Πόσο επηρρεάζει ο ύπνος τον μεταβολισμό;

Μήπως δεν κοιμόμαστε αρκετά ;

Ο ύπνος και οι διαταραχές του καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές στην κοινωνία που στερείται του ύπνου.Οι έρευνες δείχνουν ότι η στέρηση του ύπνου και οι διαταραχές ύπνου μπορεί να έχουν βαθιές μεταβολικές και καρδιαγγειακές επιπτώσεις. Αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και την άσκηση στην υγεία μας

Αν και άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα έχουν συμβάλει στην επιδημία της παχυσαρκίας, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η επίδραση της δυσλειτουργίας του ύπνου στην πρόκληση μεταβολικών διαταραχών.

Κατανάλωση παραπάνω τροφής και απουσία ύπνου .Συνδέονται;

Ο ύπνος είναι πολύπλοκα συνδεδεμένος με διάφορες ορμονικές και μεταβολικές διεργασίες στο σώμα και είναι σημαντικός για τη διατήρηση της μεταβολικής ομοιόστασης .Μια θεωρία για παραπάνω σωματικό βάρους είναι ότι ο ανεπαρκής ύπνος διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Έτσι, λίγος ύπνος σημαίνει μεγαλύτερες μερίδες τροφίμων και περισσότερο σνακ.

Είμαστε μια κοινωνία στερημένη από τον ύπνο, με στοιχεία που δείχνουν ότι κοιμόμαστε κατά μέσο όρο 6,8 ώρες σε αντίθεση με 9 ώρες πριν από έναν αιώνα. Περίπου το 30% των ενηλίκων αναφέρει ύπνο λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα.

Ας δούμε αναλυτικά τις ορμόνες που επηρεάζονται από τον ύπνο

Η αυξητική ορμόνη και η κορτιζόλη είναι δύο ορμόνες που επηρεάζουν τη ρύθμιση της γλυκόζης. Η αυξητική ορμόνη είναι συνήθως αυξημένη κατά την έναρξη του ύπνου με τα υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται σημαντικά κατά το δεύτερο ήμισυ του ύπνου. Μελέτες σε φυσιολογικά άτομα με σταθερή έγχυση γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου (για την καταστολή της ενδογενούς παραγωγής γλυκόζης) αποκάλυψαν ότι η πτώση του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο συνέβαλε σε πτώση κατά 2/3 στη συστηματική χρήση γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου παρά την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης.

Για ολόκληρο το άρθρο ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Ύπνος και μεταβολισμός; | www.diatrofi.gr

Leave a Comment