Τυρός

Ο Τυρός είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι που βρίσκεται στην περιοχή της Αρκαδίας στην Ανατολική Πελοπόννησο. Είναι ένα από τα χωριά που βρίσκονται μεταξύ του Πάρνωνα και της θάλασσας, χωρίζοντας έτσι την Τσακωνική περιοχή με την περίφημη Τσακωνική διάλεκτο. Συνολικά στο Δήμο ανήκουν η Παραλία Τυρού, ο Άνω Τυρός (Στους πρόποδες του Πάρνωνα), τα Σαπουνακαίικα και το κοντινό χωριό Πέρα Μελανά.  Τα γραφικότατα παραθαλάσσια χωριά Λιβάδι και Σαμπατική επίσης βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, περίπου 15 λεπτά οδήγηση από τον Τυρό.

Το κυρίως επάγγελμα των ντόπιων ήταν και είναι η γεωργία. Οι επισκέπτες στο χωριό μπορούν να προμηθευτούν παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα, όπως λάδι, μέλι και το περίφημο Τσακώνικο τυρί, ενώ την τιμητική τους έχουν και τα χειροποίητα υλικά.  Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή ακμάζει ο τουρισμός, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά ξενοδοχεία αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες, ακόμα και πάνω στο κύμα. Εκατοντάδες τουρίστες κατακλύζουν το χωριό προκειμένου να γνωρίσουν τον Τυρό και τους Τσάκωνες, κυρίως κατα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Η καλύτερη όμως περίοδος για να επισκεφθείτε αυτό το γραφικό χωριό είναι η άνοιξη και πιο συγκεκριμένα το Πάσχα. Ο Τυρός γίνεται ένα με τους επισκέπτες, αφού την Μεγάλη Παρασκευή τον επιτάφιο τον συνοδεύουν ακόμα και οι τοπικές μικρές βάρκες των ντόπιων. Το φθινόπωρο επίσης είναι μια καλή περίοδος για να επισκεφθεί κάποιος το χωριό. Η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή και ο κόσμος λιγότερος, κάνοντας τον Τυρό το ιδανικό μέρος για ξεκούραση. Με πάνω από 2000 μόνιμους κατοίκους, η ζωή συνεχίζεται και τον χειμώνα, με τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επισκεφθούν το βουνό αλλά και τα μοναδικής ομορφιάς μοναστήρια.

Booking.com

Τί να δείτε

Όλο το χωριό είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο. Στη μία μεριά που τελειώνει, υπάρχει το λιμάνι, το οποίο πρόσφατα αναβαθμίστηκε ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών και των τοπικών ψαράδων. Φτάνοντας στην κορυφή του λιμανιού, όλος ο κόλπος απλώνεται μπροστά σας και σας δίνει τη δυνατότητα να γευτείτε την ηρεμία και γαλήνη αυτού του τόπου. Η θάλασσα, τα χωριά και το βουνό στο βάθος συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό, που σίγουρα ο καθένας θα πρέπει να απολαύσει. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το μικρό αμφιθέατρο στο λιμάνι, με θέα τη θάλασσα, όπου δεκάδες γιορτές και εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο! Η τοπική κοινωνία θέλει να προβάλει τις ομορφιές και την παράδοσή της, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εκδηλώσεις να είναι δωρεάν στο κοινό!

Τα αξιοθέατα της περιοχής δεν σταματούν εδώ. Επισκεφθείτε το χωριό Άνω Τυρός, αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε στο χωριό, μέχρι τον ανεμόμυλο και πίσω. Συνεχίστε προς τα Σαπουνακαίικα και αφήστε το αυτοκίνητο κοντά στην ταβέρνα Κονάτσι. Περπατήστε προς τα κάτω στην πηγή του χωριού και εξερευνήστε τα στενά σοκάκια.

Τα Μελανά είναι 15 λεπτά οδήγηση νότια του Τυρού. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προστατευόμενο οικισμό, που διαθέτει ένα μικρό λαογραφικό Μουσείο καθώς και καφενείο! Αφήνοντας το αμάξι στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την πηγή και στα στενά σοκάκια και να θαυμάσετε την πανέμορφη θέα της θάλασσας. Πριν φύγετε από το χωριό, μια επίσκεψη στο τοπικό καφενείο για τσάι ή και τσίπουρο για τους πιο τολμηρούς, επιβάλλεται!

Μια από τις συναρπαστικότερες διαδρομές στην Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή, από το χωριό Κοσμάς μέχρι και το Μοναστήρι της Παναγίας Ελωνας. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια τεράστια σπηλιά και ανταγωνίζεται ακόμα και τα μοναστήρια στα Μετέωρα!

Τυρός

Outdoor-Activities

Στην περιοχή του Τυρού τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται η τοπική επιχείρηση δραστηριοτήτων Travel2Peloponnese. Από πεζοπορικές διαδρομές και sea kayak στον κόλπο του Τυρού, μέχρι και δυνατότητα αναρρίχησης στο κοντινό χωριό του Λεωνιδίου.

Παράλληλα στην περιοχή πραγματοποιούνται και αγώνες, συγκεντρώνοντας τα βλέματα του αθλητικού κοινού. Πιο συγκεκριμένα, το Tyros Run και Tyros Triathlon από τον τοπικό οργανισμό Α ΧΩΡΑ ΝΑΜΟΥ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με δεκάδες αθλητές να επισκέπτονται την περιοχή.

Παράλληλα στην περιοχή βρίσκονται και πολλά μονοπάτια και περιπατητικές διαδρομές. Το μονοπάτι του Τρίκερι είναι ένα από αυτά. Συνολικά οι πεζοπορικές διαδρομές καλύπτον 3/4 ώρες στην περιοχή, γνωρίζοντας έτσι την Τσακωνία αλλά και θαυμάζοντας την θέα.

Leave a Comment