Πώς ανεβαίνουμε ένα βουνό ποδηλατώντας

Ύστερα από πολλές διαδρομές με το καινούργιο μας ποδήλατο, αποφασίσαμε ότι ήρθε η στιγμή να δοκιμάσουμε το πρώτο μας βουνό ή ίσως τον πρώτο μας λόφο. Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές ανάβασης, που είναι καλό να εφαρμόσουμε για να ευχαριστηθούμε την διαδικασία της ανάβασης περισσότερο. Αργότερα, θα μάθουμε πώς να κατεβαίνουμε το ίδιο βουνό.

Σωστή Ψυχολογία

Ίσως έχουμε δει πολλούς αγώνες στις Άλπεις, όπου αδύνατοι αθλητές ανεβαίνουν μεγάλες ανηφόρες με εξωφρενικές ταχύτητες και σκεφτόμαστε πώς εμείς θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα φυσικά, γιατί δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ανάλογο. Απλά να δοκιμάσουμε μια ανηφόρα, χωρίς να μας ενδιαφέρει η δύναμη, ο χρόνος ή ο τερματισμός.

Η νοοτροπία μας πρέπει να είναι να διαλέξουμε την ανάβαση που θέλουμε να κάνουμε εμείς και να ανέβουμε μέχρι την κορυφή, ό,τι και να γίνει. Τόσο απλά…

Καλό Στροφάρισμα

Γενικά στην ποδηλασία, το στροφάρισμα είναι σημαντικό γιατί έτσι κερδίζουμε σε ταχύτητα. Στην ανάβαση, είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε την δύναμη μας κατάλληλα. Βαρύ πεταλάρισμα (50-60 περιστροφές το λεπτό) μπορεί να μας φαίνεται λογικό, μια και ανεβαίνουμε μια ανηφόρα, όμως μετά από λίγο θα «βαρύνει» τα πόδια μας και θα μας δυσκολέψει.

Χρειάζεται να διατηρούμε ένα καλό, σχετικά ελαφρύ στροφάρισμα (70-75 περιστροφές το λεπτό) για να βγάλουμε άνετα μια οποιαδήποτε ανάβαση. Αν δεν έχουμε στροφόμετρο, μπορούμε να κοιτάμε ένα χρονόμετρο (κοντέρ). Άλλος τρόπος είναι να μετράμε μέσα μας δευτερόλεπτα και να πεταλάρουμε λίγο παραπάνω από μία περιστροφή ανά δευτερόλεπτο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Βασικές Αρχές Ανάβασης Ι – Πώς ανεβαίνουμε ένα βουνό | http://cyclonews.gr

Leave a Comment