Τα 7 καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα

πεζοπορία στην Ελλάδα

Τώρα που ο καιρός είναι ιδανικός, πριν καταφτάσουν τα κρύα του χειμώνα, είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, με το 70% της χώρας να είναι ορεινό, οι πιθανότητες να βρείτε ένα μονοπάτι για πεζοπορία στην κοντινή σας περιοχή, είναι αυξημένες.

Παρακάτω θα συζητήσουμε μερικά από τα καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα, τα οποία φημίζονται είτε για τον φυσικό τους πλούτο είτε για την μοναδική τους ομορφιά.

Μετέωρα

Στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, ανάμεσα στα Χάσια και την Πίνδο δυτικά, εκεί που τελειώνει η Θεσσαλική πεδιάδα, υψώνονται τα Μετέωρα, γιγάντιοι βράχοι που δημιουργούν ένα θέαμα μοναδικό ίσως στον κόσμο.

Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.

Πλήθος Ελλήνων και ξένων καταφτάνουν εκεί κάθε χρόνο για πεζοπορία, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά την ιδιομορφία των γιγαντιαίων πέτρινων βράχων και των μοναστηριών και να περπατήσουν ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποίησαν οι μοναχοί.

πεζοπορία στην Ελλάδα

Μαίναλο

Βρίσκεται στην Αρκαδία, έχει μήκος 75 χιλιόμετρα και περνάει μέσα από τα όμορφα χωριά της Στεμνίτσας, της Δημητσάνας, της Ελάτης, της Βυτίνας, της Νυμφασίας, του Ζιγοβιστίου, των Μαγούλιανων, του Βαλτεσίνικου και των Λαγκαδιών. Η διαδρομή έχει 8 τμήματα και ο καθένας μπορεί να επιλέξει με ποιο θέλει να ξεκινήσει ή να προχωρήσει την περιπέτειά του. Αρκεί να ξέρετε ότι το Μονοπάτι του Μαινάλου είναι το 9ο ευρωπαϊκό μονοπάτι που παίρνει πιστοποιητικό ικανότητας ως ένα από τα Trails Master Quality (Leading Quality Trails – Best of Europe) και προτάθηκε και από την ERA στους ευρωπαίους πεζοπόρους ως ένα συνεκτικό, ενδιαφέρον και ασφαλές βουνό για περιπέτεια.

Φαράγγι Αχέροντα

Γνωρίστε από κοντά τον ποταμό Αχέροντα, που διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, και τις πηγές του, ακολουθήστε το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ξεκινήστε πεζοπορία από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με προορισμό το χωριό Σαμονίβα, προκειμένου να αντικρύσετε στη διαδρομή το υπέροχο θέαμα που δημιουργεί το στενό και επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα, με τις κατάφυτες πλαγιές, που σχηματίζεται από τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου.

Φαράγγι Βίκου

Στα 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, το φαράγγι του Βίκου με μήκος 20 χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνάει τα χίλια μέτρα έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία πλάτους/βάθους του, αφού το άνοιγμά του είναι το μικρότερο παγκοσμίως. Αν σκοπεύετε να περιηγηθείτε στο φαράγγι, με μια έμπειρη ομάδα δεν θα ξεπεράσετε τις 5 ώρες, ξεκινώντας από τα χωριά Μονοδένδρι και Κουκούλι και καταλήγοντας κοντά στον οικισμό του Βίκου. Από το χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη), όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική και πραγματικά αξεπέραστη και η χλωρίδα του με την ιδιαίτερη ποικιλία της εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

Βουραϊκός

Οι περισσότεροι προτιμούν να πάρουν τον Οδοντωτό και να απολαύσουν τις ομορφιές του Βουραϊκού, αφού ο Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων και ο ποταμός πορεύονται μαζί. Άλλοι πάλι προτιμούν να διασχίσουν το μέρος με τα πόδια και να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, σε μια υπέροχη διαδρομή «πνιγμένη» στο πράσινο και με τα τρεχούμενα νερά του ποταμού συνεχώς δίπλα. Αν θέλετε να κάνετε αυτή την πεζοπορία οργανωμένα, οι Active Sundays θα σας κρατήσουν καλή παρέα, αφού οργανώνουν συχνά πυκνά εκδρομές εκεί, είτε με τον Οδοντωτό, είτε για πεζοπορία.

πεζοπορία στην Ελλάδα

Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 18 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Πόρτες ή Σιδερόπορτες, όπου οι πλευρές του έρχονται σε απόσταση μόλις 4μ., ενώ υψώνονται σε ύψος 500μ.! Το φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως λειτουργώντας ως καταφύγιο για τον απειλούμενο Κρητικό αίγαγρος, ο οποίος περιορίζεται σήμερα στη Σαμαριά και στο νησί Θοδωρού απέναντι από την Αγία Μαρίνα Χανίων. Υπάρχουν πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή.

Πήλιο

Ανάμεσα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και πάνω από τον μαγευτικό Βόλο δεσπόζει το Πήλιο, ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια πραγματικά κατάφυτη περιοχή, η οποία εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και προσφέρει μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς και υπέροχα τοπία που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου θα βρείτε μοναδικά μονοπάτια με απίστευτη θέα, τα οποία σίγουρα θα σας μαγέψουν και θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Ορισμένες διαδρομές ξεκινάνε μέσα από τα γραφικά χωριουδάκια, όπως τα Καλά Νερά, τις Μηλιές και την Τσαγκαράδα.

Φυσικά τα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα δεν σταματούν εδώ. Χιλιάδες χαρτογραφημένα μονοπάτια είναι έτοιμα να τα ανακαλύψετε. Πάρτε τα αθλητικά σας και ετοιμαστείτε για μια νέα περιπέτεια!

Leave a Comment