Σέριφος

Το μικρό νησί των Κυκλάδων που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με την άγρια ομορφιά των ορεινών όγκων του και την γοητευτική νησιώτικη όψη του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας.

Η Σέριφος βρίσκεται ανάμεσα στη Κύθνο και στη Σίφνο και έχει έκταση 70 τ. χλμ. Γυμνοί λόφοι, εύφορες κοιλάδες, όρμοι και απέραντες ακτές συνθέτουν το φυσικό μεγαλείο του νησιού. Οι γραφικοί οικισμοί με τη χαρακτηριστική νησιώτικη αρχιτεκτονική προσθέτουν τη δική τους λάμψη στο ονειρεμένο σκηνικό του τόπου.
Στη Σέριφο μπορεί κανείς να ηρεμήσει και να χαρεί την υπέροχη φύση και κυρίως τις μαγευτικές παραλίες. Μπορεί να διασκεδάσει στα μπαράκια του νησιού ή να περάσει ρομαντικές βραδιές απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα και την ανεπανάληπτη θέα. Είναι από τα νησιά που δεν έχουν κορεστεί από την τουριστική κίνηση. Έτσι, η Σέριφος διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή νησιώτικη φυσιογνωμία της, γι’ αυτό και θεωρείται ένας από τους δημοφιλής και αγαπημένους προορισμούς διακοπών.

Ιστορία

Προϊστορικοί χρόνοι

Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) υπάρχουν ίχνη εγκατάστασης στο νησί. Οι Μυκηναίοι έφτασαν στην Σέριφο περίπου στα 1800π.Χ., ενώ είχαν προηγηθεί οι Κρητομινωίτες και οι Φοίνικες.

Ιστορικά χρόνια

Σαν πρώτοι κάτοικοι της Σερίφου αναφέρονται Αιολείς από τη Θεσσαλία και Ίωνες από την Αττική (7ος αιώνας π.χ.).

Το νησί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 6ο αιώνα π.Χ. χάρη στα μεταλλεία. Την περίοδο αυτή έγινε ιωνική αποικία υπό τον Ετεοκλή και υιοθέτησε το δημοκρατικό πολίτευμα, ενώ συμμετέχει στη Αμφικτιονία της Δήλου. Η ανάπτυξη του νησιού είναι τόσο μεγάλη αυτή την περίοδο που διαθέτει και δικό του νόμισμα.

Νεότεροι Χρόνοι

Μετά το 1830 και την ένταξη της Σερίφου στην ελληνική επικράτεια, οι κάτοικοί της αρχίζουν να μεταναστεύουν στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1941 η Σέριφος εντάχθηκε στην Ιταλική διοίκηση, στο πλαίσιο της κατοχής των ελληνικών εδαφών από τις Δυνάμεις του Άξονα, ενώ μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943 το νησί εντάσσεται στη γερμανική διοίκηση μέχρι την απελευθέρωσή του.

Η νεότερη ιστορία της Σερίφου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα μεταλλεία της. Το 1867 δίνεται η πρώτη επίσημη άδεια εξόρυξης του μεταλλεύματος.

Μυθολογία

Η Σέριφος καταλαμβάνει ένα αξιοσημείωτο τμήμα της ελληνικής μυθολογίας, αφού το όνομά της συνδέεται με δύο από τους σημαντικότερους ήρωες της μυθολογίας, τον Οδυσσέα και τον Περσέα ενώ, εκτός των άλλων θεωρείται ότι οι Κύκλωπες κατοικούσαν στα σπήλαιά της.

Σήμερα λοιπόν θεωρείται ότι οι Κύκλωπες κατοικούσαν στη Σπηλιά του Κύκλωπα, ενώ απομεινάρια κυκλώπειων τοίχων που υπάρχουν στο νησί αποδίδονται επίσης σε αυτούς.

Τα μεταλλεία της Σερίφου

Αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της Σερίφου, αποτελούν τα μεταλλεία, των οποίων κάποιες στοές και εγκαταστάσεις υπάρχουν ακόμη και ο επισκέπτης μπορεί να τις διακρίνει στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού (Κουταλάς, Μεγάλο ή Μία Χωριό, Μεγάλο Λιβάδι).

Σπορ και δραστηριότητες

Η Σέριφος διαθέτει μερικές από τις πιο ωραίες παραλίες των Κυκλάδων. Οι παραλίες της προσφέρουν ήρεμο κολύμπι και ησυχία για όσους προτιμούν μοναδικές απολαύσεις μακριά από την κοσμική κίνηση σε διάφορες ερημικές παραλίες του νησιού, αλλά και ξέφρενη διασκέδαση με παιχνίδια και ατελείωτο κολύμπι. Στο Λιβάδι και στα Λιβαδάκια θα βρείτε επιχειρήσεις ενοικίασεις θαλάσσιων σπορ (κανό, SUP, fly board κλπ).

Οι περισσότερες από αυτές προσφέρονται για ιστιοσανίδα αλλά συνιστάται μόνο στο Λιβάδι και τα Λιβαδάκια, όπου υπάρχει έλεγχος από το Λιμεναρχείο.

Στη Σέριφο και συγκεκριμένα στο Λιβάδι, λειτουργεί από το 2003 σχολή αυτοδυτών, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για πληροφορίες και να γνωρίσετε μαζί τους τον υπέροχο βυθό του νησιού με τα αμέτρητα μυστικά του. Επίσης στο Λιβάδι λειτουργούν και επιχειρήσεις ενοικίασης μικρών σκαφών.

Αν σας αρέσει η ιστιοπλοΐα, στη Σέριφο σίγουρα θα βρείτε λιμάνι να δέσετε. Στο Λιβάδι μπορείτε να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα ενώ στους όρμους του Κουταλά και του Μεγάλου Λιβαδιού, μπορείτε να προμηθευτείτε πάγο και νερό από τις ταβέρνες.

Το νησάκι Πιπέρι προσφέρεται για αναρρίχηση αλλά δεν διαθέτει οργάνωση ή παρακολούθηση, ενώ αν είστε φίλοι του mountain bike σίγουρα θα βρείτε πλαγιές για να εξασκηθείτε στη Σέριφο.

Τέλος το νησί έχει οριοθετημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια που περιμένουν εσάς να τα εξερευνήσετε.

Διασκέδαση στη Σέριφο

Τη νύχτα η Σέριφος αποκαλύπτει το άλλο της πρόσωπο! Αυτό της διασκέδασης!

Τα περισσότερα μπαράκια βρίσκονται στο Λιβάδι όπου εδώ συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής.

Χαλαρό ποτάκι δίπλα στη θάλασσα, με lounge μουσικές που δεν καλύπτουν τους ήχους της θάλασσας… αλλά και κλαμπ με δυνατά μπιτ για διασκέδαση μέχρι το πρωί!

Φυσικά και στη Χώρα, στην πλατεία των Μύλων αλλά και κρυμμένα μέσα στα στενάκια της λειτουργούν μπαράκια καθώς και παραδοσιακά καφενεία.

Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε το ποτό σας ή το τσιπουράκι σας με την περαντζάδα του κόσμου που περιπλανιέτε στα στενά εξερευνώντας τη Χώρα!

Για αυτούς που θέλουν να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ αγναντεύοντας το Αιγαίο, σε κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι μπορούν να κατευθυνθούν προς άλλους πιο απόμερους οικισμούς, όπως ο Πλατύς Γιαλός, η Συκαμιά, το Μέγα Λιβάδι.

Leave a Comment