Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά, όπου κανείς μπορεί να βρει ό,τι ζητάει.
Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος.
Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες.
Στα Ζαγοροχωρια ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια ( Τα περισσότερα χωριά στο Ζαγορι,  είναι χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί με το διάταγμα Ζαγορίου).

Ανατολικό Ζαγόρι

Βρίσκεται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει όμορφα χωριά όπως: τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.

Δυτικό Ζαγόρι

Στο Δυτικό Ζαγόρι είναι τα χωριά Β.Δ των Ιωαννίνων. Η Αρίστη χτισμένη σε μια χαρισματική θέση απέναντι από τους βράχινους πύργους της Τύμφης, τη Γκαμήλα, προσφέρεται για περιπλάνηση στα καλντερίμια. Από τη γέφυρα του Βοϊδομάτη πιο κάτω ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές του ποταμού. Πολύ κοντά στην Αρίστη το χωριό Βίκος και στο βάθος της πυκνόφυλλης πλατανιάς το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας σκαρφαλωμένο στο βράχο

Κεντρικό Ζαγόρι

Στο Κεντρικό Ζαγόρι αρχικά συναντάς τα Άνω και Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και Μονοδένδρι με τα πέτρινα δρομάκια, τα αρχοντικά και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκεύης. Το μονοπάτι που υπάρχει στην αρχή του χωριού οδηγεί στο φαράγγι του Βίκου. Διασχίζοντας το φαράγγι μετά από 5 ώρες ποδαρόδρομο και απολαμβάνοντας το μοναδικής ομορφιάς τοπίο φτάνετε στις πηγές του Βοϊδομάτη. Άλλα χωριά είναι το Δίλοφο, η Ελάτη, οι Ασπράγγελοι, οι Κήποι, οι Νεγάδες, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι, ο Ελαφότοπος, το Κουκούλι, το Καπέσοβο.

Αξιοθέατα

Φαράγγι του Βίκου

Το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου, μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία. Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.

Με μήκος 12 χλμ και μέγιστο ύψος 1000 μ. είναι  ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα . Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.

Καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι – πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού.

Δρακόλιμνες

Δρακόλιμνη Τύμφης

Η μία δρακόλιμνη βρίσκεται στην Τύμφη, σε υψόμετρο 2050m, ΒΔ της κορυφής Πλόσκος (2377m), ΒΑ της κορυφής Αστράκας (2436m), Ν της μονής Στομίου από την οποία απέχει 3,5 ώρες και ΔΒΔ της κορυφής Γκαμήλας (2497m) η οποία είναι και η υψηλότερη κορυφή της Τύμφης. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες (δράκους) που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.

Δρακόλιμνη Σμόλικα

Η δεύτερη δρακόλιμνη βρίσκεται στην δυτική κλιτύ του Σμόλικα του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας. Ο Σμόλικας εκτείνεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Τύμφης, με όριο το φαράγγι του Αώου. Κατοικείται επίσης από αλπικούς Τρίτωνες.

Το γεφύρι του Βοϊδομάτη

Το γεφύρι του Βοϊδομάτη βρίσκεται στο χωριό Κλειδωνιά, εκεί που ο παραπόταμος του Αώου Βοϊδομάτης βγαίνει από την χαράδρα του Βίκου προς τον κάμπο της Κόνιτσας.

Από πολύ παλιά είχαν γίνει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες για γεφύρωση. Τελικά το 1853 χτίστηκε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι από τον Μίσιο.

Το γεφύρι της Κόνιτσας

Κοντά στην Κόνιτσα, στην έξοδο του Αώου ποταμού, βρίσκεται το μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι που είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος. Έχει ύψος 20 μέτρα και μήκος 40 μέτρα. Χτίστηκε το 1870 από τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη και με έξοδα του τραπεζίτη Ι. Λούλη από τα Κατσανοχώρια.

Η κατασκευή του τελείωσε το 1871 και στοίχισε 120.000 γρόσια Τούρκικα. Προηγούμενες ξύλινες κατασκευές του 1823 και μετέπειτα, τις πήρε το ποτάμι. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αρχιμάστορας Ζιώγας Φρόντζος ήταν ένας αγράμματος λαϊκός τεχνίτης.

Το γεφύρι αυτό πράγματι είναι ένα χάρμα τέχνης και ομορφιάς, τέλειο στη γραμμή του, αντάξιο της μαστορικής παράδοσης της εποχής του. Το γεφύρι επισκευάστηκε το 1913 γιατί το κανονιοβόλησε ο Τζαβήτ πασάς που οπισθοχωρούσε.

Το καμπανάκι που κρέμονταν κάτω από την καμάρα για να ειδοποιεί τους περαστικούς όταν φυσούσε δυνατός αέρας (έδινε σήμα κινδύνου), είχε χαθεί παλαιά και αντικαταστάθηκε το 1975. Κάτω δεξιά από το γεφύρι, ένα ωραίο μονοπάτι οδηγεί προς τη μονή Στομίου.

Δραστηριότητες

Πεζοπορία

Ο πιο εύκολος τρόπος να κατακτήσετε απόλυτα την ομορφιά των πέτρινων χωριών και της γύρω φύσης. Τα πεζοπορικά highlights είναι:

  • Το καταπράσινο φαράγγι του Βίκου (το βαθύτερο του κόσμου και ένα από τα ομορφότερα). Καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι – πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού.
  • Η ανάβαση στην Τύμφη από το Μικρό Πάπιγκο. Διαρκεί έξι με επτά ώρες μέχρι το καταφύγιο κι άλλη μία ώρα μέχρι την περίφημη Δρακόλιμνη. Αν πάτε νωρίς την άνοιξη, ρωτήστε τους ντόπιους για την κατάσταση του μονοπατιού.
  • Το περπάτημα στη Σκάλα του Βραδέτο. Ένα πέτρινο καλντερίμι, μοναδικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο. Η πιο σύντομη (15 λεπτά) ξεκινά από το Βραδέτο και φτάνει μέχρι το ρέμα, ακριβώς κάτω από το χωριό.

Ράφτινγκ

Στο Βοϊδομάτη και τον Αώο οι Έλληνες πήραν το πρώτο βάπτισμα σε ένα σπορ που έμελλε να εξελιχθεί σε μανία. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να το απολαύσετε.

Ορειβατικό Ποδήλατο (Mountain bike)

Μια εξαιρετική η διαδρομή ξεκινά από τη Λαΐστα και, ακολουθώντας το δασικό δρόμο, περνά από την Αταράχη και οδηγεί στο διάσελο της Μόρφας και την κοντινή Βαβούδα. 

Άλλες δραστηριότητες στην περιοχή

Στην περιοχή μπορείτε να απολαύσετε πολλά υπαίθρια αθλήματα όπως:

1)η τοξοβολία

2)η ιππασία

3)η ορειβασία

4)η αναρρίχηση

6)η περιήγηση με Jeep 4×4

Leave a Comment