναι το κλειδί της βελτίωσης της φυσικής σας κατάστασης και παρόλο που δεν φαίνεται ιδιαίτερα απαιτητική προσφέρει αμέτρητα οφέλη στη βελτίωση της απόδοσής σας.

Μέτριας έντασης προπόνηση (30-60 λεπτών)

Αυτή η προπόνηση περιλαμβάνει μεγάλες αποστάσεις με διαδρομή σε ανηφόρα με σταθερή κλίση. Εναλλακτικά η προπόνηση γίνεται σε ευθεία διαδρομή αλλά με αρκετά βαριά ταχύτητα. Στόχος είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 20 λεπτών έντονου ρυθμού με διαλείμματα ξεκούρασης ενδιάμεσα. Οφέλη αυτού του είδους προπόνησης είναι η αύξηση της μϋικής αποτελεσματικότητας και φυσικά καλύτερη φυσική κατάσταση, βοηθώντας σας έτσι να ανεβαίνετε τα βουνά ευκολότερα.

Έντονη προπόνηση

Η προπόνηση υψηλής έντασης (30-60 λεπτών)  περιλαμβάνει μετά το απαραίτητο ζέσταμα των 10-15 λεπτών, συνέχεια για 5 λεπτά κάνοντας 30» έντονης γυμναστικής και 30» χαλαρής γυμναστικής. Ξεκουράζεστε ποδηλατώντας με χαλαρό ρυθμό για 5 λεπτά και επαναλαμβάνετε. Με αυτόν τον τρόπο  θα δείτε πραγματικά άμεσα αποτελέσματα βελτίωσης της αντοχής σας και ταυτόχρονα της ταχύτητάς σας, χωρίς να απαιτούνται πολύωρες και συχνές προπονήσεις. Συμφωνα με τους ειδικούς 3 έντονες προπονήσεις/εβδομάδα διάρκειας 60 λεπτών τη φορά είναι αρκετές για να βελτιώσετε φυσική κατάσταση και ταχύτητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για βέλτιστο αποτέλεσμα είναι η ισορροπημένη διατροφή, σωστή ξεκούραση και φυσικά αναλόγως τις ανάγκες του κάθε αθλητή και το είδος της προπόνησης σωστή λήψη υγρών και υδατανθράκων. Καλή προπόνηση!

Leave a Comment